Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLOVANJE U 2012.

Radman: HRT je izgubio 29 mil. kn zbog nerealno visokog plana

Goran Radman
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
17.02.2014.
u 17:34

Drugi razlozi su reduciranje vremena oglašavanja na HRT-u i reduciranje tržišta komercijalnog oglašavanja

Saborski Odbor za medije većinom je glasova prihvatio financijski izvještaj o radu HRT-a za 2012. godinu te izvještaje Nadzornog odbora (NO) i Programskog vijeća (PV) za 2013. godinu. Odbor je prošli tjedan odgodio sjednicu na kojoj su trebali raspravljati o ovim izvješćima jer Vlada nije dala mišljenja na njih, no ni sada, nakon što su prošla Vladu, nejasan je stav i financijskom izvještaju.

Naime, Vlada je jasno dala pozitivno mišljenje na izvještaje NO-a i PV-a, no na ovo izvješće nije dala ni negativno ni pozitivno mišljenje. Kada su od predstavnika ministarstva kulture HDZ-ov Jasen Mesić i laburist Branko Vukšić pokušali dobiti odgovor na takav potez Vlade koji se ne viđa inače, rečeno im je samo da je u svom mišljenju "Vlada ukazala na određene nejasnoće".

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman je rekao da je HRT 2012. godinu završio s minusom od 28,9 milijuna kuna, što je sedma godina minusa zaredom. Radman, koji je na čelo HRT-a došao tek u prosincu 2012. godine, za to krivi nerealno zacrtane planove u kojima se predviđa povećanje pretplate što nije odobreno, a ni planovi nakon toga nisu korigirani, te reduciranje vremena oglašavanja na HRT-u i reduciranje tržišta komercijalnog oglašavanja.

- Kontekst poslovanja bio je otežan, došlo je do regulatornih promjena, mijenjao se Zakon o HRT-u što je povuklo promjene upravljačke strukture – primijetio je Radman te dodao da je 2012. godinu, u programskom smislu obilježilo pokretanje dva nova televizijska kanala HRT3 i HRT4, prijenos Olimpijskih igara iz Londona i europskog nogometnog prvenstva, što je bitno utjecalo na programske troškove.

Predsjednica Programskog vijeća Nina Obuljen Koržinek je zamjerila da se to tijelo nije dovoljno slušalo jer im ravnateljstvo mjesecima nije dostavljalo odgovore na njihova pitanja, no i dodala da se to, zasad se tako čini, od ove godine mijenja, budući su već dobili izvješće za siječanj. Programsko je vijeće najviše primjedbi imalo na rad i ustroj Informativno-medijskog servisa (IMS) jer se, upozorava, ne drži profesionalnih standarda.

- To je dio HRT-a na kojem konstantno dolazi do problem i neispunjavanja obveza. Imamo problem ovom ustroju koji je dao sve ovlasti urednicima kanala, pa za niz procesa ne možemo locirati uredničku odgovornost – kazala je Obuljen te dodala da je ovo tek privremeni izvještaj jer pravi nije sastavljen.

U ime NO-a nitko nije predstavio izvješće jer se predsjednik NO-a ispričao zbog nedolaska.

HDZ-ov Jasen Mesić rekao je da se izvješće Programskog vijeća crni od primjedbi glavnom ravnatelju, a među njima je uočio neispunjavanje obveza prema HAVC-u od strane HRT-a. Citirao je i izvješće organizacije Reporteri bez granica u kojem stoji da se "vladajućoj stranci daje politička kontrola nad sadržajem koji se emitira".

Komentara 13

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
17:12 17.02.2014.

Pa kada je netko neznalica i radi samo zbog stranačke iskaznice. Pa taj HTV je sramota za jednu javnu televiziju koja bi trebala služiti svim svojim građanima, mimo najveće cijene pretplate u europi, ne samo da ništa ne nude, nego još u dugovima pa hahaha

MA
MaJu
17:47 17.02.2014.

Radman: HRT je izgubio 29 mil. kn zbog nerealno visokog plana! Ovo je tipican primjer podobnog i nesposobnog partijskog "experta"! Bljak!

Avatar adeodatus
adeodatus
16:49 17.02.2014.

Drzi se ti stafete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije