Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ATKUALNO Posljedice svjetske krize tek stižu, većih otpuštanja radnika još nije bilo

Radnici i sindikalisti ne boje se otkaza i recesije

Hrvatski zavod za zapošljavanje u Varaždinskoj županiji ima najmanje nezaposlenih u posljednjih deset godina
Foto: Darko Gorenak
29.10.2008.
u 17:05

Završio sam srednju elektrostrojarsku školu za grafičara i dizajnera multimedijalnih sadržaja te sam se došao prijaviti na Zavod za zapošljavanje. Ne bojim se da neću dobiti posao, možda si ga prije nađem i sam. Već me zvao jedan čovjek iz Nizozemske, no neću otići tako daleko. Mislim da i ovdje ima poslova u mojoj struci i ne bojim se recesije koja je pogodila svijet – ispričao nam je 18-godišnji Tomislav Pocedulić, kojega smo u pratnji oca zatekli među tražiteljima posla na varaždinskom HZZ-u.

Nitko se ne boji vuka
Mladi Tomislav nije jedini koji se ne “boji vuka”, tj. recesije u svijetu i pada tržišta dionica, zbog kojih je bilo dana u SAD-u kad bi otkaz dobilo i više od 100.000 zaposlenih. Bio je na zavodu i bračni par s djetetom, Davor i Sanela Cupar. Oboje traže posao, on u elektrotehnici, a supruga u trgovini. – Uvijek se nađe nešto. Nije ništa drugačije nego prije i ne primjećujemo da je teže pronaći posao. Ova je država “u banani” i bez svjetske krize – kaže D. Cupar, a njegove riječi potvrđuje i gospodin iz Ludbrega koji ipak nije želio otkriti svoje ime.

Ovih je dana, kaže, dobio posao kao mehaničar za održavanje strojeva u Ludbregu i tvrdi da ne vidi razliku na tržištu rada u odnosu na prethodno razdoblje. Problemi su, kaže, uvijek isti, a to je što se poslovi nude samo na određeno te se radnici brzo otpuštaju.

– Zasad nam se otpuštanja ne osjećaju, nije povećan priljev tražitelja zaposlenja i na zavodu ne primjećujemo krizu. U ovom trenutku imamo najmanje nezaposlenih u posljednjih 10 godina, ispod 6500. Nema pada potražnje za radnicima, štoviše, više nemamo što ponuditi u određenim zanimanjima, poput građevine, trgovine i industrijskih radnika – kaže pročelnica HZZ-a za Varaždinsku županiju Jasenka Hutinski. A na pitanje predviđaju li naknadni dolazak krize i val otpuštanja, Hutinski kaže da je teško biti crni prorok. – Vjerojatno će se nešto osjetiti, no ako dođe do toga, pogodit će nas sve i zajedno će trebati riješiti problem – kaže.

Dionice padaju
Regionalni pak povjerenik SSSH Franjo Veble također potvrđuje da još nema naznaka recesije. – Nitko od poslodavaca ne govori da je pogođen pa zasad ne bi trebalo biti ni otpuštanja. Što ne znači da stvar ne može uzeti maha. Ma Hrvatska je u recesiji od privatizacije – smatra F. Veble.

I tako, dok Crobex nesmiljeno pada, a mađarski je bankarski sustav u panici, naši radnici, HZZ i sindikalisti zasad su mirni. No stižu li nama posljedice recesije naknadno? Upitali smo za komentar i Milana Horvata, direktora Fima grupe, iz čije se izjave može iščitati da je situacija ozbiljna.

– Primijetili smo pad, dionice tvrtki puno su izgubile na vrijednosti. Pravi će udar stići u realnom sektoru koji će imati problema s financiranjem razvoja. Kompanije se neće moći zaduživati preko banaka jer je smanjeno kreditiranje pa će odustajati od projekata. Profiti će se smanjiti te će trebati povećati racionalnost poslovanja – kaže Horvat i dodaje da se iz toga mogu iščitati i otpuštanja, ali to ovisi od kompanije do kompanije.

Horvat tvrtkama savjetuje da pronađu unutrašnje rezerve – da smanje troškove, povećaju efikasnost i pronađu nove izvore financiranja, a novca za dobre projekte i kompanije, kaže, ima na tržištu kapitala.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije