Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže pomoć

Radnici Meisa masovno izlaze iz sindikata i daju podršku direktorici

Meiso
Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list
27.05.2010.
u 15:10

U sindikatu tvrde da su radnici tek ovih dana doznali, zahvaljujući predsjednici Svjetlani Šokčević, da je Meiso lani bio u gubitku više od šest milijuna kuna! Radnici i dalje podržavaju direktoricu

 

Nezapamćen rat između sindikata s jedne strane i radnika s druge događa se ovih dana u obućarskoj tvrtki Meiso u Goričanu. Uobičajeno je da se sindikat u ime radnika prepire s upravom boreći se za radnička prava, no u Meisu radnici podupiru upravu i masovno se iščlanjuju iz Sindikata tekstila, obuće, kože i gume! Razlog je to što sindikat ne podupire projekt tzv. radničkog dioničarstva, prema kojem bi zaposleni, s direktoricom Snježanom Dominić na čelu, od Hrvatskog fonda za privatizaciju kupili tvrtku za kunu. Direktorici bi pripalo 51 posto, a radnicima 49 posto.

- Snježana Dominić na dužnost direktorice društva izabrana je nakon što je dva mandata bila radnička predstavnica u Nadzornom odboru. Odlučnu potporu da bude izabrana za direktoricu dobila je od radničkog vijeća i sindikalne podružnice, premda nema odgovarajuću stručnu spremu koju propisuje statut - ističu u sindikatu.

Nakon što je izabrana, počela je, tvrde, nazivati predsjednicu sindikata Svjetlanu Šokčević kojoj je rekla da iza njezinih odluka stoji Leo Begović, sadašnji direktor HEP-a i bivši član Nadzornog odbora Meisa.

- O toj okolnosti obavijestili smo HFP i predsjednicu Vlade - izvijestio je sindikat na svojim internetskim stranicama.

U posljednjem, petom krugu privatizacije Meisa upravni odbor HFP-a nije dao potporu ponudi koju su poslali radnici i direktorica.

- Prema toj ponudi i ortačkom aranžmanu direktorica je trebala postati većinska dioničarka Meisa. Ni jedan radnik ne zna reći što piše u ugovoru koji je potpisao. Apsurdan je izgovor direktorice da ugovor ne da na uvid kako ga sindikat ne bi dao drugom kupcu, konkurentu - ističu u sindikatu i upozoravaju da je odluku HFP-a pokušavala još neko vrijeme skrivati od radnika.

U sindikatu tvrde da su radnici tek ovih dana, zahvaljujući S. Šokčević, doznali da je Meiso lani bio u gubitku više od šest milijuna kuna, a u 2008. oko 3,8 milijuna kuna.

- Međutim, radnici se okreću protiv Svjetlane Šokčević jer im donosi loše vijesti - napominju u sindikatu.

Radnici i dalje podupiru direktoricu, a kao dokaz potpore upravi čak 299 od 400 radnika izišlo je iz Sindikata tekstila, obuće, kože i gume!

- Direktorica ima našu punu podršku - kaže Đurđica Bašnec, radnica u tvrtki Meiso.

Direktorica izlaz sada vidi u Vladinim tzv. mjerama C, namijenjenim tvrtkama gubitašima, kojima bi država pomogla pretvarajući državna potraživanja u kapital ili otpisom potraživanja, ali pod uvjetom da tvrtke izrade prihvatljiv i kvalitetan plan restrukturiranja.

Ključne riječi

Komentara 1

1J
1japan
19:06 30.05.2010.

što če im šuki dati žvake da žvaču

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije