Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popisi u ladici

Račanova je vlada 2002. započela istragu komunističkih zločina

granic
Arhiva VL
Autor
Ivanka Toma
15.02.2011.
u 12:00

Prisjetivši se vremena kada se i sam bavio temom Drugog svjetskog rata i zločina koji su ga pratili, Granić je rekao da se sjeća kako je Vlada donijela odluku da istraga ide na dva kolosijeka

Vlada Ivice Račana još je 2002. godine donijela odluku o formiranju posebne komisije za istraživanje komunističkih zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu i poraću.

– Komisiji su bila podastrta dva izvješća s nizom podataka o zločinima, no trebalo je nastaviti istraživanje. Mi taj posao nismo dovršili samo zato što smo izgubili vlast na izborima – izjavio je Goran Granić, potpredsjednik Račanove vlade koji je ujedno bio na čelu spomenute Komisije.

Naglasio je da u Vladi mora postojati dokument o tim odlukama, a da svi materijali o zločinima koji su tada pribavljeni također moraju biti u Ministarstvu unutarnjih poslova. – Aktualno rukovodstvo MUP-a ne zna, ili pak sada namjerno prešućuje, da se na istraživanju komunističkih zločina radilo prije deset godina – kaže G. Granić.

15 stranica materijala

Prisjetivši se vremena kada se i sam bavio temom Drugog svjetskog rata i zločina koji su ga pratili, Granić je rekao da se sjeća kako je Vlada donijela odluku da istraga ide na dva kolosijeka. Jedna se odluka odnosila na to da na istragu prionu MUP i Državno odvjetništvo, a druga je bila da se znanstvenicima i povjesničarima također da zadatak da istraže i analiziraju tu materiju.

– Nakon šest mjeseci dobio sam prvo izvješće. Sjećam se da je riječ bila o petnaestak stranica materijala te da sam iz njega prvi put dobio informaciju o opsegu zločina počinjenih na području Hrvatske u poratnom razdoblju – kaže Granić te dodaje da su za njega ti podaci bili šokantni.

Vesna Škare-Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa koja je taj resor preuzela odmah nakon što je na vlast došao HDZ, kaže da ne zna ništa o tome što se u povodu komunističkih zločina poduzimalo u prethodnoj vladi. – Možda su se u tom smjeru i donosile kakve odluke na razini potpredsjednika Vlade i možda je bilo naloženo policiji da nešto radi, ali ja o tome ne znam ništa – kaže Škare-Ožbolt.

Potpredsjednik Račanove vlade G. Granić navodi da je komisija kojoj je bio na čelu zadužila policiju te povjesničare da tijekom polugodišta dostavljaju izvještaje o rezultatima svoga rada. Dostavljena su bila dva takva izvješća, no osim podataka o zločinima, u njima nije bilo naznaka o osobama koje bi za njih bile odgovorne, bilo kao počinitelji, bilo kao nalogodavci.

Istraživalo se u povodu kaznenih prijava koje su pojedinci podnosili protiv određenih osoba ili protiv nepoznatih, a druga metoda odnosila se na redoviti rad policije.

– Kod nas se nije primjenjivala metodologija koja se koristi na Haaškome sudu, a to je da se upozori na odgovornost određene osobe pa joj se potom traže djela za koja bi odgovarala. Mi smo istraživali sam zločin, a onda su podaci koji bi se dobili trebali voditi prema eventualnoj pojedinačnoj odgovornosti – kaže Granić.

V. Škare-Ožbolt, koja je devedesetih bila bliska suradnica predsjednika Franje Tuđmana, navodi da su se još devedesetih godina formirale komisije koje su trebale istraživati komunističke zločine.

– Na tome se radilo. I u Saboru se formiralo povjerenstvo koje se bavilo tim pitanjem – kaže Škare-Ožbolt naglašavajući osobni stav da svaki zločin treba istražiti te da napokon treba okončati Drugi svjetski rat.

Ideološka pomirba

Na pitanje koliko su u skladu s Tuđmanovom idejom pomirbe Hrvata najave kaznenih prijava za komunističke ratne zločine protiv Tuđmanovih bliskih suradnika, Josipa Boljkovca i Josipa Manolića, V. Škare-Ožbolt odgovara da se pomirba odnosila na ideološku razinu. Tuđman je, navodi, mislio na to da treba ideološki pomiriti poslijeratne generacije koje su se, unatoč tome što nisu na svojoj koži osjetile rat, i dalje dijelile na ustaše i partizane, a iz toga je pak proizlazila podjela na iseljenu i domovinsku Hrvatsku.

– Ne želim govoriti o krivnji pojedinaca, pa tako ni o ulozi Boljkovca i Manolića u vrijeme rata i poraća, no važno je tu priču dokraja istražiti i konačno zaključiti – navodi bivša ministrica pravosuđa. Potpredsjednik Račanove vlade inzistira pak na tome da se zna kako je u vrijeme kada je obnašao visoku dužnost u izvršnoj vlasti bio nedvojbeni stav da se zločini koje su počinile komunističke vlasti istraže. – U toj istrazi nije bilo nikakve barijere. Moram navesti da se ni u jednom trenutku nije odustalo. Oni koji su došli na vlast trebali su samo nastaviti i završiti taj posao – zaključio je Granić.

Komentara 56

IV
Ivekivek
08:28 30.04.2011.

U našoj znači državi vlada provodi istrage zločina???? Nije li to posao nekih drugih organa????

IV
Ivekivek
08:34 30.04.2011.

Svi su za provođenje istrage zločina i kažnjavanje zločinaca....... Ali to se ipak ne događa....... Tko tu koga laže?

GA
gaby
12:38 15.02.2011.

alternativac izvrsno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije