Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDRUŽILI SE SINDIKATI

Radnici ne žele plaćati porez u dvije države

HSRM
03.08.2021.
u 23:14

Pravo na oporezivanje dohotka pripada jednoj državi, a radnici migranti plaćaju duplo

U općini Cestici u Varaždinskoj županiji potpisan je ugovor koji bi mogao pomoći stotinama hrvatskih radnika u inozemstvu. Ugovor o međusobnoj suradnji i podržavanju između Hrvatskog sindikata radnika migranata (HSRM) i austrijskog sindikata Vidaflex stupio je na snagu 1. kolovoza, a jedna je od pogodnosti da će nuditi savjete i pravnu podršku u pitanjima dvostrukog oporezivanja u Hrvatskoj, uz naknadu od 20 eura godišnje. Vidaflex je austrijski sindikat koji jedini zastupa prava obrtnika i samozaposlenih, a djeluje unutar saveza austrijskih sindikata. Prema riječima Christopha Lipinskog, glavnog tajnika Vidaflexa, trenutačno imaju oko 1000 aktivnih članova iz Hrvatske, prvenstveno žena koje rade kao njegovateljice.

Međunarodni ugovori

– One su prilično nezaštićene – rekao je Lepinski i dodao da se radnici iz Hrvatske u Austriji susreću s nizom problema i poteškoća zbog slabe informiranosti o svojim pravima i obvezama, a nerijetko su i dvostruko oporezovani. HSRM je osnovan prije mjesec dana i zasad ima stotinjak članova, uglavnom iz Varaždinske županije. Iz te je županije i najveći broj slučajeva dvostrukog oporezivanja mještana iz općina Vinica, Cestica, Donja Voća, Petrijanec i Sračinec.

– Jedan od ključnih zadataka HSRM-a je uklanjanje tog nepravednog tereta, po međunarodnim ugovorima nedopustivog dvostrukog oporezivanja hrvatskih radnika migranata – ističe predsjednik sindikata Franjo Lazar. Oba sindikata, i HSRM i Vidaflex, svaki u svojoj državi, radit će na rješavanju problema. Aktivno će se uključivati u inicijativu donošenja pravnih propisa i zakona. Samo s područja općine Cestica u Varaždinskoj županiji više od tisuću ljudi odlazi na rad u Sloveniju, Austriju i Njemačku. Novac zarađen u tim državama troše u Hrvatskoj. Iz općine Petrijanec na rad u inozemstvo svakog dana ili tjedno putuje više od 500 mještana.

HSRM je ovih dana dobio prvu pravnu bitku u korist svoga člana. Porezna uprava Varaždin usvojila je njegovu žalbu na porezno rješenje koje je uložio službeni odvjetnik HSRM-a Željko Kaselj.

– Prema ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pravo na oporezivanje određenog dohotka pripada jednoj državi, bilo državi izvora dohotka, bilo državi rezidentnosti primatelja ili vlasnika. Katkad su, međutim, obje države ovlaštene oporezivati, ali se pravo pojedine zemlje ograničava na točno određen postotak poreza. Zemlja rezidentnosti obično izbjegava dvostruko oporezivanje izuzimanjem dohotka na koji je plaćen porez u inozemstvu od oporezivog dohotka ili odobravanjem odbitka od poreza za porez plaćen u drugoj državi – pojašnjava Lazar.

Ulažu u Hrvatskoj

Zakon se, tvrde u sindikatu, u poreznim upravama različito tumači od jedne do druge jedinice lokalne ili područne samouprave. Najviše žalbi radnika imaju u Varaždinskoj županiji, no dolaze i iz Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije.

– Premda su uredno podmirili svoja porezna dugovanja prema državi u kojoj ostvaruju dohodak, dodatno su opterećeni hrvatskim porezima i žrtve su dvostrukog oporezivanja – kaže nam zamjenica predsjednika sindikata Mateja Lazar.

Zauzimat će se, dodaje, za ravnopravnost radnika migranata na cijelom području Hrvatske jer novac zarađen u inozemstvu ulažu u Hrvatskoj u izgradnju kuća, kupnju stanova, u poljoprivredu...

 

Komentara 1

TA
Tanjicaaaa
20:23 06.10.2021.

A šta je sa svima koji se koriste HR putovnicom i na račun nje zarađuju isto kao i svi Hrvati.????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije