Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bivši direktor Hrvatskih voda za safari u Namibiji osuđen na rad za opće dobro

Jadranka Husarića teretili su za primanje mita, a uz rad za opće dobro kažnjen je i novčano sa 25.000 kuna
27. veljače 2014. u 21:49 24 komentara 7129 prikaza
Jadranko Husarić
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/2

Jadranko Husarić, bivši direktor Hrvatskih voda, koji je bio optužen za primanje mita, odnosno da je pogodovao određenim tvrtkama te za to bio nagrađen safarijem u Namibiji, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na rad za opće dobro. Istom presudom dosuđeno mu je i 25.000 kuna novčane kazne, a morat će vratiti i oko 20.000 kuna, koliko mu je plaćen lovački safari.

Njegovi suoptuženici Zoran Crneković i Božidar Deduš, koji su, prema optužnici, Husariću platili safari u Namibiji kao neku vrstu protuusluge jer su njihove tvrtke dobile posao s Hrvatskim vodama, uvjetno su osuđeni.

Crneković je bio direktor Vodoprivrede Lonja – Zelina, a Deduš vlasnik i direktor Proninga. Prema optužnici, njih dvojica i Husarić bili su od 1. do 8. lipnja 2009. na putovanju koje je dogovorio Crneković, a kao razlog putovanja naveo je stručno usavršavanje. Troškove putovanja platila je Deduševa tvrtka, a trošak za zrakoplovne karte je u knjigovodstvu prikazan kao trošak usluga cestovnog prijevoza. Dopremu trofeja sa safarija platila je pak Crnekovićeva tvrtka.

Jadranko Husarić (1) uskoro suđenje Optužnica za Husarića: Sređivao poslove za safari u Namibiji '22.03.2012., Ulica grada Vukovara 220, Hrvatske vode, Zagreb - Svecanost povodom Svjetskog dana voda na kojem se predstavljao i program investicija za vodno gospodarstvo. Slavko Linic, Milorad Batini ulaganje Hrvatske vode zadužuju se za 650 milijuna kuna zbog 1200 projekata 'husaric hrvatske vode lov namibia' Optužno vijeće Optužnica u slučaju Husarić vraćena na ispravak

Okrivljenici su poricali krivnju, tvrdili su da su sami platili troškove putovanja i da nije riječ o mitu, no sudsko vijeće pod presjedanjem Siniše Plešea nije im povjerovalo.

– Svjedok je kazao da je bio zamoljen da u obrazac akontacije putovanja u Namibiju kao svrhu putovanja upiše stručno usavršavanje. Nadalje, nekoliko dana nakon što je pokrenuta istraga u tom predmetu, uplaćen je novac Vodoprivredi Lonja – Zelina, čime se, očito, želio prikriti trag kaznenog djela. Ako je u pitanju bio službeni put, zašto je Deduš vratio novac svojoj tvrtki i zašto je odsjeo u lovištu? – pitao je sudac te naglasio i da je Husarić dobio relativno blagu kaznu jer nije tražio mito, ali je primio ono što mu je ponuđeno. Objasnio je da je riječ o koruptivnom djelu u jednom od najvećih javnih poduzeća u državi.

Danijel Popović
Moja je cura pala u nesvijest kad su nam u banci rekli da mi je Jugoton uplatio milijun maraka za album
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • Avatar __________
  __________:

  "osuđen na rad za opće dobro" hahaha kod nas kao političar inače radiš za sebe, a za opće dobro tek kad te na to osude

 • mcmarko:

  a hoće li morati krme hssovsko vratiti i plaće koje je primio u vremenu primanja mita? a i sudac koji je donio takvu presudu. za ovo bi se oduzimala kompletna imovina, a sudac više nikad ne bi smio raditi u ... prikaži još! pravosuđu. katastrofa od moralnog integriteta.

 • cos 01:

  Ako rad za opče dobro predviđa izgradnju nasipa za zaštitu danas poplavljenih područja u redu. Ali treba postaviti i norme a ne da zabušava.