Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drama

Radnicima Aquacityja radne knjižice poslali na kućnu adresu

franjo veble
Marko Jurinec/PIXSELL
29.12.2012.
u 18:00

Sindikalni povjerenik Veble kaže kako je Nedblam na nezakonit način pokušao odjaviti 10 radnika

Radnici restorana na popularnom varaždinskom kupalištu Aquacity još uvijek ne znaju hoće li dobiti plaću za studeni. Naime, njihov poslodavac - tvrtka Nedblam, tvrdi kako radnici više nisu njegova odgovornost. Sindikalni povjerenik Franjo Veble pak tvrdi da je Nedblam dužan isplatiti plaće radnicima koji su i dalje s njim u radnom odnosu.

Sindikat će štititi radnike

Veble kaže kako je Nedblam na nezakonit način pokušao odjaviti 10 radnika.

- Njihove radne knjižice predali su u Zavod za mirovinsko osiguranje, koji odjavu nije izvršio već je knjižice poslao radnicima na kućnu adresu – pojašnjava. Dodao je kako su o tom postupku Zavoda zatražili i očitovanje od Središnjeg ureda za mirovinsko osiguranje u Zagrebu, koje još nisu dobili.

- Radnici sada čekaju kraj prosinca da vide hoće li im Nedblam isplatiti plaće za studeni, a ukoliko neće, 2. siječnja idemo dalje u akciju za zaštitu prava radnika - kaže Veble.

Podsjetimo, problemi su počeli kada su vlasnici Nedblama, Dražen Roginek i Martin Plantak s 31. listopada odjavili ugostiteljsku djelatnost restorana Aquacity i na taj način pokušali raskinuti petogodišnji ugovor o najmu koji su prije godinu i pol potpisali sa Gradom Varaždinom.

- Ugovor nalaže da Grad mora preuzeti radnike, ukoliko mi odjavimo djelatnost – objašnjava Plantak i dodaje da je pitanje kakav će biti rasplet situacije, ukoliko cijela stvar dođe do suda. U Gradu nisu zabrinuti.

- Nedblam se obvezao pet godina biti u zakupnom odnosu, ali i zapošljavati sve radnike. Kako je ugovor jednostrano raskinut od Zakupca isti je dužan, u slučaju da radnicima otkazuje ugovore o radu, platiti i sve zakonske obveze koji iz takvih otkaza proizlaze – poručili su iz Grada. Plantak pak pojašnjava kako Nedblam nije potpisao Ugovore o radu s radnicima, pa ih ne može ni raskinuti.

Tko je tu poslodavac?

- Radnici su Ugovore o radu sklopili s Gradom, a ne s nama, pa im je Grad dužan isplatiti plaće i otpremnine – tvrdi Plantak. U Gradu ističu i kako je unatrag više od godine i pol dana Nedblam jedini i isključivi poslodavac radnika i to neovisno o tome što je propustio s radnicima sklopiti pisane ugovore o radu. - Grad Varaždin i Aquacity d. o. o. Nemaju nikakve obaveze prema radnicima - poručuju. Kako dogovor ne postižu, cijela stvar će najvjerojatnije završiti na sudu.

Komentara 5

DU
Deleted user
18:24 29.12.2012.

Kad jedan drzavni sluzbenik,ili saborski zastupnik dobije otkaz,ili bude suspendovan,on dobiva od drzave i sabora otpremninu od nekoliko miljona ,i par godina drzava mora da mu isplacuje place,halo ko je tu budala,sta su ovi Hrvatski radnici Afganistanski talibani?????????

MR
mravac8
18:46 29.12.2012.

Da prostite ovdje j. lud zbunjenog. Pa valjda u radnim knjižicama radnika piše kod koga rade ?! Osim toga trebaju postojati dokumenti o prijavi radnika na HZMO I HZZO iz kojih je također vidljivo koji poslodavac ih je prijavio. Radnicidnici ne mogu biti prijevljni u HZZO i HZMO po dvije osnove već samo po jednoj. Dakle, mogu biti prijavljeni kod jednog poslodavca. Poslodavac kod kojeg su prijavljeni isplaćuje im i plaću. Ako nekom nije jasno - ne može jedan radnik raditi u T-comu a primati plaću od Konzuma.

MR
mravac8
18:47 29.12.2012.

A radnici i sindikat? Tipična hrvatska priča - pojma oni nemaju samo hoće svoje plaće ....... strašno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije