Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Radimir Čačić: DORH-ov zahtjev je očekivan, predvidiv i neizbježan

radimir čačić
Žarko Bašić/PIXSELL
09.12.2010.
u 12:16

- Sanader sada definitivno odlazi u sferu pravosuđa, rekao je Dragutin Lesar (HL)

DORH-ov zahtjev za skidanje saborskog imuniteta bivšem premijeru Ivi Sanaderu za predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranka Ostojića očekivan je s obzirom na sve medijske tekstove.

- Ali nemam namjeru ništa prejudicirati - poručio je Ostojić koji je na pitanje misli li kako iza zahtjeva stoji politika, odgovorio kako vjeruje u neovisnost pravosudnih institucija.

Za predsjednika HNS-a Radimira Čačića DORH-ov zahtjev je očekivan, predvidiv i neizbježan. Na pitanje misli li da HDZ-ovci namjeravaju dobiti još jedne izbore preko Sanadera, poručio je kako je i to moguće.

- Naravno, možete imati predsjednika stranke i predsjednika vlade i istu vladu pa da na tome skupljate bodove kad pola vlade završi u zatvoru. Kad predsjednik stranke i predsjednik vlade bude optužen, ta ista stranka može tvrditi, a dio građana to i vjeruje, da ništa nije vidjela, da ništa nije znala. Naravno da nije iznenađujuće jer nitko pri zdravoj pametni nije pomislio da je gospodin Barišić organizirao mafijašku hobotnicu i pretvorio državu u državu mafije - rekao je Čačić. Dodao je i kako nije problem u korupciji jer svaka vlast ima korupciju, kao što će i buduće vlasti biti korumpirane.

- Ali kad je sustav korupcija, to je problem. Kad se vlast protiv korupcije bori, pojedinci će ii biti uhvaćeni ili neće, ali kad je vlast od vrha koruptivni sustav, to je problem, a to je bila Hrvatska. I mi smo u tome jedinstveni - zaključio je Čačić.

Zanimljivo je i kako je tajnik Sabora opet zatražio da se sve saborske dvorane zaključaju. Očito je da vladajući strahuju da bi bivši premijer mogao stići u Sabor i održati tiskovnu konferenciju bez da je prije toga zatražio dozvolu, kao što je to već jednom učinio.

*Veliki specijal na 30 stranica o bijegu Ive Sanadera čitajte sutra u tiskanom izdanju Večernjeg lista!

Bauk potvrdio da je stigao DORH-ov zahtjev za skidanjem imuniteta Sanaderu

Potpredsjednik Saborskog mandatno imunitetnog povjerenstva Arsen Bauk (SDP) potvrdio je da je MIP dobio od DORH-a zahtjev za skidanjem imuniteta nezavisnom zatsupniku i bivšem premiejru Ivi Sanaderu.Očekuje da će se o spomenutom zahtjevu danas raspavljati na MIP-u.SDP će podržati taj zahtjev, kazao je.

- Čini mi se da je ovo pokušaj HDZ-a da Ivo Sanader za njih treći put dobije izbore. To im neće poći za rukom i pitanje je kad će i njegovi suradnici ići njegovim putem. Mi smo godinama upozoravali na nepravilnosti u radu, kazao je Arsen Bauk (SDP).

A na pitanje kako komentira što se bivši premijer, koji je sedam godina bio na čelu države, polako privodi ruci pravde, dodao je da je Jadranka Kosor prava osoba za taj odgovor jer ga ona puno bolje poznaje od svih nas. Na pitanje misli li da će Sanader završiti u zatvoru, Bauk je dodao kako će o tome odlučiti sud.

- Očito da je u tijeku nekakav postupak i uplitanje političara u to bilo bi nekorektno i ne bi bilo u skladu s demokratskom praksom, ustvrdio je.

- Zastupnici SDP-a postupat će kao i uvijek sukladno zahtjevu DORH-a. Sjetimo se da HDZ-ovci nisu skinuli imunitet za pritvaranje Branimiru Glavašu na početku ovog mandata za neke druge optužbe. Prema tome, kako će oni glasovati, ne znamo, to ćete morati pitati njih, zaključio je Bauk.

Lesar: Sanader sada definitivno ulazi u sferu pravosuđa

Dragutin Lesar (HL) kaže da zahtjev za skidanje imuniteta znači da je istraga završena i da je počeo kazneni postupak.

- Sanader sada definitivno odlazi u sferu pravosuđa. Bivši predsjednik HDZ-a i premijer dovoljno govori o HDZ-u kao organizaciji, rekao je Lesar.

Josip Salapić (HDZ) tvrdi da HDZ ima predsjednicu stranke Jadranku Kosor i predsjednicu Vlade, imamo naše ministre i zastupnike u Saboru, vodimo borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala i tu borbu ćemo istjerati do kraja.

Niko Rebić (HDZ) tvrdi da ovo nije nikakvo iznenađenje.

- Ovakvo što medijski se priprema već mjesecima, pa zapravo nisam iznenađen, rekao je. A na pitanje kakve će to imati posljedice, kazao je da on više nije član HDZ-a pa misli da nije neka velika šteta za HDZ. No ovo je prvi put da će jedan premijer bit će uhićen, odnosno priveden.

Darinko Kosor (HSLS) je ustvrdio da u Hrvatskoj ne smije biti nedodirljivih.

- Nažalost, možemo vidjeti da su dodirljivi samo oni koji nisu na vlasti. Što se tiče zahtjeva za skidanjem imuniteta i nekih drugih najava, treba pričekati. Nitko u Hrvatskoj ne može biti kriv dok mu se ne dokaže krivnja. Ako su to neki početni procesi da su svi jednaki, onda HSLS to pozdravlja, zaključio je.

HSP dr. Ante Starčević: Nadamo se da više nema nedodoirljivih

HSP dr. Ante Starčević drži da je zahtjev Državnog odvjetništva za skidanje zastupničkog imuniteta Ivi Sanaderu i provođenju istrage jamstvo da u Hrvatskoj više nema nedodirljivih osoba te da su svi građani jednaki pred zakonom. HSP dr. Ante Starčević želi vjerovati i očekuje da će brojne korupcijske afere koje zadnjih godina potresaju državu konačno dobiti svoj pravni epilog.

"Nadamo se da je vrijeme pospremanja kaznenih prijava u ladice prošlo vrijeme za Hrvatsku te da pravna država počinje napokon funkcionirati. HSP dr. Ante Starčević drži da bi predsjednica Vlade Jadranka Kosor i članovi Vlade koji su bili dio tima Ive Sanadera trebali podnijeti ostavke, odnosno barem dati svoje mandate na raspolaganje Saboru" - stoji u priopćenju stranke.

Ivica Pančić (HSD) tvrdi da je to očekivano jer je na djelu žestoki sukob unutar HDZ-a. A na pitanje hoće li to biti početak ozbiljne borbe protiv korupcije, rekao će da ćemo tek vidjeti i nastavio:

-  Ako za Sanaderom ode troje ili četvero ministara, premijerka mora sama odlučiti što će sa sobom jer je ona sve znala - tvrdi Pančić.

- Svi su me ismijavali, nastavio je, kad sam govorio da će korupcijska hobotnica cijelu Vladu odvući u ponor. Nisam to govorio jer sam bio vizionar nego zato što sam zbrojio dva i dva.

Josip Đakić (HDZ) kaže da je nalog dalo Državno odvjetništvo, i to je dokaz da državne institucije rade svoj posao. A na pitanje je li očekivao ovakav rasplet, Đakić tvrdi da je. Na pitanje slavi li se u HDZ-u, kazao je kako se ne slavi nego se normalno kao da se ništa ne događa.

Na upit znači li to da današnji događaji nemaju utjecaja stranku kojoj je Sanader nekad bio predsjednik, Đakić je dodao da misli kako današnji događaji neće imati utjecaja jer, kako reče, "čovjek više nije u HDZ-u, o čemu govorimo" dodavši ironično da je i sam nekad bio mlad.

Komentara 29

PI
prava istina
13:57 09.12.2010.

E nemrem vjerovati da iz Čačićevih usta izlaze ovakovi komentari. On koji je prednjačio u pljačkaškom pohodu(sjetimo se Srednje škole u Zadru, Ista priča u Dubrovniku, zadržavao Jugoslavenskih novaca namijenjenih za Kosovo), on koji ima za vratom dvije usmrćene osobe, sada se gura u politiku. Pa gdje mu je moral? Osobno Sanader mi je zaista jedna od najodurnijih političkih individua, ali Čačić bi se trebao u mišju rupu zavući dok njegova prića ne završi. Ovo što kaže da će i buduće vlasti biti korumpirane jasno pokazuje kako će i njegov postupak za tešku nesreću za koju kaže sam da je kriv završiti upravo dorumpirano i da će se izvući u čemu bi se obični smrtnik stavio na \"lomaću\" i njegov status u društvu bi bio nula a zvali bi ga ubojica (što u načelu zbog vlastitog priznanja Čačić i jeste). Preporučam mu da se bar privremeno povuće jer je on mudar i u biti pametan čovjek i čudi me da uopće bilo gdje istupa. Sada hoće uhvatiti ritam i biti blizu da si spasi potonulu firmu ali nije mu to dobro.

Avatar punkufer
punkufer
14:02 09.12.2010.

Opet je jednom DVOSTRUKOM UBOJICI daje prostor u medijima da nekoga pljuje! On zbilja ima obraz kao đon kad se usudi nekome soliti pamet o zakonima i poštenju! Nego, što je s istragom i suđenjem Čaćiću za dvostruko ubojstvo u Mađarskoj?

JA
jalnus
13:19 09.12.2010.

- Ali kad je sustav korupcija, to je problem. Kad se vlast protiv korupcije bori, pojedinci će ii biti uhvaćeni ili neće, ali kad je vlast od vrha koruptivni sustav, to je problem, a to je bila Hrvatska. I mi smo u tome jedinstveni Tako je Cacicu, vi ste u tome jedinstveni pa ce i na tebe doci red...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije