Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez plaće

Radnici zlatarskog Konstruktora: Radimo samo za džeparac!

Konstruktor
Sabina Pušec/VLM
15.11.2011.
u 08:44

Priprema se sporazum za zaštitu prava radnika ako prijeđu u M-profil, kažu u sindikatu

Djelatnici zlatarskog Konstruktora javili su nam se s tvrdnjama da se teška situacija u poduzeću nastavlja i dalje. Ogorčeni i sa sve manje nade u bolje sutra, radnici navode da nisu dobili terenski dodatak za lipanj i srpanj ove godine, dok za kolovoz, rujan i listopad nisu primili ništa, ni plaću ni terenski dodatak.

Tako se dalje ne može

– Doprinosi nam nisu plaćeni od veljače. Nemamo za osnovne životne potrebe, nemamo kune u džepu, računi su nam blokirani, plaća za lipanj isplaćivana nam je u postocima, kao džeparac. Sve nas je manje, mnogo je radnika otišlo u potrazi za sigurnijim radnim mjestima ili na burzu – kažu radnici te dodaju da kruže i priče da se firma ukida s 31. prosincem. – Voda nam je došla do grla, dalje tako ne možemo – kažu radnici te prozivaju i vlasnika poduzeća Zdravka Valeca da radnicima zabočkog M-profila redovitije isplaćuje plaće, a njima ne. Kako kažu, u Zlataru Konstruktora više i nema, uprava je u Zaboku, a nema ni radnika.

– Ništa ne znamo, nitko nam ništa ne govori, čini nam se da uprava želi da sami odemo, što su mnogi već napravili. I dolazak na posao nas košta, trebamo nešto i jesti, no najviše nas košta živaca jer su nam sve tanji, a izlaza ne vidimo – žale se radnici koji su tek prošli tjedan primili plaću za srpanj. Županijski sindikalni povjerenik Leo Jakušić potvrdio je da je situacija u Konstruktoru jako teška. – Koliko znam, prošli je tjedan isplaćena plaća za srpanj. Konstruktor je u blokadi, no što se tiče priča da se gasi, ne vjerujem, vlasnik ga pokušava spasiti. Postoji opcija da jedan dio ljudi prijeđe na rad u M-profil putem sporazumnih raskida, a mi smatramo da ne bi bilo korektno da radnici izgube povlastice koje se stječu kontinuiranim radom u jednoj firmi, stoga pripremamo sporazum kojeg bi supotpisnici bili sindikat, Konstruktor i M-profil, a zaštitio bi prava i povlastice radnika prilikom prelaska u M-profil, te se nadamo da će M-profil imati sluha za tu
intervenciju – kaže Jakušić.

Vlasnik zauzet

O cijeloj situaciji i budućnosti Konstruktora pokušali smo dobiti izjavu i vlasnika poduzeća Zdravka Valeca, no jučer je cijeli dan bio zauzet sastancima, ali je poručio da će se javiti. Podsjetimo, teška situacija u Konstruktoru traje već duže vrijeme. U travnju ove godine dio radnika na dva dana prekinuo je rad zbog neisplate plaća. Kako su bili u nezakonitom štrajku, postojala je mogućnost da dobiju otkaze, no tijekom pregovora u procesu mirenja postignut je dogovor da otkaza radnicima ipak neće biti.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
22:51 15.11.2011.

Možda bi se g. Valec trebao zapitati ; Jemo li previše htjeli ? Kad se nešto tako brzo uzdiže k\'o što je to bio slučaj s M-profilom onda često i brzo pada. A možda je g. Valec samo ostao bez sponzora.

MF
mfskolarac
09:30 16.11.2011.

ma bitno je da su na prva dva mjesta srbini na hadezeovoj listi. glas za hdz je glas za njih

LU
ludva
22:34 16.11.2011.

možda bi se i trebali zapitati da li smo županija apsurda,, ceste su nam u katastrofalnom stanju.. rupa na rupi,,.klizišta ko u priči-..,a firma kolikomi je poznato je poznato ima asfaltnu bazu kod ZAboka..!!???Zar za njih nema posla? Lud zbunjen normalan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije