Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISIL

Radikalnim muslimanskim ekstremistima podrška stiže i iz Hrvatske

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
21.06.2014.
u 17:39

Najinteresantnija je poruka podrške koja je stigla sa Kosova, u kojoj stoji: "Naši lavovi su naš ponos. Podrška sa Kosova, volimo vas ISIL."

Pripadnici Islamske Države Iraka i Levante, za koje analitičari vjeruju da je radikalnija i krvoločnija od same Al-Qaide, objavili su video snimke u svrhu regrutiranja novih članova, u kojem ohrabruju i potiču muslimane širom svijeta da im se pridruže u Iraku i Siriji.

U video snimci, profesionalno urađenoj, koja traje 13 minuta, prikazuju se mladi Britanci, danas ratnici ISIL-a, koji video počinju rečenicom: "Umrijet ćete svakako". Nakon što su se predstavili da dolaze iz Velike Britanije, nastavljaju priču o tome kako je pridruženje ISIL-u spas, jer će se tako riješiti stresa i depresije, koji su vezani za život na zapadu.

 - Jest li spremni žrtvovati svoj posao, svoj auto, svoju obitelj? Jeste li spremni sve to žrtvovati u ime Alaha? Ako jeste, onda će vam Alah dati 700 puta više od toga što sad imate. Osjetit ćete neizmjernu sreću, kaže jedan od pripadnika ISIL-a.

Za jako kratko vrijeme ovaj video je postao izuzetno popularan, "zavrtio" se na Twitteru, da bi ubrzo počele stizati i poruke podrške - od Rima do Australije, od Afrike, pa sve do Kosova uključujući i Hrvatsku.

Najinteresantnija je poruka podrške koja je stigla sa Kosova, u kojoj stoji: "Naši lavovi su naš ponos. Podrška sa Kosova, volimo vas ISIL." Isto tako, objavljena je snimka bh. mudžahedina, pod naslovom "Hameri iz Iraka stigli u Siriju". U ovom kratkom videu dva bh. ISIL-ovca, navodno, patroliraju kroz grad Deir ez-Zor u Siriji.

Ono što je interesantno i zabrinjavajuće što su podrške ISIL-u stigle sa područja bivše Jugoslavije. Hoće li se konačno obavještajna služba pozabaviti s tim ekstremistima prije nego li bude prekasno?! Poznato je da su pripadnici ISIL-a zaprijetili Zapadu i SAD-u kako će njihove zemlje potopiti u krvi.

>> Irak će se raspasti na 3 dijela: Suniti, šijiti i Kurdi šire svoja područja interesa

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije