Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sveti florijan

Radno vrijeme vatrogasaca vraćeno na staro

vatrogasci
PIXSELL
04.05.2010.
u 14:21

S novom promjenom vatrogasci će raditi kao i godinama do sada, odnosno poslije 12 sati rada imat će 24 sata odmora, ponovno raditi 12 sati, a onda imati slobodno 48 sati.

VUKOVAR – Zahtjevi vatrogasaca za vraćanje radnog vremena na staro su poslani na usklađivanje te očekujem da će Vlada RH možda već sljedećeg tjedna radno vrijeme vatrogasaca odrediti prema zahtjevima vatrogasaca, rekla je potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič danas u Vukovaru na svečanoj sjednici Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice.

S novom promjenom vatrogasci će raditi kao i godinama do sada, odnosno poslije 12 sati rada imat će 24 sata odmora, ponovno raditi 12 sati, a onda imati slobodno 48 sati.

Adlešič je podsjetila da su vatrogascima prošle godine osigurana dva nova kanadera, ali i 210 raznih vatrogasnih vozila što je rezultiralo i odličnih rezultatima u radu.

Izrazila je i nadu da očekuje pozitivan odgovor prema kojem bi Regionalno vatrogasno spremište bilo smješteno upravo u Hrvatskoj što bi za hrvatske vatrogasce bio veliki uspjeh.

Na skupštini vatrogasne zajednice osječkom vatrogascu Zlatku Uvanoviću dodijeljena je zlatna plaketa za vatrogasni pothvat godine jer je u požaru spasio život drugome vatrogascu. Odgovarajući na novinarske upite o izmjenama Zakona o navijačima Adlešič je rekla da se rade promjene i da Vlada misli ozbiljno. O svojoj mogućoj ostavci samo je kratko rekla da svi vide da još radi.

Komentara 5

BR
branitelj
21:13 04.05.2010.

i ko je odgovaral za tu blesavoču a tak je svugdje

Avatar marquis
marquis
22:22 04.05.2010.

Mislim da je sva ta priča glupost. Prvo, na sreću, vatrogasci nisu non-stop na intervencijama (požarištima i inim tehničkim intervencijama) te su veći dio vremena ipak u domovima. Što je dobro jer znači da ničiji život/imovina nisu ugroženi. Oni postavljaju pitanje što ako se dogodi intervencija pred kraj njihova radnog vremena od 8 sati - zar će otići s požarišta? Kolege vatrogasci, što ako se dogodi požar pred kraj vašeg radnog vremena od 12 sati, zar ćete spakirati cijevi i bok? Naravno da nećete. U prvom slučaju, kod 8 satnog radnog vremena, ako bi se tako što dogodilo, vi radite dok je potrebno (sat, dva ili četiri jer kako kažu vaše statistike u najdulje 4 sata pogasite sve), a za to što ste radili dulje broje vam se prekovremeni sati (koji se plaćaju 150 % od redovne satnice, tako je to u državnim službama ili se pretvaraju u slobodne dane). Međutim, evo da javnost zna što je zapravo problem... kod smjenskog rada od 12-24-12-48 se nakupi mnogo noćnih sati kroz mjesec koji se isto tako plaćaju 150 % i shodno tome pobere se veća plaća. Da radite u smjenama od 8 sati, plaće bi vam pale i tu je problem! A budući da vas plaća lokalna samouprava, a novac ne pada s neba, mislim da bi joj bilo u interesu da ipak radite u smjenama od 8 sati. Prije no što se bilo tko pobuni na moj tekst, predlažem policajcima: zašto bi oni imali 8-satno radno vrijeme kad mogu skupiti noćne i veću plaću na 12-24-12-48? Neka se i oni pobune protiv zakona! Kamo ide pohlepa, pa shvatite već jednom da državni proračun nije fikcija, imaginaran pojam, već novac koji dolazi odnekud i ne može ga biti koliko želimo. A proračun vas hrani. Vatru gasi, brata spasi! Sretan vam današnji blagdan vašeg zaštitnika svetog Florijana.

ME
meggy93
23:00 04.05.2010.

Samo da pojasnim da se noćne ne plačaju 150% već 40% a u većini postrojbi se ne plačaju ni prekovremeni sati. Inaće zbog 8-satnog radnog vremena plaća je nešto malo i porasla za par kuna pa ipak tražimo povratak na staro radno vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije