Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GETRO Ispovijest otpuštene radnice:

Radnica iz Getroa: Zlostavljali su me i sada sam na psihijatriji!

07.01.2009.
u 20:37

– Završila sam na psihijatriji zbog svega što su mi učinili. Ružno je reći, ali te ljude ne želim više nikada sresti na ulici. Ne sramim se raditi bilo kakav posao, ali čuvam svoje dostojanstvo – priznala je danas 49-godišnja zagrebačka prodavačica s 32-godišnjim iskustvom koja je posljednjih osam godina, do 29. prosinca prošle godine, radila u Getrou.

Zatražila otpremninu
Prema novom ugovoru koji su joj ponudili, trebala je prijeći na mjesto čistačice, a plaća bi joj sa 2100 kuna (s naknadom za prijevoz i za radno iskustvo oko 2800) trebala pasti na 1800. Iako su je, kaže, svih ovih godina na poslu zlostavljali, vrijeđali je nazivajući je starom babom, trpjela je jer je, ako ništa drugo, radila u struci.

– Šef mi je rekao da sam sa 41 godinom prestara da radim u pekarni, pa me htio staviti na blagajnu. Baš zato što su me maltretirali, radila sam kao crv jer sam se htjela dokazati. Kad mi se nećakinja udavala, nisu mi dali ni da iziđem sat vremena prije kako bih se uredila – kazala je Zagrepčanka koja nije željela potpisati sporazuman otkaz dok ne dobije zatraženu otpremninu. Ta je žena samo jedan od dvjesto radnika Getroa koji su pretkraj prosinca dobili otkaz ili su degradirani uz plaću manju i do dvije tisuće kuna.

Neki su pristali na ponižavajuće uvjete, drugi su potpisali sporazuman otkaz, a neki su se obratili odvjetnicima. Radnici s kojima smo razgovarali tvrde da su poslodavci njihovim otpuštenim kolegama ponudili da im mjesec-dva plaćaju naknade. Sporazuman otkaz potpisao je ovih dana 37-godišnjak koji je na posao u Getro u Zagrebu svakog dana putovao 35 kilometara. Plaću od gotovo 4000 kuna htjeli su mu sniziti na oko 2500, a sa zadovoljavajućeg radnog mjesta htjeli su ga prebaciti na posao fizičkog radnika.

– Zvali su me u subotu navečer da dođem u nedjelju na razgovor. Nakon što sam odbio ponudu, upitali su me kad bih mogao pronaći novi posao – ispričao je.

Nema novca za tužbu
Za dvije tisuće, kaže, ne isplati mu se raditi jer tisuću potroši na prijevoz. Nije pitao za otpremninu niti su mu je nudili. S odvjetnicima se ne želi zamarati jer nema novca. U Getrou su navodno pokušali degradirati i jednog 35-godišnjaka također iz Zagreba. Dan nakon što mu se rodilo dijete, 30. prosinca, dali su mu novi ugovor.

Plaća od 4200 kuna bila bi mu oko 2800. Odbio je i kontaktirao s odvjetnikom. U Getrou tvrde da otkazi nemaju veze sa zabranom rada nedjeljom, već s novom sistematizacijom radnih mjesta. “Na viša radna mjesta promaknuli smo zaposlenike koji ispunjavaju uvjete i povećali im plaću, a onima koji ne posjeduju potrebna znanja ponuđeno je alternativno mjesto”, piše u odgovoru direktorice marketinga Getroa Marije Jalšovec.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije