Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekti: Iako je obnova zgrade završena, MedILS je ne želi preuzeti od Ministarstva znanosti

Radman bez novca za pokretanje instituta

hrv-radman-txt.jpg
import
20.12.2005.
u 20:53

Iako je uporabna dozvola izdana 31. listopada ove godine, čime je potvrđeno da su svi građevinski radovi u cijelosti obavljeni te da je objekt doveden do razine korištenja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa zgradu u koju se treba smjestiti Mediteranski institut za istraživanje života još nije predalo akademiku Miroslavu Radmanu, odnosno Upravnom vijeću Instituta.

Pregovori traju
 Objekt smo u cijelosti obnovili, dobili uporabnu dozvolu, a predali ga još nismo iako smo to nastojali učiniti. Pozivali smo predstavnike MedILS-a da preuzmu objekt, ali oni to ne žele. Kao formalni razlog navode pojedine odredbe Ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji koji je sklopljen između Ministarstva i Instituta. No stvarni razlog su njihove financijske teškoće. Jednostavno, nemaju novca za početak planiranih poslova  kaže Slobodan Uzelac, državni tajnik za znanost u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Dodaje da Ministarstvo razumije "taj problem jer danas nije lako pronaći tako velik novac". Da akademik Radman i njegovi suradnici imaju financijskih problema, indirektno nam je potvrdio i predsjednik Upravnog vijeća MedILS-a akademik Vlatko Silobrčić.
 MedILS ne može tražiti novac ni od koga dok ne uđe u zgradu. Ne možemo početi raditi dok nismo unutra, a dok ne počnemo raditi, ne možemo tražiti novac  objašnjava Silobrčić i dodaje:  Trenutačno pregovaramo o uvjetima preuzimanja zgrade i daljnjem poslovanju. O detaljima, dok pregovori traju, ne mogu govoriti.
Vjeruje ipak da će dogovor o preuzimanju zgrade biti postignut do kraja siječnja. Prema ugovoru, MedILS od trenutka ulaska u zgradu mora sam financirati režije, odnosno tekuće troškove za vodu, struju, osiguranje, različite naknada i sl. Ako tri mjeseca ne plati prispjela potraživanja, Ministarstvo ugovor može raskinuti. Kako doznajemo, predstavnici Instituta sada traže da im te troškove u prvoj godini djelovanja plati Ministarstvo, da im se rok za plaćanje tih troškova u sljedećim godinama poveća s tri na šest mjeseci. Isto tako traže da grad Split dobije pravo raskida ugovora ako se Institut ne koristi objektom šest mjeseci, a ne kako je sada propisano  četiri mjeseca.

Rok do kraja siječnja
Uzelac tvrdi da je Ministarstvo spremno razgovarati, i o tome, ali da bi u slučaju davanja takvih ustupaka mogli tražiti određene uvjete, primjerice intenzivniju suradnju Instituta i Splitskog sveučilišta.
 Spremni smo im pomoći. Važno je da Institut počne raditi  ističe Uzelac. U renoviranje zgrade država, odnosno Ministarstvo znanosti, uložilo je gotovo 40 milijuna kuna. Hoće li to biti dovoljno da Hrvatska dobije laboratorije u kojima će raditi elitni znanstvenici svjetskog ugleda, pokazat će se uskoro.


Problem i Splitsko sveučilište

U akademskim kuloarima, osim nedostatka novca, kao mogući razlog za odugovlačenje preuzimanja objekta i početka rada Instituta spominje se i nazadovoljstvo akademika Radmana obvezom da posebnim sporazumom Splitskom sveučilištu omogući "korištenje raspoložive opreme, sudjelovanje u projektima i svim oblicima edukacije koji će se provoditi u Institutu". Institutom će upravljati peteročlano upravno vijeće u kojem će biti rektor Splitskog sveučilišta, ministar znanosti, obrazovanja i športa, dva člana Znanstvenog vijeća i jedan vanjski član. Vanjskog člana imenuje akademik Radman, kao i sve članove Znanstvenog vijeća.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije