Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD Nakon nesreće u kojoj je poginula glumica Ena Begović

Radeljakova kći dobila 261.000 kuna odštete

02.02.2009.
u 19:37

ZAGREB - Osam i pol godina nakon nesreće u kojoj je poginula glumica Ena Begović Općinski građanski sud naredio je da Jadransko osiguranje mora platiti njezinoj kćeri, jer je bila teško ozlijeđena u toj nesreći, 41.000 kuna odštete, te 50.000 kuna parničnih troškova.

Parnicu je u ime malodobne kćeri vodio Josip Radeljak, a prema sudskom spisu Jadransko osiguranje, kao osiguranik džipa koji je na Veliku Gospu 2000. vozio Leo Radeljak, još je u ožujku 2007. tijekom parnice dragovoljno malenoj isplatilo 220.000 kuna na ime duševnih boli zbog smrti majke.

Smanjio traženu odštetu
Uz odštetu zbog smrti majke, Radeljak je prvotno u kćerino ime tražio i 180.000 kuna zbog smanjenja njezinih životnih aktivnosti, njege nakon ozljeđivanja, te straha i boli koje je malena pretrpjela nakon nesreće, no nakon iskaza sudskih vještakinja dr. Gordane Buljan-Flander i dr. Dubravke Kocijan-Hercigonje odštetni zahtjev je lani u studenome smanjio na 41.000 kuna.

Bez trajnih posljedica
Vještačenje je pokazalo da djevojčica neće imati trajnih posljedica zbog nesreće u kojoj je u dobi od mjesec i pol dana zadobila prijelom lubanje, pa nije bilo niti osnove za veću odštetu. U trenutku ispitivanja pokraj 2006. djevojčica natprosječnog intelektualnog razvoja, svjedočile su na sudu vještakinje, nije pokazivala znakove traumatiziranosti, te je bila snažno identificirana s tada svojom pomajkom Vlatkom Pokos.

Premda je Josip Radeljak pola godine poslije u tijeku brakorazvodne parnice Vlatku Pokos optužio za obiteljsko nasilje, pa se i danas vode istražne radnje protiv nje, nalaz vještačenja ne ide mu u prilog. Štoviše, prema sudskom spisu, malena je osim za oca i brata bila jako vezana uz Vlatku, jer je s njom provodila najviše vremena.

Vlatka se igrala s njom, pisala zadaće, vodila je u šetnju i na jahanje... Njezinu identifikaciju s pomajkom vještakinje su ocijenile pozitivnom za njezin razvoj, a u detaljnom nalazu vještačenja nema niti jednog podatka koji bi pokazivao da je malenu danas bivša Radeljakova supruga na bilo koji način maltretirala.


I novorođenče osjeća strah

Jadransko osiguranje isticalo je da malena nije bila u autosjedalici i da je za sve kriv neispravan mjenjač. No, sutkinja Romana Hukelj uzvratila je da je malena bila u majčinu naručju pri izlasku iz auta, te da ih mjenjač ne oslobađa odgovornosti jer je dijete stradalo od auta. Iako dijete u dobi od mjesec i pol ne može izraziti strah, vještaci su utvrdili da je trpjelo veliki strah.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije