Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.02.2015. u 12:00

Proizlazi da su zahtjevi zvijezde predsjedničkih izbora, mladog Ivana Sinčića, šećerna vodica prema idejama koje dolaze iz političkog vrha

Istog dana kad je Francuska dobila još dvije godine za provođenje reformi, Europska je komisija objavila da će Hrvatsku staviti u neki oblik karantene jer nije zadovoljna vjetrovima koji ovdje pušu.

Nijednom riječju Komisija ne spominje političke procese, ali ne treba biti naivan i vjerovati da je dodatni pritisak izvan tog političkog konteksta, pogotovo što dolazi u vrijeme kad su prvi put nakon ohoho godina recesije i pada ostvareni neki pozitivni pomaci. Dijelom pod utjecajem Grčke, a dosta pod dojmom nedavnih predsjedničkih izbora, u zemlji je stvoreno uvjerenje da se problemi mogu rješavati čarobnim štapićima, prebacivanjem tereta na državu i sličnim arsenalom mjera koje su svjetlosnim godinama daleko od onog što treba raditi. Hrvatskoj su potrebni umjerenost, red, rad i strpljenje, a umjesto toga, politička scena vrvi radikalnim rješenjima koja mogu protegnuti recesiju daljnjih deset godina.

Proizlazi da su zahtjevi zvijezde predsjedničkih izbora, mladog Ivana Sinčića, šećerna vodica prema idejama koje dolaze iz političkog vrha – od premijerove želje da se provede konverzija kredita u francima koja bi srušila tečaj i dovela do kaosa, pa i do predsjedničina moratorija na ovrhe kojim dodatno podgrijava nerealna očekivanja građana da će im netko izbrisati dugove. Ne gleda to i ne analizira samo Europska komisija nego i investitori kojima se Vlada ovih dana sprema prodati milijardu i pol eura državnih obveznica.

Ostanak na međunarodnom novčanom tržištu nije hir jer je ulazak u novi dug jedini način da vratimo stare dugove i financiramo recimo mirovine, lijekove, rodiljske naknade. Hrvatska nije ni Francuska, a na žalost ni Grčka da nam gledaju kroz prste, jer će Europska unija i investitori bez pardona izolirati zemlju s tako malim brojem stanovnika i beznačajnim udjelom u europskoj trgovini. Odgovornost za stanje u zemlji dijele Vlada, sudovi, predsjednica i guverner, a ne branitelji ispod šatora, Udruga Franak, Živi zid ili neka sedma interesna skupina.

>>'EK zahtijeva dugoročna rješenja, a ne kratkoročna Milanovićeva'

>>BDP nakon 12 kvartala pada porastao za 0,3%: 'Kotač je pokrenut'

Komentara 4

TR
Trajkovski
12:33 28.02.2015.

Znači - samo langsam (polako) i vođeni premudrom Vladom sigurno izlazimo iz krize negdje već oko 2020. - a dotada - novi dugovi, rasprodaje, daljnji otkazi, ubrzano iseljavanje... Ma, bravo!

BB
brle brkić
17:32 28.02.2015.

lako je objasniti cijelu situaciju,pogledajte afriku države koje su se "ostamostalile"prije pedesetak godina a danas ljudi tamo rade za dolar dnevno,a ove mjere štednje izgleda hočeju da tako bude i tu, toje globalizacija.

MR
MrNo
13:47 28.02.2015.

Mislim da bi nas samo zabrana rada političkih stranaka i promjena pravosudnog kadra mogla izvući iz krize?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije