Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava o zaštiti timova obrana od istraga u Hrvatskoj

Računalo s haaškim tajnama zapečaćeno je

mladen bajić
Davor Puklavec/Pixsell
11.12.2009.
u 20:00

U srijedu će se održati dugoočekivana rasprava o suradnji Hrvatske s Haagom, a na nju bi trebali doći glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i haaški tužitelj Serge Brammertz.

Nakon što su timovi obrana dvojice hrvatskih generala zatražili od Haaškog suda zaštitu članova njihovih timova od progona hrvatske policije i pravosuđa, glavni sudac Alphons Orie pozvao je predstavnika RH kako bi čuo njihov stav.

Tražio izuzeće
Danas se u sudnici opet nisu pojavili Gotovina i Markač jer prosvjeduju zbog kršenja njihovih prava i rušenja tajnosti odnosa branitelj-optuženik, a pojavio se Ivan Čermak. Predstavnik RH bio je Joško Paro, veleposlanik RH u Nizozemskoj, i on je vijeću rekao da “RH nema ništa protiv dolaska glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića na raspravu u iduću srijedu”. Suca je zanimalo znači li to da je dolazak Bajića dogovoren, no Paro je ponovio isto držeći da bi Bajića Sud trebao i službeno pozvati.

U srijedu se u sudnici održava rasprava o suradnji RH s Haagom, a obrana traži da na nju dođe i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz. Sudsko vijeće sklono je tom zahtjevu iako je Brammertz pismeno zatražio od Suda da odbaci takve zahtjeve. Sudac je želio znati i kako je došlo do uhićenja i istrage nad Gotovininim odvjetnikom Ivanovićem. Paro je pročitao dugo izvješće pa se pokazalo da je Ivanović zaustavljen, da mu je pretražena sva imovina po nalogu istražnog suca u Zagrebu nakon što je radna skupina dobila informacije da ilegalno posjeduje još neke tajne dokumente.

Dokumenti regularni
Kako je obrana najviše reagirala na zapljenu Ivanovićeva računala, u kojemu se nalaze haaške tajne, korespondencija među obranama, a u kuloarima se doznaje, čak i završne riječi obrana, Paro je ustvrdio da je računalo zapečaćeno i bez naloga ga nitko ne može uključiti. Druga su računala pretražena. Branitelj Luka Mišetić upozorio je da su svi dokumenti nađeni kod Ivanovića regularni haaški.

Komentara 16

LU
Lujo123
20:50 11.12.2009.

bajiću izdajniče ne smiješ pečatiti računalo koje je alat za obranu naših ngenerala - moraš ga smjesta vratiti, duboko se ispričati za taj izdajničko-idiotski potez, dati neopozivu ostavku i otiči u 3pm iz ove silovane i jadne nam Domovine. Maršššš izdajniče!!

SM
smatij65
00:40 12.12.2009.

Najprije je hard disk kopirao MI6 i obvezao se dostaviti ga Nizozemcima, a onda je svečano zapečaćen. Jadna Hrvatska: pa ne zna se tko je gori crni ili crveni, žuti ili zeleni!?

OB
-obrisani-
20:46 11.12.2009.

Ovo je nevidjena sramota! Haaski sud brani od Hrvatske vlade i \"drzave koja radi svoj posao\" odvjetnike Gotovine. Pa koliko smo nisko pali? Hitno promjeniti ovu garnituru propalih politicara, bande lopovske , izdajica, lazova, podanicke vlade i neznalica i dovestii ljude koji ce se zauzeti za zastitu nacionalnih interesa Hrvatske. Pa ne cemo valjda od suda cekati da nas zastiti od vlastite vlade? Rodoljub i domoljub sa Hrvatskom u srcu dr. Miroslav Tudjman zna i moze povesti Hrvatski narod na put istine, ponosa i dostojanstva. DA LIJEPA OSTANE NASA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije