Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKI BURNA 2002.

Račana tresli Budiša, Piranski zaljev, "Krško", Bobetko

02.01.2003.
u 00:00

* U 2002. godini prvi je put pala Vlada, evakuiran Sabor zbog dojave o bombi, pravaši postali miljenici medija...

U politici se prošle godine nekoliko stvari dogodilo prvi put. Prvi je put pala Vlada, prvi je put zbog dojave o bombi evakuiran Sabor, prvi su put pravaši postali miljenici medija, a saborska je straža prvi put pokazala da se njihove odore pretvaraju u dronjke jer nema novca za kemijsko čišćenje i održavanje!

Padom Vlade prošlog srpnja kulminirala je duga kriza u koaliciji, koja je okončana izbacivanjem HSLS-a. Budišina je stranka prošla kalvariju, u kojoj su šefu HSLS-a okrenuli leđa pet ministara i dio zastupnika. Na kraju se ministarsko-zastupnička skupina odcijepila i osnovala niskorangiranu Libru. Iz tog će vremena ostati zapamćena Budišina izjava: "Široka vrata svima koji žele otići. HSLS neće biti ničije samoposluživanje!"

Premijer Račan iz te je krize izašao osobno jači, a u Saboru mu je vjernost iskazalo više zastupnika nego što je očekivao. Vladu je treslo još nekoliko slučajeva: od razgraničenja u Piranskom zaljevu koje je kulminiralo ribarskim ratom do vlasničkog sporazuma sa Slovenijom o nuklearki Krško. U obje je priče glavnu ulogu odigrao premijer Račan, potpisujući sporazume bez prethodnih konzultacija s partnerima. Premijerove nespretnosti kasnije su postajale streljivo kojim je oporba pucala po vlasti. U vrijeme kad se HDZ i najtrpeljivijima popeo na vrh glave, govorilo se da im ne treba oporba, jer najefikasnije protiv HDZ-a radi - HDZ. Ista se sad primjenjuje na Račanov savez.

Haaške teme koje su Račanovu Vladu pritiskale proteklih godina, nisu je mimoišle ni 2002. Koncem rujna Banskim je dvorima stigla optužnica protiv generala Janka Bobetka, zbog ratnog zločina u Medačkom džepu. Vlada se našla u nebranu grožđu, svjesna da bi se revolt zbog bespogovornog izručenja bolesnog generala lako mogao preliti na ulicu, ali i da međunarodne obveze mora ispunjavati. Pravnim manevriranjem Vlada je uspjela izbjeći izručenje, a najviše joj je u tome pomoglo što je general Bobetko toliko bolestan da je to nemoguće.

Razgovori u Saboru o haaškoj tematici bili su uglavnom puni žuči, ali je ponekad znalo biti i smijeha. Ljubo Ćesić Rojs, zastupnik general koji nema problema s dlakama na jeziku, koristi npr. svaku priliku da kaže Račanu kako on dobro zna za njegovu spregu s raznim čimbenicima koji žele uništiti "našu jedinu domovinu Hrvatsku, koju je otac Domovine dr. Franjo Tuđman izvojevao nakon 900 godina". Osebujnim je stilom Rojs jednom opisivao kako se skijao na Kupresu, a oko njega, veli, skija 20 SFOR-ovaca. "Mislili su da ja skijam s Antom Gotovinom i da će ga tako uhvatiti. Bio sam ja s Antom, ali jednim drugim. A Gotovini možete svi staviti soli na rep", poručio je Rojs Račanu u svom dramoletu.

I tako u zadnju godinu mandata koalicija ulazi obilježena nizom nespretnih poteza na čije je objašnjavanje potrošila previše vremena. No, ulazi i sa zahuktalim gradilištem autoceste prema Dalmaciji, poreznim olakšicama za građane i spremnim zahtjevom za članstvo u EU.

Mladenka Šarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije