Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama na Braču

Radnici: Nismo krivi, branili smo svoj dom, svoja radna mjesta

Dwyane Wade
03.05.2012.
u 08:35

Zbog naguravanja s policijom nekoliko je osoba bilo uhićeno, a medicinsku pomoć zatražile su dvije osobe

15.30 sati Mještani Pučišća spremaju za večeras originalnu akciju u svom mjestu u znak potpore radnicima Jadrankamena. Na rivi u središtu mjesta zapalit će veliki oganj, a u prozorima svojih kuća voštane svijeće.

14.55 sati Pljeskom su Pučišćani dočekali i većinu od jutros pritvorenih 11 koje je policija svojim kombijem dovela u mjesto. Prema riječima Marina Eterovića, Dina Drpića i Pere Orlandinija, policija ih je sve ispitala pojedinačno i alkotestirala. Privedeni su zbog narušavanja javnog reda i mira, odnosno zbog toga što su, kako im je rečeno, branili stečajnom upravitelju da uđe u upravnu zgradu.

– Policajci su bili odlični prema nama, korektni i solidarni, objašnjavajući nam kako oni znaju da smo mi u pravu, ali da oni moraju raditi svoj posao – kaže Orlandini.

– Nismo krivi, branili smo svoj dom, svoja radna mjesta, svoja Pučišća – poručuju pritvoreni koji će, kažu, ako bude potrebno, opet postupiti isto.

Zanimljivo je i da će se u nedjelju održati referendum u Pučišćima za smjenu načelnika općine Marina Kaštelana. Njegovu smjenu inicirali su sami mještani tvrdeći da se on ne zanima za radnike Jadrankamena i štiti upravu. Po Pučišćima se priča da načelnik Kaštelan poziva mještane da se ne odazovu referendumu.

14.20 sati Pljeskom i skandiranjem mještani Pučišća i radnici Jadrankamena dočekali su desetak radnika splitskog brodogradilišta koji su im, predvođeni Zvonkom Šegvićem, predsjednikom Nezavisnog sindikata Brodosplita, došli pružiti potporu u borbi za radnička prava. Stigli su kombijem noseći zastave Hrvatske udruge sindikata.

Joško Drpić, radnik Jadrankamena koji je uveo kombi s radnicima Montera u pogon Jadrankamena, udaljen nekoliko kilometara od upravne zgrade, kazao nam je da, kad je ulazio, na ulazu nije bilo policije, već po običaju dva zaštitara. No kad je izlazio, dočekali su ih dva policijska vozila i sedam policajaca. Tvrdi da ga je jedan napao, govoreći "Tko si ti, je li ovo tvoje, kako si ušao, šta je ovo?" Legitimirali su ga, kazavši da ništa iz pogona ne smije uzeti, dok su kombi, prema Drpićevim riječima, zaplijenili.

14 sati Prije nekoliko trenutaka spriječen je fizički sukob između radnika Jadrankamena te policije i zaštitara na ulazu u pogon kamenoloma u Pučišćima. Naime, radnik Jadrankamena Joško Drpić kombijem je ušao u pogon vozeći osam kolega iz Montera koji su iz Splita došli dati potporu. Htjeli su im pokazati s čim sve raspolaže Jadrankamen i koje je to neprocjenjivo bogatstvo.

No, kada su pokušali izaći, policija ih je zaustavila i zaprijetila uhićenjem radnika Jadrankamena. Intervenirao je sindikalni čelnik Tonči Drpić, ali ga nisu uhitili, no policija je zadržala kombi koji su radnici sami registrirali. Služio im je za dolazak i odlazak s posla kolega koji ne žive u Pučišćima jer im je autobusna linija ukinuta.

Drpić: Ovo je pravi desant na Pučišća

– Danas nismo radili zbog toga što je izvršena okupacija. Ovo je bio pravi desant na Pučišća. Sutra je normalan radni dan, a ako se opet pojavi stečajni upravitelj Ivo Bućan, mi ćemo napustiti radna mjesta pa neka on radi što hoće. Mi nećemo raditi dok je on tu – kazao nam je poslije podneva Tonči Drpić, povjerenik Nezavisnog sindikata Jadrankamena.

Bućan je uspio uz pomoć interventne policije ući u pogon Jadrankamena, a oko podneva je otišao iz poduzeća u pratnji policije. Prije odlaska iz Pučišća vrlo je arogantno izjavio da je ovo normalna situacija te da su za sve krivi novinari koji izazivaju napetost. Dodao je da je u Vladi s vjerovnicima dogovoren preustroj Jadrankamena uz stečajni plan, a da oni koji to bojkotiraju rade protiv Jadrankamena. Kazao je kako je plan da se u Jadrankamenu nastavi proizvodnja jer da ta tvrtka ima budućnost. Istaknuo je da je došao u Pučišća s ciljem da se organizira proizvodnja i počne raditi. Okupljeni su u jednom trenutku Bućana gađali krumpirima i jajima, no nisu ga pogodili.

Uhićeno deset osoba

Prema posljednjim informacijama, deset uhićenih Pučišćana trebalo bi uskoro biti pušteno iz policijske postaje. Radnici Jadrankamena čekaju splitske škverane koji im dolaze dati potporu. 

– Zašto je trebalo ovoliko policajaca i policijskih postrojbi doći u Pučišća. Više je bilo interventnih policajaca ovdje jutros nego na utakmici Hajduk – Dinamo. Zar se mi ne smijemo boriti za svoja prava – ističe Pučišćanin Roko Eterović, hrvatski dragovoljac.

Drpić ističe da su jutros oko pet sati policajci potpuno okružili njegovu kuću, koju je u pratnji novinara napustio oko 10.30 sati. Ogorčen je na Vladu i na nalogodavce. Kaže da im je ova vlada poslala hrvatsku policiju na hrvatske radnike.

Tvrdi da Marko Eterović, koji je jutros uhićen, navodno zbog toga što se služi službenim vozilom Jadrankamena, inače svakodnevno za potrebe posla duži tu Škodu Fabiju te da nije riječ o nikakvoj bijesnoj Mazdi.

– Proizvodnja se u Jadrankamenu nikad nije ni prekidala zahvaljujući sindikatu, a našim šefovima plaćaju samo džeparac. Jučer je rukovoditelj prerade u Jadrankamenu pokušao ukrasti pun kamion robe, međutim mi smo ga vidjeli i uspjeli vratiti – tvrdi Drpić.

Od ranog jutra trajala drama

Pučišćani govore da su pripadnici interventne policije, njih više od 200, došli poslije ponoći te kako su cijelu noć razvijali taktiku i zauzimali pozicije, poglavito oko pogona i upravne zgrade Jadrankamena, ali i Drpićeve kuće kako bi ga spriječili da organizira radnički prosvjed. Jutros se stotinjak radnika i mještana okupilo ispred upravne zgrade Jadrankamena, zbog naguravanja s policijom nekoliko je osoba bilo uhićeno, a medicinsku pomoć zatražile su dvije osobe.

Deset članova Nezavisnog sindikata Brodosplita predvođenih predsjednikom Zvonkom Šegvićem također pružaju potporu radnicima Jadrankamena. Odlučili su krenuti na Brač i izravno im se pridružiti u borbi za, kako ističe Šegvić, radnička prava pučišćanskih kamenara. Radnicima Jadrankamena u Pučišća došli su dati potporu i kolege iz splitskih tvrtki Uzor i Monter.

Drpić: Meni su okružili kuću iz koje ne izlazim

Jutros poslije 9 sati naguravali su se okupljeni Bračani i pripadnici interventne policije. Marina Kraljević-Gudelj, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske, potvrdila nam je poslije 10 sati da je privedeno devet osoba te da je jednoj ženi pozlilo zbog čega je intervenirala hitna pomoć.

– Specijalna policija tijekom noći okupirala je Pučišća. Ne znam kojim su trajektom došli na Brač, ali ima ih po mjestu nekoliko stotina. Priveli su sindikalnog aktivista Marka Eterovića, a meni su okružili kuću iz koje ne izlazim! – rekao nam je to rano ujutro Tonči Drpić.

Budući da je stečajni upravitelj Ivo Bućan odlučio ući u tvrtku, a kako mu to do sada nije polazilo za rukom zbog otpora radnika, upomoć je pozvao policiju. 

– Može on ući u prazan Jadrankamen. Ljudi su ostali u kućama i nema nikoga. Hvala socijaldemokratskoj vlasti i hvala državi koja na radnike šalje specijalce. Poručujemo im da ono što su naši djedovi stvarali nećemo dati nikome – kazao je Drpić.

– Zaključan sam u svojoj kući i kroz prozor vidim dva-tri specijalca. Nisu ulazili u dvorište ni kucali, ali moja žena ih je jutros u pet sati, kada je pošla na posao, upozorila da mi je majka teško bolesna i da nas ne uznemiravaju. Da izađem, vjerojatno bi me priveli, kao i Eterovića, zato ostajem u kući kao i ostali moji kolege, sve dok ova policijska okupacija ne prestane – rekao nam je Drpić malo prije 9 sati.

>>Zastupnici u Saboru napravili stanku zbog Jadrankamena

Komentara 1067

FR
fran108
11:38 03.05.2012.

mirko pazi ide hdz ! neboj se slavko to su naši !

NN
no name
11:59 03.05.2012.

Vadi oružje i udri!!!!!!!!

MR
mravac8
10:14 03.05.2012.

karlo2011 Ah, vidim da još ima bedaka koji msile da je SDP komunistička Vlada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije