Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Garešnica

Radnici Modee sumnjaju da se šefovi žele domoći tvrtke

'Podravina-bilogora, 5.4.2010. Garesnica, Modea Snimio: MIchel Palijan / VLM'
'Michael Palijan / VLM'
05.04.2010.
u 14:40

Direktor Modea-Nove Ivan Lacković opovrgava sve sumnje, tvrdeći da nema mjesta insinuacijama

Nakon otvaranja stečaja u garešničkoj tekstilnoj industriji Modea i osnivanjem nove tvrtke Modea-Nova, u kojoj je posao pronašlo 230 radnika s ugovorom na neodređeno i njih 30-ak na određeno vrijeme, u javnost su "procurile" sumnje kako je u ovom slučaju riječ o spretnom poslovnom triku.

Stečajna farsa?

Kako stoji u pismu "nezadovoljnih radnika Modee" koje je proslijeđeno na nekoliko adresa uključujući i Državno odvjetništvo, upitni su razlozi pokretanja stečaja. Iza tog poteza navodno se krije skupina ljudi bliskih direktoru Ivanu Lackoviću, koji se bez ulaganja žele dokopati cjelokupnog vlasništva nad Modeom, a stečaj je samo jedna od izlika u njihovim nakanama.

Tako se upozorava da je stečajni upravitelj Marijan Belani proizvoljno odredio otkazne rokove, visine otpremnina, te navodno svim radnicima dao lažna obećanja u ostvarivanju njihovih prava pri prelasku u novu tvrtku. Naime, u Modei d.d. u stečaju svi radnici su imali ugovore o stalnom radnom odnosu koji su otkazani uključujući i one koji su bili na bolovanju kojima je otkazni rok trebao mirovati, ali su navodno prisiljeni prekinuti bolovanje kako bi na kraju završili na Zavodu za zapošljavanje. Pokraj toga, postavlja se i pitanje iznajmljivanja proizvodnih hala i strojeva Modee d.d. u stečaju Modea-Novoj na rok od 10 godina, iako je pri tome nepoznata cijena najamnine.

Time ne prestaju sumnje u neke poslovne poteze pri čemu se spominje kupnja poslovnog prostora u središtu Garešnice za 70.000 eura i još niz "čudnih" transakcija.

Direktor opovrgava

Direktor Modea-Nove Ivan Lacković odbacuje ove priče pripisujući ih dijelu radnika koji pisanjem anonimnih predstavki žele prikriti svoje nerad.

- Znam odakle "vjetar puše" i zbog toga nisam zabrinut jer smo sve odradili po zakonu. Nitko tijekom stečaja nije zakinut, a sve ostale tvrdnje produkt su nečije mašte - kazao je Lacković.

Pri tome odbacuje sumnje u vezi kupnje poslovnog prostora u Grešnici i dodaje kako nitko ne spominje uspjeh tvrtke koja je u vrijeme krize pronašla poslove u Austriji i Njemačkoj.

Premda je Modea dobila pravomoćnu presudu protiv bivših vlasnika, nije uspjela naplatiti 20 milijuna kuna potraživanja, a utvrđeni dug tvrtke u stečaju iznosi 35 milijuna kuna od toga četiri za otpremnine.

Ključne riječi

Komentara 1

LO
lonili
14:57 05.04.2010.

Lacković- stara komunistićka lopovčina, taj ništa ne radi bez osobne koristi, prevarit će te jadne žene ponovno, kao što ih je varao godinama uz pomoč svojh poslušnika i istomišljenika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije