Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBIO PLATITI

Račun od kojeg boli glava: Dok se vozio Hrvatskom, Splićanina presreo signal operatera iz BiH

Symbol image - App Whatsapp
Fabian Sommer
12.11.2021.
u 17:50

Oštećeni korisnik kaže i da mu je agent Bonbona prije dva mjeseca uključio ograničenje potrošnje za roaming na 190 kuna, al se to, ne zna se kako, resetiralo

Splićanina koji je putovao vlakom iz Zagreba prema Splitu šokirala je obavijest o velikom iznosu računa koji je dosegao "surfajući" internetom. Naime, nije znao da se njegov mobitel automatski spojio mobilnu mrežu operatera iz Bosne i Hercegovine, a s obzirom na to da mu je podatkovna veza bila uključena račun je dosegnuo čak 604 kune.

Kako je ispričao za portal Dalmacija Danas, obavijestio je operatera da ne želi platiti račun jer se nalazio na hrvatskom teritoriju, nije dobio obavijest o promjeni mobilne mreže te nije tražio ukidanje limita (koji je ranije bio na 190 kuna). U HT-u kažu da su mu poslali SMS da je u roamingu, ali ga je korisnik dobio 14 minuta kasnije.

Uz to, oštećeni korisnik kaže i da mu je agent Bonbona prije dva mjeseca uključio ograničenje potrošnje za roaming na 190 kuna, al se to, ne zna se kako, resetiralo. Čudno mu je i to da je bio u roamingu, a nije bio u inozemstvu nego 12 kilometara od granice s Bosnom i Hercegovinom, na teritoriju RH i to 8 kilometara sjeverno od Knina.

Srećom iz Bonbona su mu stornirali taj dio računa, a HAKOM pojašnjava da niti jedan korisnik koji dobije informaciju o prelasku na roaming sa zakašnjenjem krivnjom operatora, nije dužan snositi moguće troškove do trenutka dobivanja poruke.

Iz HAKOM-a također savjetuju postavljanje uređaja ručnog odabira mreže kako bi se izbjegle slične neugodnosti.

- Nadalje, korisnik može zatražiti potpunu zabranu usluga roaminga od svog operatora, a isto tako samostalno može u postavkama mobitela isključiti ili podatkovne usluge u cijelosti (preporučljivo) ili samo podatkovni roaming i tako onemogućiti bilo kakav prijenos podataka ako je mobitel spojen na stranu mrežu - dodaju.

 

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:29 12.11.2021.

Apsurd je veci da jace repetitore ima BiH nego Hrvatska

PJ
pjer1963
18:36 12.11.2021.

Nije to samo u Hrvatskoj.Ja sam prije dvije godine odsjeo u hotelu u Njemackoj, 2 km. zracne linije od Svicarske. Iako nisam surfao u internetu nego spavao, Svicarci su mi legli na racun sa 130 Eura za navodno koristenje njihovog interneta. Moj operater je rekao da oni ne mogu nista, a ja mogu tuziti Svicarce .

ML
mladaklada
19:26 12.11.2021.

Sve to nije sporno ako ste stvarno izvan RH. Apsurd je da se mobiteli spajaju na mrežu druge države toliko duboko unutar našeg teritorija. To je nešto čime su se naši operateri odavno trebali pozabaviti i tehnički riješiti to pitanje. Naravno, manji je trošak povremeno oprostiti nekome parsto kuna, a mnogi možda i ne primijete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije