Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oboljeli od raka mogu se na uputnicu liječiti u Radiochirurgiji

Radiokirurgija može tretirati karcinome i metastaze na teško dostupnim mjestima i ne oštećuje okolno tkivo
26. siječnja 2018. u 10:52 8 komentara 9101 prikaza
Radiochirurgia
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Onkološki pacijenti od 1. veljače moći će se na uputnicu, odnosno o trošku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje liječiti u Radiochirurgiji Zagreb, privatnoj poliklinici u Svetoj Nedelji koja se bavi dijagnostikom i suvremenim liječenjem karcinoma. Ustanova je to koja provodi stereotaktičnu radiokirurgiju što je postupak za koji je HZZO odobrio ugovor za 40 postupaka mjesečno i koji ne provodi nijedna javna bolnica u državi, ali ni drugi privatnik. Kako doznajemo, pojedinačna cijena tog postupka definirana je na nešto više od 66 tisuća kuna, a ugovor je sklopljen na tri mjeseca, što znači da je za tu svrhu HZZO do kraja travnja namijenio gotovo osam milijuna kuna.

Lucijan Vukelić lucian vukelić Spinraza bi bila jeftinija da je taj lijek ikad ponuđen HZZO-u

Posebno povjerenstvo

Pacijenti će za liječenje u ovoj klinici prije morati dobiti odobrenje posebnog povjerenstva koje je imenovalo stručno društvo (Hrvatsko onkološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora), a kojem će njihovu dokumentaciju na razmatranje upućivati liječnici onkolozi iz kliničkih bolničkih centara. Sklapanje ovog ugovora inače je prijedlog Ministarstva zdravstva i zasad je riječ o tromjesečnom razdoblju, odnosno o ugovoru koji se sklapa do 30. travnja. Dakle, ukupno će 120 onkoloških pacijenata do tog datuma moći liječiti se suvremenom opremom i metodom o kojoj se dosad dosta javno govorilo i pisalo.

Bez kirurškog noža

Tako je objašnjeno da radiokirurgija može tretirati karcinome i metastaze na teško dostupnim mjestima, u različitim fazama bolesti i ne oštećuje okolno tkivo upravo zbog te iznimne preciznosti, a iako u sebi sadrži naziv kirurgija, više je puta istaknuto da je riječ o postupku u kojem se ne koristi kirurški nož i koji nije invazivan. Ovaj ugovor sklopljen je nepunih godinu dana nakon otvaranja klinike u kojoj radi niz poznatih stručnjaka.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

Radiochirurgia
1 / 11
Bol u prsima ili "na lijevoj strani" najčešći je simptom koji većina povezuje s problemima sa srcem. 
Operacija LIJEČENJE U INOZEMSTVU Na promjenu spola u Srbiju, a neplodnost se liječi u Češkoj Medicinski uspjeh u Lovranu Pacijentu iz Osijeka ugradili 3D printano rame po mjeri U godinu dana rada Radiochirurgia Zagreb izvela 300 zahvata
Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
 • konoplja:

  Predlažem da se vjernike šalje u crkvu na liječenje!

 • Avatar dras32
  dras32:

  Sirotinjo i Bogu si teška! Opet ce tamo nekakvo povjerenstvo arbitrirat tko je a tko nije podoban za suvremeni tretman bolesti. A kako to kod nas ide, zna se, po kumu, babi, tetki i stranackom šerifu se povuce za rukav ... prikaži još! i ubaci nekoga svog a vi ostali...

 • paul-umpe:

  Cuj Radiochirurgiji.A jesmo kulturni ili se provaljujemo.