Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAH JE ZAVLADAO ZEMLJOM
Povratak na članak

Rađa se 'talibanistan': Afganistan nakon odlaska Amerikanaca tone u novi građanski rat

Nakon povlačenja saveznika iz Afganistana ne otvara se samo pitanje tko će vladati u Kabulu, još je važnije koja će sila izbiti u prvi plan kad je riječ o ovoj geoekonomski važnoj zemlji

Komentari 41

Avatar horuk
horuk
09:51 18.07.2021.

Problem je da vracanje Afganistana u kameno doba islamskog primitivizma i barbarstva nije samo neugodno za obicnoga Afganca koji nije zlonamjeran. Problem su posljedice u regiji jer taj talibanski pohod nece tek tako stati samo na granicama maticne zemlje. Problem za nas su izbejglice koje ce u svakome slucaju masovno dolaziti i destabilizirati sve zemlje na putu. Naravno i najvise onu zemlju u koju bjeze ne zeleci (i u ne mogucnosti) rijesiti se primitivnih i brutalnih navika koje su obicaj u njihovoj zemlji. Zadnji slucaj silovanje i ubijanje 13ogodsnje djevocice u Becu.

VL
HO
homophob
08:52 18.07.2021.

Nacije, jednako kao covjek, trebaju vremena za odrastanje. Izgleda da se ne moze preskociti iz pelena u odrasla covjeka niti drustvo nemoze postati napredna demokracija bez razdoblja bolnog odrastanja preko divljastva, barbarstva, primitivnih razbojnika/gusara, industrijaliziranih osvajaca do bonacno odumirucih civiliziranih perverta. Talibani su izasli iz divljastva i odrastaju barbarima. uzalud sva volja, pomoc i novac oni moraju proci svoje razdoblje prije nego postanu civilizirani. Slicno je bilo s Irancima: Sah Reza je utrosio silne novce na skolovanje, industriju, uljudenje ali narod je brze-bolje ugrabio priliku vratiti se u primitivizam tisucu godina pod uzdama ajatolaha.

VL
Avatar Member berries
Member berries
09:18 18.07.2021.

Promjene dolazi samo iznutra. Kako za pojedince, tako za države. Nitko im ne može donijeti demokraciju i uređeno društvo osim njih samih.

VL
RO
romobil
11:04 18.07.2021.

Islamski teokratski sustavi izvor sreće i blagostanja za one koji i za bolje i ne znaju...

VL
Avatar EtTore
EtTore
11:39 18.07.2021.

Pustiti ih da se porokaju! To je vec davno trebalo uraditi!

VL
Avatar SileZla
SileZla
10:14 18.07.2021.

Amerikanci su trebali izabrati i zaštititi jedan dio Afganistana u kojem bi se nastanili svi ne-talibani. Ovako će biti silnih izbjeglica. Većina afganistanaca podržava talibaniju i nek' im bude njihova država, ali ne čitav Afganistan. Talibanija Afganistanska može postojati ako se ne pačaju u susjedne zemlje i ne podržavaju međunarodni terorizam.

VL
CR
CrniP
13:49 18.07.2021.

Sjetite se clankak VL na temu Afganistan od prije 20-ak godina. U Jutarnjem je tada isto pisao Butkovic.

VL
DU
Deleted user
10:43 18.07.2021.

Ameri su se povukli u zelji da se tamo rasplamsa gradjanski rat zbog kojeg ce vecina afganistanaca pobjec u Europu. Imate snimke spanjolskih plaza di svaki dan pristizu gumenjacima, njih stotine se samo iskrcaju I razbjeze po obali.

VL
VI
vidum
10:36 18.07.2021.

Amerika se povukla shvativši da će proći gore nego u Vjetnamu. Prije toga nije dopustila SSSR-u da riješi to pitanje, pomažući talibane šakom i kapom. Sad ih pustite da u svojoj zemlji žive kako hoće. Očito je većina stanovništva za to.

VL
Avatar neidemdalje
neidemdalje
14:15 18.07.2021.

pitam se hoće li netko odgovarati kod nas za utrošene silne milijarde na 18 godina niškoristi u afganu ...a večernjem hvala za sve kartone ovih godina kad se pisalo da nemamo što tražiti u tuđoj zemlji kao okupatori...

VL
ZV
Zvjerko15
09:36 18.07.2021.

Kada moćnici u svijetu shvate da je nemoguće pobijediti one koji se bore iz uvjerenja, a ne za novce bez obzira na vojnu moć koju imaju tada će biti manje ratova. Isto je bilo i u Vijetnamu i u Iraku, sada u Afganistanu, a tako je bilo i u Domovinskom ratu.

VL
Avatar moskva
moskva
08:53 18.07.2021.

Zašto nema informacija iz SAD. . Zašto se ne prenosi da je započeo građanski rat

VL
Avatar Naravno
Naravno
11:35 18.07.2021.

Ne samo Afganistan tone u građanski rat. Tone i Amerika u građanski rat. 04.07 je stradalo 160 u Americi . vest od juče : Šestogodišnja devojčica je ubijena, a pet odraslih osoba je povređeno u pucnjavi u Vašingtonu, saopštili suu, saopštili su zvaničnici...

VL
DU
Deleted user
10:25 18.07.2021.

Bežanija, brale ! Svaka čast Afganistancima (koji god bili) što su uspjeli potjerati jenkijevske uljeze (i njihove trabante uključujući i RH), prije toga Ruse, a još prije Engleziće... I neka onda netko trabunja o njihovoj inferiornosti u odnosu na zapadnjačka društva !

VL
MP
miroslav.petkovic.7564
08:30 18.07.2021.

Rada se Talibistan pa di su ameri nakon dvadeset god.Pobigli od avganistanski cobana podbikriljem noci strava.Nek im sad poprave zemlju .Govore Avganistanci ko ce nam popravit zemlju sto su srusili.Popravit ce Dzonson i Biden..Sta kazu domaci amerikanci demokracija.

VL
SI
sisavac
08:33 18.07.2021.

Geoekonomski? To novinar neki novi izraz gura? Umjesto da se bavi problemom ratne odštete afganistanu zbog 20 godišnje okupacije, razaranja i ubijanja stanovnika zemlje koja nije napala amerikance ni njihove sluge, tzv. saveznike, on trkelja o talibanistanu... Da nije medijske blokade i lažnog prikaza stanja, znali bi svi da su okupatori držali par gradova, a izvan toga su talibani kontrolirali sve. Odšteta, to je pitanje. I hr je sudjelovala u okupaciji, pa pripremite novčanike.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.