Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Radničke straže danonoćno na ulaznim vratima KIO Keramike

Sve dok se ne pokrene proizvodnja radnici nikome neće dopustiti iznošenje keramičkih pločica, strojeva ili opreme
19. ožujka 2010. u 08:22 7 komentara 2 prikaza
kio
Foto: Dragutin Šantoši

Osiromašeni radnici tvornice keramičkih pločica KIO, nakon prosvjeda na ulicama Orahovice i Virovitice, jučer su odlučili do pokretanja programiranog stečaja radničkim stražama danonoćno čuvati ulaz u poduzeće te nikomu ne dopustiti iznošenje gotovih proizvoda, strojeva ili opreme.

Skupine od 30 radnika

Radnici više od tri mjeseca ne rade i ne primaju plaće, žive od pomoći svojih roditelja ili djece, ne plaćaju režije.

Od lokalne vlasti proteklih su dana zatražili pomoć u očuvanju 460 radnih mjesta i pomoć u preživljavanju.

No, osim verbalne potpore Grada Orahovice i Virovitičko-podravske županije, nisu dobili ništa, a na prosvjedima zamjeraju Ministarstvu gospodarstva što još nije provelo odluku Vlade RH od 3. rujna 2009. godine kojom se traži pronalazak rješenja za restrukturiranje jedine hrvatske tvornice keramičkih pločica. 
– S upravom poduzeća dogovorili smo da će ona idući tjedan pokrenuti programirani stečaj i pronaći strateškog partnera koji bi tvornicu uzeo u najam te nastavio proizvodnju do završetka stečajnog postupka. Kao mogući partneri spominju se tvrtke Tvin, Samoborka te Enmon iz Beograda – rekao je sindikalni povjerenik Miroslav Mitrović, nakon čega su se radnici organizirali u skupine od po 30 stražara koji čuvaju poduzeće. Radnici i sindikat podnijeli su kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koji je KIO, u kojemu radnici imaju 18 posto udjela, odveo u propast.

Direktor Darko Krmpotić, koji 16 godina vodi tvornicu i danas je vlasnik 61 posto udjela poduzeća, tvrdi da su došli u teškoće zbog krize i nelikvidnosti.

Nitko ne želi pomoći


– Da smo dobili pomoć od 47 milijuna kuna, mogli bismo pokrenuti proizvodnju i servisirati dospjele kredite i druge obveze, tvrdi Krmpotić, ističući da mu je osnovni cilj spasiti radna mjesta. Nejasno je zbog čega nitko u državi, pa ni najveći vjerovnici HPB, HBOR i Fond za razvoj, koji potražuju više od 270 milijuna kuna, ne žele preuzeti odgovornost za opstanak.

Kada su isti investitori 2004. godine u novu tehnologiju tvornice keramičkih pločica poduzeća KIO ulagali dvadesetak milijuna eura povoljnih kredita, nitko nije sumnjao u uspjeh, a danas svi okreću leđa. 
– Moderne korporacije imaju društvenu odgovornost. Sve to može se vidjeti na primjeru KIO-a. To znači da ste upravo vi, svi zaposlenici i uprava, svojim znanjem i umijećem glavni čimbenik uspješnog poslovanja 
poduzeća – govorio je 
2004. godine predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić kada je 
u rodnoj Orahovici otvarao suvremenu tvornicu...

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Dan_Marinovic:

    siguran sam da ce drzava pomoci jadnim radnicima, ljudi drzite se pomoc je na putu!

  • -obrisani-:

    Radničke straže danonoćno na ulaznim vratima KIO Keramike ------Poslati Uskok i policiju odmah u KIO-Keramiku--da i ovdje ne misle menađeri i direktor pokrasti ploćice i matrijal i strojve!

  • udrimuski:

    dali ostavku, smjenili upravu, da nisu malo zakasnili?