Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ogorčeni

Radnici Visokogradnje: Ako treba, ići ćemo i do suda u Strasbourgu!

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 23.03.09., Cakovec, Hrvatska-  Koliko dugo traje stecaj tvrtki? Visokogradnja. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
07.05.2010.
u 15:40

Međimurje Visokogradnja od zagrebačke Ingre tražila je 6,2 milijuna dolara za gradnju 2870 stanova u Libiji, ali taj novac nikada nije dobila

– U Međimurje Visokogradnji radio sam 28 godina. Supruga i ja nakon stečaja živjeli smo od 1200 kuna naknade za nezaposlene, a bivša mi tvrtka duguje 54.000 kuna za plaće i otpremninu. Na sreću, u roku godinu i pol uspio sam pronaći drugi posao, no mnogi bivši kolege još su na burzi, a neki su i socijalni slučajevi – kaže Zdravko Mikulan (52) iz Prekope, jedan od bivših radnika Međimurja Visokogradnje.

Kada je tvrtka 2000. godine završila u stečaju, radnici su prijavili potraživanja za plaće i otpremnine. Uspjeli su doći do samo tri posto novca pa danas 800-tinjak bivših radnika traži još ukupno 22 milijuna kuna. No, nada da će uspjeti doći do novca sve je manja, posebno nakon odluke Visokoga trgovačkog suda u Zagrebu, koji je ovih dana u sporu Visokogradnje s Ingrom pravomoćno presudio u korist zagrebačke tvrtke.

– Svi smo u šoku! I ja i bivši kolege s kojima sam razgovarao izgubili smo povjerenje u pravnu državu. Žalit ćemo se Vrhovnome sudu, a ako treba, ići ćemo i do Strasbourga, na Međunarodni sud za ljudska prava! – kaže Mikulan.

– Nakon četiri nepravomoćne presude koje je Trgovački sud u Varaždinu donio u korist Visokogradnje, Visoki trgovački sud u Zagrebu nakon žalbe Ingre presudio je njoj u korist. Strahovito sam razočaran takvom odlukom! Izgleda da za međimurskog težaka nema pravice – kaže regionalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Franjo Veble.

Spor s Ingrom vodi se nešto manje od 15 godina. Visokogradnja je kao jedan od kooperanata sredinom 90-ih tužila Ingru zbog neisplaćenih 6,2 milijuna američkih dolara za opremu i mehanizaciju, kao i obavljene radove, tj. gradnju 2870 stanova u Tripoliju u Libiji, ugovorene 1988. godine. Na svaku presudu Ingra se žalila, a prošle godine propao je i pokušaj mirenja.

– Ingra je ponudila smiješno male iznose, na koje sindikat nije mogao pristati. Na odboru vjerovnika je da odluči hoće li od Vrhovnoga suda tražiti pokretanje revizije cijelog slučaja. Ako Vrhovni sud na to i pristane, cijeli predmet vraća se na prvi stupanj. Bivši radnici odlučit će što dalje – kaže Veble.

U zagrebačkoj Ingri su se tijekom suđenja pravdali da nisu oni bili investitori gradnje stanova u Tripoliju, već su za račun Visokogradnje zaključili ugovor s tajništvom Narodnog komiteta Tripolija. Ingra je, tvrdili su predstavnici te tvrtke, i sama imala problema s naplatom od libijskoga investitora, koji se naknadno povukao iz cijelog projekta.

Visokogradnja je nekada bila uspješna tvrtka, a 2000. imala je tisuću zaposlenih.

– Iako smo bili u većinskome državnom vlasništvu, bačeni smo na cestu kao zadnji siromasi – kaže Zdravko Mikulan.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:30 19.05.2010.

to je slika našeg sudstva,lopove u ingri štiti zakon pa to nema nigdje u svijetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije