Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Köln

Radikalne ljevičare policija napala vodenim topovima nakon što su napali desničarsku Hogesu

koln
Foto: screeshot/youtube
1/2
26.10.2015.
u 11:57

Dnevne novine Die Welt koje izdaje najveća medijska kompanija u Europi Axel Springer AG, navode da je ukupan broj svih demonstranata na ulicama Kolna u nedjelju bio 23.000.

Tijekom jučerašnjeg dana u njemačkom gradu Kölnu na zapadu zemlje izbili su sukobi između pristaša desničarske skupine "Huligani protiv Salafista" poznata i kao Hogesa, i to za vrijeme njihova prosvjeda jer su ih napali anarhisti i radikalni ljevičari koji su izašli na ulice kao odgovor na marš radikala. Policija je na kraju upotrijebila vodene topove i to protiv antifašista.

Unatoč protivljenju mnogih zbog okupljanja članova Hogese koje uglavnom čine nogometni navijači, desničari i neonacisti, gradske vlasti ipak su im izdale dozvolu za prosvjed, no samo na jednoj lokaciji. Marširanje gradom im nije bilo dozvoljeno, a mediji procjenjuju da je desničara bilo oko 600.

Među antifašistima bili su članovi skupina “Köln stellt sich quer” (Köln ometa) i “Köln gegen Rechts” ( Köln protiv desnice), ali i drugih anarhističkih i radikalno lijevih skupina.  Pojavili su se na istome mjestu da spriječe desničarski skup. Nosili su transparente "Vi niste ljudi", "Dolje rasizam", "Izbjeglice, dobrodošle", "Jednaka prava svima", "Otvorite granice", "Rasizam je problem" te "Svima pravo na ostanak!".

Prema pisanju njemačkih medija sukobi između ljevičara i desničara izbili su i prije nego što je započeo marš desničara. Ozlijeđeno je pet osoba. Ljevičarski aktivisti pokušali su blokirati desničare na željezničkoj postaji Deutz zatvarajući izlaze kako bi ih spriječili da se pridruže maršu Hogese, piše RT.

Kasnije je 150 ljevičara napalo policiju zbog čega su potonji upotrijebili vodene topove. Dogodilo se to kraj Lanxess Arene.

Prema procjeni policije u sukobima je sudjelovalo 4500 ljudi, dok organizatori navode da je bilo oko 10.000 ljudi. Dnevne novine Die Welt koje izdaje najveća medijska kompanija u Europi Axel Springer AG, navode da je ukupan broj svih demonstranata na ulicama Kolna u nedjelju bio 23.000.

Prije godinu dana dogodio se sličan sukob, no sa znatno više ozlijeđenih – bilo ih je nekoliko desetaka.

 

>> Boljševici pobjeđuju u Grčkoj, a nacisti i fašisti već kroje Europu

 

Komentara 15

DU
Deleted user
13:18 26.10.2015.

gdje god ima ljevičara tu vlada zakon terora

DU
Deleted user
13:23 26.10.2015.

Ah evo nam tolerantnih multikulti batinaša, po staljinističkom modelu.

FC
fajter.coric
13:12 26.10.2015.

Antifašisti u Kelnu možeš mislit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije