Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOLIDARNO 'NE'

Radnici Ine i HEP-a protiv Vladine ideje

21.01.2017., Zagreb - Konferencija za medije Hrvatske udruge radnickih sindikata (HURS) o stavu Hrvatske udruge radnickih sindikata, INAS-a - Sindikata naftne djelatnosti i Nezavisnog sindikata Hrvatske elektroprivrede o najavljenoj privatizaciji HEP-a ra
22.01.2017.
u 09:00

Sindikati imaju svoje prijedloge za povrat Ine

– Žalosno je da Vlada premijera Plenkovića nastavlja s praksom neodgovornog pristupa rješavanju pitanja Ine tako što donosi odluke ne vodeći računa mogu li se one i provesti. Premijerove namjere sindikati drže ishitrenima, neprovedivima i štetnima – tako je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević započeo jučer zajedničku konferenciju triju sindikata na temu najavljene privatizacije dijela HEP-a radi kupnje vlasničkog udjela MOL-a u Ini.

Brzopleto i štetno

Ishitrenost se vidi u tome što nesuglasje oko ove ideje postoji u samoj Vladi, ali i unutar HDZ-a, dok štetnost prijeti zato što bi se HEP, umjesto da postane regionalni lider, mogao pretvoriti u novi slučaj nalik Ini. Matijašević je tvrdnju o neodgovornom pristupu rješavanju problema potkrijepio i podsjećanjem da su sindikati lani, 21. studenog, tražili sastanak s ministrom Dobrovićem oko pitanja Ine i HEP-a, no do danas im nije odgovoreno, dok u međuvremenu, reče Matijašević, na tu temu istupa ministrica Dalić u čijem portfelju nije ni Ina ni HEP. Uputio je potom pitanje Vladi - zašto dopušta Mađarima da u Ini donose protuzakonite odluke vezane uz poslovanje. Protiv Vladine ideje prodaje dijela HEP-a da bi se vratila Ina, to više što ne postoji nikakva energetska strategija, izjasnila se i čelnica Nezavisnog sindikata radnika HEP-a Sonja Mikulić.

Ista uloga Ine i HEP-a

– Energetski stručnjaci HEP-a nisu dali nikakvu izjavu o ovome, a šuti i uprava HEP-a. Svi šute u strahu od politike i čeka se nova uprava u HEP-u – rekla je Mikulić proglasivši šefa Sindikata naftne djelatnosti Zdenka Mučnjaka zvijezdom presice jer su, kazala je, radnici Ine podržali radnike HEP-a.

– Podržavamo sindikat HEP-a u protivljenju privatizaciji HEP-a. Vlada nije sagledala sve štetne posljedice svoje najave jer, i primjeri iz svijeta pokazuju, kada se privatizira energetski sustav, onda se u taj sustav više ne ulaže pa se događa ponovna nacionalizacija. Ina je prije imala ulogu osigurati energetsku neovisnost Hrvatske i dostupnost energenata svim građanima, pa i na otocima i selima u zabiti, iako je to bilo neisplativo. HEP ima istu takvu ulogu, osigurati struju svim građanima Hrvatske ma gdje bili. No, ako bi se HEP privatizirao, to bi išlo na štetu građana – kazao je Mučnjak, dodavši da je Ina još uvijek dobra tvrtka, ali ne kao prije 10 godina jer se u nju nije ulagalo iako danas suvlasnik traži povrat uloženih sredstava. 

Ključne riječi

Komentara 10

TR
TrvtkoKomadina01
10:22 22.01.2017.

radnici državnih tvrtki trebaju shvatiti da trebaju dijeliti sudbinu hrvatskog radništva. Ne mogu oni biti zaštićeni kao lički medvjed, tim više što su većina došli po partijskoj liniji i do sada lezilebarili u odnosu na privatne tvrtke koje nose društvo.

ŠK
Škarpina
09:36 22.01.2017.

kad im se neda raditi!

DU
Deleted user
10:34 22.01.2017.

Sindikalni rukovodioci skaču i na pomisao da se nešto privatizira. Gdje bi oni bili da je sve privatno. Paraziti na državnim jaslama (čitaj: radničkim jaslama)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije