Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drvna drama

Radili desetljećima i na kraju završili na cesti, bez otpremnine

'04.10.2012., Karlovac - Postrojenje karlovacke tvrtke DIP. Photo: Dominik Grguric/PIXSELL'
'Dominik Grguric/PIXSELL'
05.11.2012.
u 12:04

Iako je u ugovorima stajalo da se preuzimaju sva prava iz radnog odnosa, iz Incrementuma odgovaraju da oni nisu naslijeđeni od DIP-a

Bacili su nas na ulicu. Ima nas oko 60, a s našim obiteljima, ugroženo je oko 200 osoba – poručuju radnici Incrementuma, drvo-prerađivačke tvrtke osnovane švicarskim kapitalom, čiji su podaci poznati redakciji.

 Traže plaće i prijevoz

 Na njihove adrese pristigli su otkazi ugovora o radu, a otkazni rok je 30 dana. Neki od njih imaju više desetljeća staža u DIP-u i Incrementumu. Međutim, unatoč tome što su dobili otkaze, neće dobiti i otpremnine.

 – U ugovorima je stajalo da se preuzimaju sva prava iz radnog odnosa – ističe povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Nikola Badovinac.

 Radnici su podnijeli tužbu protiv Incrementuma radi neisplate plaće za lipanj 2011. i za rujan i listopad ove godine te radi neisplate naknada za putne troškove. Tamara Mušnjak-Špišić, odvjetnica tužene tvrtke, kaže da ne postoji obveza za isplatu otpremnina.

 – Nije došlo do preuzimanja dijela tvrtke ili djelatnosti DIP-a, pa se ne može primijeniti članak 133. Zakona o radu. Isto tako, radnici su svojevoljno sklopili ugovore o radu s Incrementumom, a nisu naslijeđeni od DIP-a – tvrdi Mušnjak-Špišić.

 Podsjetimo da je DIP blokirao ulaz Incrementumu, kojem je lani iznajmio pogone pilane i dorade, zbog neplaćanja najma, neisporučivanja robe za izradu parketa i otpuštanja radnika koje je preuzeo. U međuvremenu je Općinski sud u Karlovcu naložio omogućavanje ulaska “švicarske” tvrtke do konačnog rješenja spora. No, DIP na to nije pristao i tu odluku namjerava osporiti.

 – Otkaze je Incrementum bio prisiljen podijeliti jer već mjesec dana ne može obavljati svoju djelatnost – kaže T. Mušnjak Špišić.

 U DIP-u tvrde da blokadom nisu prekinuli dosadašnjeg partnera u “poslovnom zamahu”.

 – Duže već smanjeno posluju. Sada žele doći i uzeti preostale sirovine kako bi ih prodali na tržištu. Njima nije do nastavka proizvodnje – kaže Fistrić.

 Povratak na posao?

 T. Mušnjak-Špišić odbacuje tu tvrdnju i dodaje da su radnici uz raskide ugovora o radu dobili i pismo namjere poslodavca u kojem piše da ih je spreman vratiti na posao kada se steknu uvjeti. Fistrić dodaje da je Incrementum pogone ostavio u vrlo lošem stanju i da je u njima opasno raditi, a druga strana takve tvrdnje smatra “manevrom radi poboljšanja položaja DIP-a u sudskom sporu”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije