Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVRHA

Radnicima KIO-a stečaj, vjerovnici "čiste" skladišta?

KIO orahovica
Dragutin Šantoši
15.04.2010.
u 17:15

Zbog četiri neisplaćene plaće i potraživanja od oko 6 milijuna kuna radnici podnijeli zahtjev za pokretanje stečaja KIO keramike.

Nakon što je danas Mile Mihaljević, direktor zagrebačke tvrtke Croatia Factoring s ovršnom sudskom ispravom ušao u krug tvornice keramičkih pločica KIO Orahovica, i temeljem nenaplaćenog potraživanja od 4 milijuna kuna ispraznio skladište tvornice odvezavši više od 700 paleta keramičkih pločica u tridesetak kamiona, vrlo je izvjesno da prezaduženoj tvrtki, čije se obveze procjenjuju na više od 460 milijuna kuna, neće preostati ništa drugo osim stečaja.

Od sredine siječnja ove godine strojevi tvornice KIO, godišnjeg kapaciteta proizvodnje od oko sedam milijuna četvornih metara pločica, nisu proizveli niti jedan četvorni  metar. Radnici su zadnju plaću primili za studeni prošle godine, dugovi i teškoće se gomilaju, a tijekom višemjesečnih dogovora s najvećim vjerovnicima: HPB-om, HBOR-om i HFRZ-om te predstavnicima Ministarstva gospodarstva dogodilo se mnogo nesporazuma.

– Povjerenstvo sindikalne podružnice KIO keramike, u ulozi vjerovnika, u četvrtak je donijelo odluku o podnošenju zahtjeva za otvaranje stečaja. Za četiri dospjele a neisplaćene plaće potražujemo više od šest milijuna kuna. Prethodno smo u Ministarstvu gospodarstva, 1. travnja i 6. travnja, u nazočnosti državnog tajnika Ruđera Friganovića i predstavnika HPB-a, HBOR-a i HFRZ-a, od predstavnika HPB-a dobili potvrdu da je banka podnijela zahtjev Trgovačkom sudu za otvaranje stečajnog postupka nad KIO keramikom. Ustanovilo se da HPB nije uplatio pristojbu pa se po zahtjevu nije ni postupalo – potvrdio je u pismu medijima povjerenik Miroslav Mitrović koji je danas podnio zahtjev za otvaranje stečaja.

Zašto se radnicima žuri u stečaj?

– Žuri se svima koji zbog pomanjkanja socijalne osjetljivosti, a to su prije svega vlasnik, uprava i nadzorni odbor, a onda i država, veliki vjerovnici, lokalna i regionalna samouprava, do sada nisu ništa činili. Bilo bi dobro da radnici KIO keramike prime barem minimalnu plaću dok čekaju odluke mjerodavnih institucija što će omogućiti nastavak rada – kaže povjerenik Mitrović.

Direktor Darko Krmpotić pak tvrdi da sve još nije gotovo jer je Vlada RH danas svojom odlukom omogućila da se državna potraživanja prema tvrtkama u poteškoćama mogu pretvoriti u kapital i da se restrukturiranjem može pokrenuti proizvodnja u KIO-u i tako zadržati daleko veći broj radnih mjesta nego što će ih biti ako suvremena tvornica ode u stečaj.

Ključne riječi

Komentara 2

UD
udrimuski
18:10 15.04.2010.

sve ljepše za ljepšim...

UD
udrimuski
16:35 16.04.2010.

joj, joj! blažena ruanda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije