Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SURADNJA

Radiochirurgia Zagreb - referentni centar Siemens Healthineers-a za primjenu umjetne inteligencije u planiranju radioterapije i radiokirurgije

Radiochirurgia Zagreb
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/4
11.12.2023.
u 15:43

Hrvatska je dobila mjesto na svjetskoj karti centara koji koriste najnapredniju tehnologiju u borbi protiv tumora; Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, dijagnostičkim postupcima se može vidjeti metabolička aktivnost već u svega 3 milimetra velikim lezijama; Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, koraci koji su prije bili ručni i dugotrajni sada se rade automatski; Umjetna inteligencija u planiranju terapije zračenjem štedi vrijeme i povećava dosljednost unutar cijelog procesa liječenja raka

Umjetna inteligencija donosi do sada neviđene iskorake u dijagnostici i liječenju tumora, a danas je predstavljena suradnja koja Hrvatsku stavlja na kartu svjetskih centara koji ovu najnapredniju tehnologiju koriste u borbi protiv tumora.

Radiochirurgia Zagreb postala je Siemens Healthineers referentni centar za primjenu umjetne inteligencije u planiranju radioterapije i radiokirurgije.

Radiochirurgia Zagreb je međunarodno certificirani centar za izvođenje radiokirurških zahvata. Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljeno je da Radiochirurgia Zagreb postaje AI Rad Companion – Siemens Healthineers referentni centar za primjenu umjetne inteligencije u planiranju radioterapije i radiokirurgije.

Predstavljajući suradnju, ravnatelj Radiochirurgije Zagreb, Dragan Schwarz istaknuo je: "Hrvatska je druga najlošija u Europi po smrtnosti od tumora. Tumor može biti i najlakša i najteža bolest: ako se otkrije na vrijeme, može biti najlakša bolest. Ono što danas predstavljamo je revolucija u dijagnostici i liječenju tumora".

dr Dragan Schwarz, ravnatelj i osnivač Radiochirurgije i Neven Carev, Managing direktor Siemens Healthcare
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Novinarima su predstavljena dva nova uređaja proizvođača Siemens Healthineers: fuzijski ultra HD MR uređaj snage 3 Tesla – model MAGNETOM Vida i ultra HD dual energy PET CT uređaj – model Biograph Vision 600 s revolucionarnim tehnološkim karakteristikama koje redefiniraju granice snimanja. Ova dva uređaja donose najnapredniju tehnologiju za dijagnostiku tumora, a fuzijom snimaka dobivenih na ova dva nova uređaja uvodi se nova dijagnostička metoda koja daje uvid u stanje organizma i pojedinih organa.

Kada se snimanja na navedenim uređajima završe, softver pomoću umjetne inteligencije sam pronalazi sumnjive lezije, točno lokalizira lezije unutar organa, mjeri veličinu lezija i volumen lezija te uspoređuje lezije s istim lezijama na eventualno ranije napravljenim snimkama i daje informaciju da li se prema određenim kriterijima radi o regresiji ili progresiji bolesti. Uz sumnjive lezije, umjetna inteligencija daje i puno dodatnih, vrlo preciznih podataka o stanju pojedinih organa. Umjetna inteligencija ima visoku osjetljivost, te značajno smanjuje mogućnost da se određena lezija ili promjena previdi - to nam daje dodatnu sigurnost da prilikom analize snimaka ništa nije previđeno te da će sve promjene biti analizirane.

Umjetna inteligencija tako može analizirati podatke prisutne na snimkama koji nisu vidljivi okom ili koji se objektivno teško mogu uočiti pregledom samo radiologa. Radiochirurgia Zagreb integrirala je Siemens Healthineers sustav umjetne inteligencije – AI Rad Companion u svoj radni proces, a on nam pomaže povećati dijagnostičku preciznost pri interpretaciji medicinskih slika. Naši se stručnjaci spajaju uživo na taj sustav, a umjetna inteligencija označava sve što je sumnjivo. Nakon toga liječnici provjeravaju sve što umjetna inteligencija pokazuje i onda to interpretiraju“, objasnio je dr. Schwarz.

Predstavljanje suradnje Radiochirurghije i Siemensa Healthineers
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Veliki iskorak u medicini Republike Hrvatske

Danas predstavljene dijagnostičke metode predstavljaju potpuno novi iskorak u medicini Republike Hrvatske jer je opisana tehnologija najnovija i najbolja moguća, a koristi se u vodećim svjetskim medicinskim ustanovama i samo nekoliko najvećih europskih bolnica. To je, uz sve dosadašnje javno poznate i objavljene rezultate u dijagnostici i liječenju raka, jamstvo da navedeni postupci hrvatskim pacijentima donose novu kvalitetu i mogućnosti u zajedničkoj borbi protiv raka. Hrvatski nacionalni program za rano otkrivanje raka pluća dodatno je učinio aktualnom potrebu precizne analize malih lezija, a ovim se dijagnostičkim postupcima metabolička aktivnost može vidjeti i na lezijama od svega 3 milimetra. Ova najnovija instalirana tehnologija predstavlja još jedan značajan korak u skrbi za naše pacijente, što nas uz dugogodišnje iskustvo i rezultate u dijagnostici i liječenju vrlo zahtjevnih indikacija svrstava u sam svjetski vrh.

Doktor Dragan Schwarz ravnatelj i osnivač Radiochirurgije
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Impresivni rezultati Radiochirurgije Zagreb

Radiochirurgia Zagreb postoji 7 godina. Do osnutka ove specijalne bolnice u Hrvatskoj se radila samo radiokirurgija mozga koju je u Hrvatsku uveo dr. Josip Paladino prije 20 godina. Danas se u Radiochirurgiji Zagreb, uz mozak, radiokirurgija radi na svim organima. Radiochirurgia Zagreb koristi umjetnu inteligenciju u svim segmentima svog rada i po tome je jedini takav centar u ovom dijelu Europe. Stručnjaci Radiochirurgije Zagreb do sada su postigli niz impresivnih rezultata. Uspješno je izvedeno više od 10.000 zahvata, a među postignutim rezultatima ističe se svjetski rezultat u preživljenju pacijenta s inoperabilnim rakom gušterače. U suradnji sa stručnjacima iz KBC-a Zagreb uspješno je izveden prvi zahvat u liječenju srca ultrapreciznim zračenjem. U Radiochirurgiji Zagreb prvi su izveli radiokirurgiju u općoj anesteziji, kao i prvu biološki vođenu radiokirurgiju. Ponosni su i na rezultate liječenja raka pluća i prostate gdje radiokirurgija u ranoj fazi bolesti daje iste ili bolje rezultate u odnosu na kirurgiju. Do sada je u razvoj ove ustanove uloženo više od 35 milijuna eura, a širenje i inovacije najavljuje se i za razdoblje koje dolazi.

Rak može biti najteža, a ako se na vrijeme otkrije - najlakša bolest. Mi biramo da bude najlakša“, poručuju iz Radiochirurgije Zagreb.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije