Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Centar za inkluziju

Rad u plastenicima pomaže im da se osjećaju korisnima

'Podravina-bilogora, 26.10.2012. Grubisno Polje Korisnici kazu da su jako zadovoljni jer je posao zanimljiv, nije tezak a i nesto novo nauce Michael Palijan / VLM'
'Michael Palijan / VLM'
15.11.2012.
u 13:03

Štićenici, osobe s intelektualnim teškoćama, sretni su i zadovoljni što mogu raditi

Bjelovarski Centar za inkluziju i socijalne potrebe u 18 stambenih zajednica u Bjelovaru i Grubišnom Polju ne samo da pruža uslugu stanovanja za 67 osoba s intelektualnim poteškoćama, nego je odnedavno pronašao način kako tim osobama osigurati pravo na rad. Ostvarili su projekt plasteničke proizvodnje povrća za potrebe zajednica te za prodaju na tržištu.

Hrane se i prodaju

- Organizacija Mental Health Initiative donirala je novac za dva plastenika, po jedan u Grubišnom Polju i Bjelovaru, veličine 300 četvornih metara - pojasnila je Vanda Kocur Lovrović, predsjednica i koordinatorica Centra.

Ondje korisnici uzgajaju 16 različitih kultura, koje se koriste za prehranu u zajednicama, ali dio proizvoda ugovorno prodaju i nekolicini trgovačkih centara.

- U plasteniku radi polovica naših korisnika. Među njima dvanaestero je stalnih, a preostali rade povremeno na sadnji, berbi ili čišćenju, a zaposlili smo i agronoma koji vodi cijelu proizvodnju - ističe V. Kocur Lovrović.

I sami štićenici potvrdili su da radom u plasteniku kvalitetno provode vrijeme.

Uživa u radu

- Sadimo luk, papriku, rajčice i drugo povrće. Nešto poslova sam znala otprije, a naučila sam puno o navodnjavanju - kaže Barica Mlađan, svjedočeći da joj je boravak sada puno zanimljiviji.

- I prije smo imali mali vrt, no ovdje je nešto više posla, a uz našega agronoma sam naučio i prskati - pohvalio se Stjepan Genzić, dok Ivica Kovačić ističe uživa u radu i nije mu nimalo naporno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije