Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed iz očaja

Radnici Dine na sat vremena blokirali promet Krčkim mostom

radnici dine,prosvjed,blokada,krčki most (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/8
14.06.2012.
u 13:07

Ne vjerujemo više nikome, Liniću, Čačiću, Milanoviću, gledaju nas u oči i lažu. Ovaj je prosvjed čisti očaj ljudi. Nitko nije došao među gladne radnike, nitko nije ponudio barem jednu plaću. Sramota, kazao je Miljenko Ferenčak

Uz poruke “Rješenje za Dinu - Uskok”, “Ježićeve dugove neka vraća Ježić”, “Radimo gladni za debele svinje - čuvamo tuđu zemlju” pedesetak radnika Dine iz Omišlja u sklopu Dioki grupe, spontano okupljenih u Stožeru za obranu Dine, u četvrtak je na sat vremena blokiralo promet pred Krčkim mostom.

Simbolično su sedam puta prošli cestom, upravo koliko im plaća, unatoč obećanjima, još uvijek nije isplaćeno. U ime Stožera prosvjednicima se obratio Miljenko Ferenčak, operater u omišaljskoj Dini. – Danas smo dobili informaciju da Privredna banka prekida odnose s Dinom koja je nekada imala perspektivu, a gledajte sada. Morat ćemo vratiti kartice, svi imamo minuse i kredite, to moramo pokriti, znate što to znači. Ne vjerujemo više nikome, Liniću, Čačiću, Milanoviću, gledaju nas u oči i lažu. Ovaj je prosvjed čisti očaj ljudi. Nitko nije došao među gladne radnike, nitko nije ponudio barem jednu plaću. Sramota. Rulja ih je dovela na vlast, rulja će ih i maknuti s vlasti. Više nikada nitko neće čuti za njih, ni za kakvog Čačića, Linića, Milanovića. Neka se sada pokažu, pa će možda opet dobiti povjerenje na sljedećim izborima. Ovako, nikada im gladni neće dati povjerenje. Liberali, idemo, pripremite se u sljedeće tri i pol godine, da vidimo vas - ljutito je kazao Ferenčak i otkrio kako se njemu i nekolicini radnika i telefonski prijetilo. Imali su vlasnika, a sada, kažu očajni radnici, ne znaju tko njima upravlja.

U znak podrške iz Zagreba je stiglo i nekoliko radnika Diokija, među njima i Bojan Kovačić koji je s još nekoliko kolega u ožujku štrajkao glađu. Pokušat će se i sindikalno organizirati, poručio je Ferenčak, jer im je postojeći sindikat okrenuo leđa. Naime, Sindikat Dine drži da je Stožer nelegitiman i da ne može zastupati interese većine radnika. O nehumanim uvjetima u kojima rade, bez vode i plaće govorio je i Milivoj Dražić, također operater u Dini sa 15 godina radnog staža.

– Cilj nam je dobiti plaće, nemamo iluzija da ćemo prosvjedom razriješiti vlasničku strukturu u Dini. Linić tvrdi da se svaka imovina mora staviti u funkciju i plaćati porez. Naš je vlasnik napravio silne dugove, izvlastio se i sada ga više nema. Mi bismo trebali vraćati dugove, ali se pitamo čije. Tražimo da se ovi ljudi zbirnu na zakonski način. Ako treba, neka se pošalju na čekanje uz adekvatnu naknadu, ne može ih se držati kao zombije. Imamo svoje živote, familije, ovo je krajnje nehumano. Na vlasti je nekakva socijaldemokratska opcija, hoće li se nešto riješiti, mi ne znamo. Od naših sindikata nismo dobili nikakvu podršku, oni nas smatraju ekscesnom skupinom od nekoliko radnika i pridružuju se devetomjesečnim eskapadama, dogovaranjima od petka do ponedjeljka – kazao je Dražić kojega kao i ostale radnike ne zanima kako će se firma restrukturirati i tko će biti vlasnik, ali traže da se, tko god to bio, pobrine za svoje vlasništvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije