Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA

Bivši direktor Hrvatskih voda za safari u Namibiji osuđen na rad za opće dobro

Jadranko Husarić
Foto: VL
1/2
27.02.2014.
u 21:49

Jadranka Husarića teretili su za primanje mita, a uz rad za opće dobro kažnjen je i novčano sa 25.000 kuna

Jadranko Husarić, bivši direktor Hrvatskih voda, koji je bio optužen za primanje mita, odnosno da je pogodovao određenim tvrtkama te za to bio nagrađen safarijem u Namibiji, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na rad za opće dobro. Istom presudom dosuđeno mu je i 25.000 kuna novčane kazne, a morat će vratiti i oko 20.000 kuna, koliko mu je plaćen lovački safari.

Njegovi suoptuženici Zoran Crneković i Božidar Deduš, koji su, prema optužnici, Husariću platili safari u Namibiji kao neku vrstu protuusluge jer su njihove tvrtke dobile posao s Hrvatskim vodama, uvjetno su osuđeni.

Crneković je bio direktor Vodoprivrede Lonja – Zelina, a Deduš vlasnik i direktor Proninga. Prema optužnici, njih dvojica i Husarić bili su od 1. do 8. lipnja 2009. na putovanju koje je dogovorio Crneković, a kao razlog putovanja naveo je stručno usavršavanje. Troškove putovanja platila je Deduševa tvrtka, a trošak za zrakoplovne karte je u knjigovodstvu prikazan kao trošak usluga cestovnog prijevoza. Dopremu trofeja sa safarija platila je pak Crnekovićeva tvrtka.

Okrivljenici su poricali krivnju, tvrdili su da su sami platili troškove putovanja i da nije riječ o mitu, no sudsko vijeće pod presjedanjem Siniše Plešea nije im povjerovalo.

– Svjedok je kazao da je bio zamoljen da u obrazac akontacije putovanja u Namibiju kao svrhu putovanja upiše stručno usavršavanje. Nadalje, nekoliko dana nakon što je pokrenuta istraga u tom predmetu, uplaćen je novac Vodoprivredi Lonja – Zelina, čime se, očito, želio prikriti trag kaznenog djela. Ako je u pitanju bio službeni put, zašto je Deduš vratio novac svojoj tvrtki i zašto je odsjeo u lovištu? – pitao je sudac te naglasio i da je Husarić dobio relativno blagu kaznu jer nije tražio mito, ali je primio ono što mu je ponuđeno. Objasnio je da je riječ o koruptivnom djelu u jednom od najvećih javnih poduzeća u državi.

Komentara 24

Avatar __________
__________
07:58 28.02.2014.

"osuđen na rad za opće dobro" hahaha kod nas kao političar inače radiš za sebe, a za opće dobro tek kad te na to osude

MC
mcmarko
22:10 27.02.2014.

a hoće li morati krme hssovsko vratiti i plaće koje je primio u vremenu primanja mita? a i sudac koji je donio takvu presudu. za ovo bi se oduzimala kompletna imovina, a sudac više nikad ne bi smio raditi u pravosuđu. katastrofa od moralnog integriteta.

C0
cos 01
22:01 27.02.2014.

Ako rad za opče dobro predviđa izgradnju nasipa za zaštitu danas poplavljenih područja u redu. Ali treba postaviti i norme a ne da zabušava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije