Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA DEMOGRAFSKA STRATEGIJA

Radi se registar stanovništva i šesta demografska strategija do 2031.

djeca
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
01.07.2021.
u 21:34

M. Perić Kaselj: Važno je da se mladi vani usavršavaju, ali i da ih nakon povratka u Hrvatsku čeka radno mjesto

Vlada, odnosno Središnji državni ured za demografiju i mlade radi na izradi Strategije demografske revitalizacije RH do 2031. koja će postaviti okvir za izradu planova, programa, projekata te mjera i aktivnosti kojima će se pridonijeti rješavanju negativnih demografskih trendova na razini općina, gradova i županija.

U tijeku su sastanci užih radnih skupina formiranih prema resornoj nadležnosti te području stručnog i znanstvenog rada članova radne skupine. Planira se i uspostava registra stanovništva koji ima većina država EU, a koji je nužan za efikasne javne politike, nakon ovogodišnjeg popisa stanovništva. Registrom stanovništva dobit ćemo točne i ažurne podatke o stanovništvu, bitne za ciljano usmjeravanje mjera i programa te praćenje njihovih rezultata mjera na određenim područjima. Sukus je to odgovora koji smo dobili iz Središnjeg državnog ureda za demografiju na pitanje na koje je to konkretno velike iskorake glede demografije koji se moraju napraviti neki dan mislio premijer.

Fleksibilan rad

Istina, ovo će biti šesta demografska strategija i nadajmo se da neće doživjeti sudbinu ostalih – odnosno završiti u ladici ili da se temeljem nje provedu tek neke mjere jer demografski problemi ugrožavaju sve javne sustave, zdravstveni, radni, mirovinski i obrazovni.

Inače, demografi su davno upozoravali da nam je nužan registar stanovništva, nužan za upravljanje zemljom, a u kojem će biti objedinjeni podaci o učenicima, studentima, zaposlenima, umirovljenicima, zdravstvenim osiguranicima, poreznim obveznicima. Šesta demografska strategija, doznajemo, ne radi se ispočetka, nego se naslanja na petu u kojoj su stručnjaci 2019. predložili stotinjak demografskih mjera, među njima i ograničavanje rada na određeno, čije su žrtve mladi, na 5% zaposlenih u tvrtkama, uređivanje rada nedjeljom, omogućavanje fleksibilnog i rada od kuće radi usklađivanja obiteljskog i poslovnog života, davanje građanima u koncesiju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i lokalnih jedinica uz odgodu plaćanja koncesije, povratak dijela iseljenih. Na nekim se mjerama radi, neke su usvojene ili djelomično usvojene. U mandatu ove Vlade naknade na roditeljskom dopustu za drugih šest mjeseci za zaposlene dvaput su povećavane, posljednji put lani na 5654 kn. Subvencioniraju se krediti za mlade, za vrtiće na nacionalnoj razini iz proračuna i EU fondova do konca 2020. uloženo je 1.485,900.000 kuna...

Poticanje povratka

Za rast i razvoj gospodarstva potrebna je odgovarajuća veličina stanovništva i ravnomjerno razvijena zemlja. “Kao odgovor ublažavanju neravnomjerne raspodjele radne snage i naseljenosti stanovništva izradit će se plan upravljanja mobilnosti, a posebna pozornost bit će usmjerena na pružanje podrške i poticanju povratka hrvatskih iseljenika, učinkovitu integraciju useljenika te poticanje i razvoj poduzetništva”, ističu iz Državnog ureda za demografiju. Posebna pozornost posvetit će stvaranju uvjeta za povratak mladih u Hrvatsku. U radnoj skupini za izradu demografske strategije je i ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti Marina Perić Kaselj. Ističe nam da će se zalagati za povratak i integraciju hrvatskih iseljenika druge i treće generacije i isticati važnost cirkularnih migracija da se naši mladi vani usavršavaju, stječu iskustvo, ali i da ih nakon povratka u Hrvatsku čeka radno mjesto, a ne da ih trajno gubimo.

VIDEO Policija češlja i HRT? "Ništa ne možemo reći, ovo je izvanredna i vrlo osjetljiva situacija"

Komentara 21

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
22:05 01.07.2021.

Mladi u inozemstvu zene i udaju se za druge nacije , cak i da se sve poklopi , djeca takvih obitelji ne govore Hrvatski , iz kulturoloskih razloga se nece vracati , jer im partneri i djeca to ne zele , broj je sve veci narocito u zemljama u kojima nema puno iseljenika , nece biti velikog povratka iseljenika , a i Hrvatska sve radi da do toga ne dode , 25 000 Hrvata u Irskoj nemaju Hrvatske skole i tek jednog svecenika , djeci je Hrvatski jezik neopisivo tezak i tesko cega svladat , a kakva su djeca u Hrvatskoj.bili bi met ismijavanja i da se vrate , polovica svih buducih mladih i svih buducih radanja je otisla , pola Hrvatskog naroda , a ono stk je ostalo bira mozemo i globaliste koji zele muslimanske migrante naselit

DU
Deleted user
22:09 01.07.2021.

Eto nam nove radne skupine i nove strategije. Uskoro očekujemo akcijski plan i povjerenstvo koje nadzire radnu skupinu.

DU
Deleted user
09:30 02.07.2021.

Kako cete popisati 350 tisuca ljudi koji su otisli iz drzave?! Taj broj morate oduzet i od postotka ne cijepljenih i ne ih ubrajat u zrtve korone….hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije