Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stotine nezaposlenih

Radit ću još nekoliko godina ovako, dok ne osnujem obitelj

nezaposleni
Sergej Novosel/VLM, arhiva
22.04.2011.
u 15:21

Prema podacima bjelovarsko-bilogorskog HZZ-a, većina nezaposlenih koji odlaze na sezonski rad na more su samci, koji idu u hotele i restorane

Krajem ožujka u evidenciji bjelovarskog Hrvatskoga zavoda za zapošljavanja bilo je 12.785 nezaposlenih osoba, 217 manje nego u veljači. Dok pad nezaposlenosti treba zahvaliti javnim radovima u gradovima i općinama, dio zasluge otpada i na sezonske poslove, pa bi statistika na kraju travnja mogla biti još bolja.

Radi se, ali i zaradi

Iz županije dosad je 150 osoba otišlo raditi na more, a uskoro će ih još 50-ak u Istru, Kvarner i Dubrovačko primorje. I Jurica Čičerić (27) iz Velikih Zdenaca već je sezonama konobar na moru.

– Radio sam u jednom dubrovačkom hotelu, a sada sam već nekoliko sezona konobar na putničkom brodu koji u tjednim turama australske i novozelandske turiste vozi po Jadranu. Posao je naporan, no i zanimljiv, a i zarada je i više nego zadovoljavajuća – kaže Jurica. Ističe da tijekom pet ljetnih mjeseci s plaćom i 'bakšišom' zaradi sumu koja i premašuje godišnju plaću njegovih kolega na kontinentu, što je unatoč činjenici da se radi u dugim smjenama, nerijetko od 6.30 do 23 sata, privlačno.

Teško se odvajaju

Čičerić kaže kako ima poslodavaca koji slabo plaćaju radnike, ali ih je manje od onih koji ne žale novca kada je u pitanju dobar radnik.

– Ovako ću raditi još nekoliko sezona, barem dok ne osnujem obitelj, a tada bih želio naći kakav kvalitetan posao na kontinentu – kaže Čičerić. To se uklapa u uobičajenu sliku, prema kojoj na more najviše odlaze samci. U HZZ-u ističu da su iscrpljeni svi njihovi kapaciteti konobara i kuhara, te da su u evidenciji ostali oni koji se ne žele odvajati od obitelji. Osim njih, traženi su i pomoćni radnici poput sobarica, servira i pomoćnih kuhara, pa bi i u svibnju posao na moru moglo pronaći oko 850 bjelovarsko-bilogorskih sezonaca.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije