Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Radna skupina EK-a pomogla Hrvatskoj u vezi s povlačenjem europskih fondova

- Iako je sada prerarano reći točne iznose koji su spašeni zahvaljujući radu te radne skupine, već sada mogu spomenuti neke dobre rezultate - Slovačka neće izgubiti sredstva za ovu godinu, taj rizik je uklonjen. Hrvatska neće izgubiti sredstva ove godine jer je rok pomaknut za kraj 2016. godine jer je ta zemlja kasnije ušla u Europsku uniju- rekla je na konferencijii za novinare Corina Cretu.
03. prosinca 2015. u 15:58 0 komentara 254 prikaza
kune i euri
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Radna skupina koju je Europska komisija osnovala krajem prošle godine kako bi pomogla pojedinim zemljama članicama u povlačenju sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova iz prethodnog sedmogodišnjeg programskog razdbolja 2007-2013 već daje dobre rezultate i omogućila je i Hrvatskoj da ne izgubi sredstva koja su trebala biti utrošena do kraja ove godine, izjavila je povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu.

Komisija je krajem prošle godine uspostavila radnu skupinu koja treba pomoći onim zemljama članicama koje imaju ispodprosječne rezultate u povlačenju sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u programskom razdoblju 2007-2013. Riječ je o osam zemalja - Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji.  

Prema pravilu N+3, sredstva na raspolaganju za jednu godinu u tom programskom razdoblju mogu biti utrošena u sljedeće tri godine, tako da sredstava predviđena za 2013. godinu još mogu biti iskorištena.

- Iako je sada prerarano reći točne iznose koji su spašeni zahvaljujući radu te radne skupine, već sada mogu spomenuti neke dobre rezultate - Slovačka neće izgubiti sredstva za ovu godinu, taj rizik je uklonjen. Hrvatska neće izgubiti sredstva ove godine jer je rok pomaknut za kraj 2016. godine jer je ta zemlja kasnije ušla u Europsku uniju- rekla je na konferencijii za novinare Corina Cretu.

Hrvatska je postala članicom EU-a 1. srpnja 2013, a za prvih šest mjeseci članstva koji ulaze u programsko razdoblje 2007-2013. za nju je iz kohezijske politike bilo predviđeno 450 milijuna eura, koji se mogu povući u razdoblju do tri godine nakon toga. 

>> Europska komisija očekuje od nove vlade 3 milijarde kuna niži deficit u 2016. godini

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.