Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI SUVENIR U Kninu ukrao uređaj za zračenje

Radioaktivnu bombu iz Knina odvezao u Banju Luku

Autori: Diana Glavina, Ivica Šimić, Marko Karačić, Vanja Rupčić
29.01.2009.
u 20:24

Nakon akcije Oluja u kolovozu 1995., tisuće vojnika i civila iz tzv. SAO Krajine pobjegle su iz Hrvatske, među njima i srpski vojnik koji se uputio k rodbini u Banju Luku.

– U svoj stojadin potrpao je stvari, a polazeći iz Knina, u prtljažniku je povezao i medicinski uređaj, tzv. kobaltnu bombu. Dovezao je u Vojarnu Kozara kod Banje Luke – prepričavaju nam bivši vojnici koji su bili u vojarni 1995. i 1996.

Što je prava istina
Mjerodavni organi u Banjoj Luci potvrdili su nam ovu šokantnu priču, no nitko ne želi ispričati pravu istinu. Jedni kažu da nije u pitanju vojnik, drugi da je civil, treći da je to bilo prije Oluje, no u jednom se svi slažu – u pitanju je bila opasna kobaltna bomba. Vojnik je navodno bombu dovezao ne znajući o čemu je riječ.

Stajala je u krugu Vojarne Kozara više od dvije godine. “Ratni suvenir” vojnici i njihovi zapovjednici nisu smatrali opasnim, čak su na njemu pili kavu. Bomba je navodno imala oznake upozorenja na stranom jeziku. Tako je bilo sve dok jedan od stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske nije slučajno opazio ratni suvenir. Bomba je žurno premještena u Zavod za javno zdravstvo RS, koji je izmjerio radijaciju i izdao upozorenje svima koji su bili u doticaju s bombom da im se jave.

Svi k liječniku
Prema savjetu liječnika, vojnici su morali na pregled, i to svi koji su bili ne samo u doticaju s bombom nego i u neposrednoj blizini. Prema riječima našeg sugovornika (nekad vojnika Vojske RS), bomba je sada u kontajnerima za radioaktivni otpad u središtu Banje Luke.

Iz Instituta za zaštitu zdravlja RS potvrdili su da je bomba premještena iz vojarne u Zavod na pregled, pa u tvornicu “Rudi Čajevac”, ali ne znaju što je s njom bilo potom. Iz Instituta su potvrdili da odjel za radijaciju radi na tome.

Ravnatelj kninske bolnice dr. Oliver Ojdanić kaže da nema službenih podataka da je bolnica imala uređaj.

Kobaltna bomba koristi se u onkologiji. Za razliku od linearnog akceleratora, koji zrači samo kada kroz njega prolazi struja, kobalatna bomba zrači neprestano. Nikada nije službeno testirana.


U Hrvatskoj još ostalo pet bombi

Kobaltna bomba opasna je za osoblje, pa se koristi sve manje, u Hrvatskoj ih je pet. Koristi radioaktivni kobalt. Izvor zračenja raspada se za 7-8 godina i ne odlaže se, nego ga proizvođač kad postavlja novi odnosi sa sobom.


Tadašnji liječnici više nisu u Kninu

Srpski ministar energetike u “Krajini”, a sada dogradonačelnik iz SDSS-a, D. Jerković kaže da ne zna da je u bolnici postojao taj aparat. U Kninu ne živi nijedan od tadašnjih liječnika, pa se to iz prve ruke ne može provjeriti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije