Radnik iz mesne industrije u Srbiji otkrio zašto više ne jede mesne prerađevine: 'Kao da smo kemičari'
Navodi kako niti jedan proizvod ne izgleda jestivo sve dok se mehanički ne obradi
Komentari 87
pa to nije ništa novo, to zna i moja baba. Ali ljudski organizam evoluira, ljudski se je organizam prilagodio. Kada bi - teoretski, nekim čudom, nekakvim vremeplovom - mogao dovesti čovjeka iz prošlosti, npr. iz doba Rimskog carstva, u naše vrijeme, u neki naš najprosječniji grad.... pa taj bi za tri dana umro samo od zraka koji bi udisao, kamoli od hrane koju bi jeo. A mi smo se, kroz vrijeme, prilagodili. Ja, priznajem, stalno žderem tu "kemiju", namami me taj pileći parizer, kila za 14 kuna, pa kupim i požderem, i.... 40 godina nisam bio bolestan, nisam doktora vidio. Nema više "kokica i jaja iz bakinog kokošinjca", salate i paradajza "iz bakinog vrta", zaboravi to. Ako i ima, to je vrlo minorno. Ali, ljudsji se je organizam prilagodio.
Nije tako samo u Srbiji. U svim tvornicama je tako. Pa vi žderite tzv. životinjske prerađevine, nije ni čudo da ima toliko boleština...
Kada bi današnje generacije, pile domaće kravlje nlijeko i jeli domaće proizvode, svi bi se razbolili. Njihov organizam je navikao na ovo o čemu pišete.
Ovaj je svašta nadrobio kao npr. da se u proizvode stavljaju kopita, nokti, otpad. To nije istina. Međutim, jedan dio njegove priče je itekako istinit, a to je da su "kemičari". Stavljaju oni unutra uglavnom kvalitetne sirovine, ali postoji kvaka. Industrija je toliko "napredovala" smislu da mogu uz malo sirovine (čak kvalitetne) napraviti veliku količinu proizvoda. U smjesu se stavlja jako velika količina vode. Normalno bi se voda otopila i izašla van. E, sada nastupa kemija - treba staviti aditive da se sve to skupa ne raspadne, treba staviti aditive da se dobije boja (voda nema boje), zatim treba dati pojačivače okusa (voda je bez okusa) i još ponešto raznih aditiva. Dakle, nije istina da se unutra stavlja otpad, stavlja se meso, ovisno o proizvodu. One tzv. pučke imaju više kožica i lošijeg mesa, a one bolje imaju više kvalitetnog mesa. Međutim, poanta je u puno vode i aditiva. Zbog puno kemije takvi proizvodi nisu zdravi, a nisu ni jeftini jer kupujemo vodovodnu vodu. Samo, kako to objasniti prosječnom potrošaču koji gleda da je 19,99? Taj proizvod je zapravo skuplji nego neki kvalitetan od 50 kuna. Slična je situacija i u drugim proizvodnjama (npr. što sve ima u industrijskom kruhu, nekim vrstama sladoleda, grickalica). A o tzv. sokovima da ne govorimo. Postoje "sokovi" koji su jeftiniji od izvorske vode. Kako se ljudi ne zapitaju? Jednostavno, gledaju (gutaju) reklame na TV, samo gledaju cijene. Umjesto da se informiraju. Ima puno edukativnog materijala na internetu.
Zamisli koju tajnu je otkrio!? Pa to se zna desetljecima,pastete,hrenovke,sve pilece,purece salame,mesni naresci i sl.proizvodi dobivaju se tako,ne samo u Srbiji nego svugdje-jer je tehnologija proivodnje tih proizvoda svugdje ista. A sto je ocekivao,meso nakon klanja se brzo kvari i normalno da tvornica mesnih proizvoda smrdi, i da se dodaju brda aditiva i zacina da se to sve zakamuflira. Unatoc svemu,kad mi dode zelja-nema mi bolje od Gavriloviceve jetrene pastete 🤣🥰
Sve je u redu ako ti aditivi nisu previše otrovni.te masnoće i kosti i iznurice su čak i korisne za organizam,pogotovo hrskavica su jako preporučljive za zglobove. Ja ih nikada nebih jeo da ih ne pojedem u pašteti ili salamii jer mi se gadi a znam da je jako dobro za organizam. Tako da ako nije otrovno i prljavo, dobro je.to je samo moje mišljenje, nemam nikakvu kvalifikaciju ni diplomu da bih to mišljenje mogao javno potrvditi.
Još ćemo mi plakati za papcima, kljunovima, kožicama i hrskavicama. Koliko resursa trošimo jest ćemo kobasice od žohara i hamburgere od sintetičkog mesa uzgojene u terarijima ....i pitat "Ima li još?"
e sad bum pojeo sendvič od tirolske i popio ledeno hladnu Coca colu j.b.g nemam za jastoga ili janjetinu
Svugdje je tako
Gastroenterolozi kažu da kada pojedeš paštetu ili hrenovku da je to isto kao da si polizao pod u klanici. Apsolutno nije preterivanje.
Kad bi klaonice imale staklene zidove svi bi bili vegetarijanci.
Ja več zaboravio kajav okus ima pravo meso !
Dnevna doza "koka-kole" (coca-cole).
Ima tulipana koji tvrde da su te salame dijetne. Ja sam probao to jesti i kada sam probavio, dobro sam se isprdio i bio gladan ko pas, a prdec bez mirisa. Dakle, ništa u salami što daje neku "težinu", samo soja, začini , arome i boja, a od toga se samo prdi i to je ko sveta vodica niti šteti niti pomaže. Zbog toga može biti da su u pravu ti što tvrde da su te salame dijetne. Jedeš, ne sereš samo prdiš. Sve ode u vjetar ili što bi narod rekao: "Vragu v riti sve zgori."
CRO Gavrilović je zakon!!
Dok smo još kako tako pri sebi prejdimo s te kafilerije opskrbe kak mi od milja zovemo razne PIK-ove, na domaće piceke i pajceke. Samo da ne bude prekrasno.
berija, osobno jako pazim na sadrzaj afitiva i pesticida u hrani, koliko se to još može. Ali ti ti treba biti stil života, kultura življenja. Na svijetu ima još uvijek puno neikoristenih resursa za proizvodnju koliko toliko zdrave hrane ali time se treba baviti i više košta. Ovdje se givori o industriji ciji je vlasnik neki konkretni čovjek kojega vjeruj boli džon za tvoje i moje zdravlje. On će ti lijepo ofarbati i aromatizirati te lujepo upakirati i prodati smece i baš ga brriga jer mu se to isplati. Ne padaj na patetiku gladi. Vidi nasu Slavoniju, Liku, sve pusto. Znaš li koliko bi se moglo proizvesti dobre hrane samo da je malo razumijevanja.
Tko god može,sam priprema kobasice i salame,barem znaš što si stavio u BiH.
otvoris vecernji, kliknes na rubriku hrvatska, a tamo naslov o srbiji iz rubrike svijet. lol
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Ne vidim razliku od tvornica u Srbiji naspram onih u npr. Njemačkoj. Razlike su možda u proizvedenim količinama... Kada idu ovakvi tekstovi, uvijek se sjetim kada je vlada uzela Njemačke managere da "dignu" PIK Vrbovec. Jedna od najboljih izjava jednog od tih managera je da ne mogu poslovati s profitom jer u proizvodima ima previše mesa... Tako da ako nekog to smeta, neka jednostavne ne kupuje razne posebne, parizere, paštete i sl. Ako želi biti siguran da kupuje meso, mora kupiti komade gdje se meso i vidi (rasjek, šunke, salame koje su krupno mljevene i sl.)...