Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko će imati pravo na što

Radikalan plan Mosta nije prošao – ministri će i dalje imati službene aute 24 sata dnevno

Dubravka Jurlina Alibegović
Foto: Pixsell
19.04.2016.
u 19:13

Vlada će sutra donijeti odluku prema kojoj će predloženi limiti biti malo “podebljani” – na 400, odnosno 150 kuna

Mostova ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović nije uspjela izgurati u potpunosti svoj radikalan prijedlog kresanja prava i troškova ministara, njihovih zamjenika i pomoćnika i drugih državnih dužnosnika i službenika, na mobilnoj telefoniji, korištenju službenih automobila, na zrakoplovnim kartama, hotelima...

Nije prošao prijedlog prema kojem ministri više ne bi imali pravo na službenog vozača i automobil 24 sata dnevno, već samo radnim danima od 6 do 22 sata,  a  praznicima  i  vikendom  “isključivo  za  službene potrebe”. Ministrica uprave predložila je i uvođenje limita na službene mobitele – prema  prvom  prijedlogu zamjenici i pomoćnici ministara, koji dosad nisu imali limite, mogli bi  mjesečno potrošiti 300 kuna, dok bi savjetnicima predsjednika Vlade, ravnateljima ureda, agencija i direkcija mjesečni limit bio smanjen sa  sadašnjih 400  na  samo 75 kuna.

Vlada će sutra donijeti odluku prema kojoj će predloženi limiti biti malo “podebljani” – na 400,  odnosno 150 kuna. Bez ograničenja mobitele će moći koristiti samo premijer,  potpredsjednici Vlade i ministri.  Također,  uvodi se pravilo prema kojem će ministri na službenim putovanjima biti smješteni u hotelima do četiri zvjezdice. Prvotni prijedlog bio je  dnevni limit  od 500 kuna  za  smještaj  u Hrvatskoj te tisuću kuna za  smještaj u inozemstvu.

Nadalje,  pravo  na  letove  u  poslovnom  razredu imat će samo premijer i potpredsjednici  Vlade,  dok će ministri i drugi nižerangirani dužnosnici i  službenici  moći  koristiti  zrakoplovne  karte ekonomskog razreda. Državni dužnosnici  moći  će  putovati  zrakoplovima  samo za službene potrebe i na  temelju putnog naloga – što dosad nije bilo propisano.  Uvode  se  i  stroža  pravila  za troškove reprezentacije – na što je 2014.  godine  potrošeno  20  milijuna kuna. Članovi Vlade morat će internim aktom  urediti   način   korištenja  sredstava  reprezentacije,  točnije  odrediti
 korisnike reprezentacije i razloge ugošćivanja.

Iako  je  prvotni  prijedlog rezanja prava i troškova državnih dužnosnika u  međuvremenu  ublažen,  ministrica  uprave  ipak  je  kroz Vladinu proceduru uspjela  izgurati  nova  pravila  ponašanja  koja  bi  trebala  rezultirati  značajnim uštedama novca poreznih obveznika.

>> Vozila rukovoditelja MUP-a ostaju u rukama uprava

Komentara 46

DU
Deleted user
19:20 19.04.2016.

Ne mogu vjerovati da su se "dohvatili" takvih mizernih ušteda, a la svojedobno Jadranka Kosor kad je zabranila kupovanje aromatizirane vode ili ono kad je braniteljima na pogreb "dosta buketić", ne treba vijenac uime države... Zar su na to spali? Reforma bi bila 100 tisuća administrativnih radnih mjesta manje! Da svi odahnemo... Kakvi mobiteli, kakvi službeni automobili! To je kikiriki ušteda...

PA
pan-am
19:19 19.04.2016.

Klasika ,vađenje masti pa tko zna koji put !!

HB
hbhr
19:16 19.04.2016.

Pa zar nije Karamarko rekao da će mu fokus sada biti reforme? Valjda je mislio zaustavljanje reformi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije