Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odvoz - dovoz

Radnicima s lažnim adresama stao na kraj – razvozi ih kući

gpp
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
01.09.2011.
u 14:42

Samo za putne troškove GPP je godišnje uštedio čak 136.499 kuna

Šestorica su se radnika osječkog Gradskog prijevoza putnika na posao posljednja dva mjeseca vozila “kao direktori”. Dvojica su kolega dolazila po njih na kućnu adresu, i do 70 kilometara udaljenu od GPP-a, i vraćala ih na kraju radnog dana. Četvorica su se ipak najednom odlučila preseliti u Osijek. Dvojicu još uvijek voze od vrata do vrata.

Voze ih “kao direktore”

Nije riječ ni o kakvim povlasticama. Direktor Igor Medić tako je odlučio stati na kraj zaposlenicima s lažnim prebivalištima. Sumnjiv mu je bio povelik broj djelatnika koji žive izvan Osijeka i za putne im se troškove isplaćuje i do 1500 kuna mjesečno. Pojedinci su se, otkrio je, prijavljivali na nekretninama koje imaju u mjestima od posebne skrbi ili drugdje, iako stvarno žive u Osijeku. Kupio je dva dostavna vozila i ključeve u ruke dao dežurnim vozačima. Oni su “sumnjive” kolege vozili doma, ali na adresu koju su naveli kao prebivališnu. Pilot projekt nazvan je jednostavno “Odvoz – dovoz”.

– Najprije smo ih pozvali neka usklade prebivališnu adresu sa stvarnim mjestom stanovanja. Ne učine li to, a utvrdimo zlouporabu, pokrenut ćemo prekršajni postupak i otkazati im ugovor o radu – priča Medić.

Kombiji se već isplatili

Bilo je to 3. lipnja, a uslijedile su najveće “selidbe” u povijesti GPP-a. Na policiju je otrčalo i adresu promijenilo njih desetero. Šestorici drugih priopćeno je kako im se “želi olakšati muka svakodnevnog dolaska na posao” pa će ih se od 1. srpnja voziti. Neke su od njih, doznajemo, ostavljali pred kućama u kojima nema ni struje, vode ili kreveta. Ljubazno bi se pozdravili s vozačem i krenuli prema vratima. Kada bi ovaj poodmakao, sjedali bi u automobil koji su prethodno ostavljali na toj adresi i vraćali se istim putem u Osijek. Ujutro bi ga opet čekali na mjestu na kojem ih je ostavio dan ranije. Imali su pravo i na bonus da ih se dva puta mjesečno odveze gdje žele, no nitko ga nije iskoristio. Četvorica su ubrzo promijenila prebivalište.

– Čak 136.499 kuna godišnje uštedjeli smo na tih ukupno 14 radnika. A dva polovna dostavna vozila, koja ćemo koristiti i u druge svrhe, stajala su nas 50.000 kuna – iznosi računicu Medić.

Neki su varali, dodaje, i 20 godina. Dvojicu preostalih vozit će i dalje jer im je to, kaže, isplativije. Sindikati podržavaju njegov projekt.

– Ne podržavamo zlouporabe, za neke smo kolege znali što čine, ali nismo se željeli previše u to miješati. Nas je 366, ne možemo znati tko gdje živi – kaže sindikalist Stjepan Knežević.

Ključne riječi

Komentara 26

BU
bubaclex
17:04 01.09.2011.

svaka čast na potezu! istina je, živimo u takvoj i takvoj državi i uvjetima, ali još dodatno ići grabljati pare, e to me smeta. još kad bi se kojekakvim \"invalidima\" stalo na kraj...

OB
-obrisani-
17:59 01.09.2011.

nije to ništa... Glavaš je svojevremeno saboru (tj. svima nama) godišnje naplaćivao 250 povratnih letova Osijek-Zagreb-Osijek...

MY
mycropht
16:33 01.09.2011.

Ako Bandiću fali para, trebao bi stisnuti one koji su prijavljeni u čudnim mjestima i izbjegavaju plaćanje prireza u Zagrebu, a ne da se bavi cijenama vrtića. ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije