Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANKE U političkim krugovima ocjena Del Ponte izazvala zadovoljstvo, ali ne i euforiju

Račan očekuje teške pregovore u obrani nacionalnih interesa

03.10.2005.
u 19:08

Zadovoljstvo bez euforije i vrlo realna ocjena da je Hrvatskoj u ovom pokušaju najviše na ruku išlo to što je bila u kombinaciji s Turskom obilježavaju prve reakcije na ocjenu Carle del Ponte o punoj suradnji Hrvatske s Haagom.  
Ivica Račan, predsjednik SDP-a i predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, izjavio je sinoć da nas čeka najteža etapa, a to su pregovori koji će, kako je kazao, “morati biti kvalitetni i koliko je god moguće brzi, a u njima će trebati pokazati i znanje i vještinu u obrani nacionalnih interesa”. Najavio je i da će uskoro sazvati Nacionalni odbor za pregovore između Hrvatske i EU kako bi se utvrdio program rada.

Gotovina alibi
– Već se dvije godine govori da će pregovori početi tek kad Ante Gotovina bude u Haagu, a sad se vidi da sam bio u pravu kad sam govorio da nije tako. Slučaj Gotovina je bio alibi za druge interese koji su se prelamali preko regije, što dokazuje i to da izjava Del Ponte od petka nije nagovještavala da slijedi ocjena o punoj suradnji. Prvi sam put optimist jer su se odnosi u EU posložili u našu korist – kaže šef pravaša Anto Đapić, dodajući da je početak pregovora za Hrvatsku iznimno važan jer će se napokon politički odvojiti od tzv. zapadnog Balkana, koji po standardu kaska 15-20 godina.
Za Radimira Čačića, predsjednika Središnjeg odbora HNS-a, nije se dogodilo ništa neočekivano. Svatko tko zna da se međunarodni odnosi svode na igru moći, mogao je pogoditi kako će završiti nadmetanje između V. Britanije koja je kao glasnogovornica američkih interesa zagovarala Tursku, i Austrije koja je bila glasnogovornica europskih interesa i zagovarala Hrvatsku. – Komično je jedino da cijela Vlada i pola Sabora čeka u Luxembourgu da bi saznali ono što se već moglo znati – kaže Čačić.
Šef HSLS-a Ivan Čehok dodaje da nas očekuje najozbiljniji dio, u kojemu se strategijom i taktikom pregovora s obje strane može ubrzati, ali i usporiti. Čehok kaže da pozitivan rasplet RH može zahvaliti tome što je EU nejedinstvena, dodajući da smo imali sreću jer bi uistinu bilo politički groteskno početi pregovore s Turskom, ali ne i s RH.

Nema bitne promjene
Šef HSLS-a primjećuje da država nije spremna za pregovore. Zbog fiksacije na datum početka već je izgubljeno previše vremena.
 – To je definitivni politički razlaz s Balkanom, ali će nas tjerati da se više bavimo stvarnim problemima, gospodarstvom ili pravosuđem, smatra Damir Kajin (IDS). – Ništa se bitno nije promijenilo, osim što je EU prihvatila mišljenje većine članica da se ne može na takav način komunicirati s Hrvatskom – komentirao je predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić i dodao da je, unatoč zagrebačkoj izjavi Del Ponte  očekivao njezino pozitivno mišljenje. Sada je najvažnije, smatra, definirati pregovaračka polazišta, tj. napraviti strategiju s kojom će se ići u pregovore.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije