Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudac Antonetti

Radi četiri dana tjedno, a onda bježi kući u Pariz

jean-claude antonetti
30.05.2013.
u 14:56

Praljka je često navodio na razgovor o umjetnosti i filozofiji. Nije se slagao sa svim teškim optužbama u slučaju Šešelj

Presuda šestorici Hrvata morala je biti objavljena sredinom tjedna – srijeda je izvrstan izbor – jer francuski sudac Jean-Claude Antonetti, neslužbeno, ne radi petkom ili ponedjeljkom. Obavezni produljeni vikend, kažu upućeni, provodi u Parizu.

No 71-godišnji predsjednik sudskog vijeća, koji je u slučaju Prlić i ostali imao izdvojeno mišljenje o krivnji, ne izdvaja se od drugih kolega samo po tom hiru. U sudnici je i te kako često znao skrenuti s teme rasprave i upuštati se u filozofske debate. U Slobodanu Praljku našao je zahvalnog sugovornika na temu umjetnosti.

– Piše u vašem životopisu da ste režirali i Brechtove drame – upitao je tako Praljka:

– Jeste li se služili predloškom iz 1922. ili iz 1924.?

– Kako to da ste dobili dopuštenje režirati u kazalištu i “Paklenu naranču” kad je autor zabranjivao izvođenje svoje drame u bivšim komunističkim zemljama? – zanimalo je Antonettija.

>> Stojić se ironično smijao, Prlić je pisao bilješke, a Praljak odmahivao

Afere s novcem

Puno su neugodnija pitanja na koja je on sam morao odgovarati kad se njegovo ime spominjalo u kontekstu istrage o nezakonitom financiranju stranke francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, čiji je bio savjetnik za pravosuđe od 1998. do 2002., i trošenju proračunskog novca u privatne svrhe. Kako su tada pisali mediji, nekadašnji premijer Alain Juppé bio je umiješan u ilegalno financiranje stranke, a cijeli je skandal zataškala Elizejska palača poduzimajući sve da istraga protiv Juppéa ne bude pokrenuta. Pritom im je, kažu, kao “sanitarni kordon” služio i Antonetti.

Pazi na zdravlje

Njegov odlazak u Haag 2003. nije tekao glatko. Prvo je bio predložen, onda su se Francuzi dva puta predomišljali. U sudnici je odrešit, nema popuštanja. Baš kako se ne da smesti tužiteljskim upadicama i zahtjevima, ne libi se davati izdvojena mišljenja.

Naime, predsjeda sudskim vijećem i u slučaju protiv Vojislava Šešelja. Kad je ovaj tražio da ga se oslobodi jer “tužiteljstvo nije dokazalo krivnju”, odbio je, ali je u nekim točkama također imao izdvojeno mišljenje. Kad je riječ o bolestima, iznimno je oprezan. Miloševićeva smrt mu je upozorenje, kaže. Dajte pacijentu liječnika kojeg želi, dajte mu Rusa, inzistirao je na suđenju Šešelju.

>> Sve o presudi čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije