Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA

Račan kleknuo na Bleiburgu

15.05.2002.
u 00:00

* Velika je nesreća Bleiburga i Križnog puta, to je opomena i svjedočanstvo zločina koji se ne smiju ponoviti * Premijer položio vijenac i na spomenik žrtvama poratnih partizanskih zločina na mariborskome groblju Dobravi

BLEIBURG - Premijer Ivica Račan, uoči današnjeg Spomendana bleiburških žrtava i žrtava Križnog puta kod spomenika na Bleiburškom polju, kleknuvši je položio vijenac te odao počast svim žrtvama Bleiburga.

- Ovdje smo, odajemo počast svim žrtvama Bleiburga. Odavde želim uputiti iskrenu ispriku i sućut svima onima čiji su životi na bilo koji način obilježeni tragedijom Bleiburga, koji su na bilo koji način zbog Bleiburga patili. Želim odati počast, pokloniti se s pijetetom svim žrtvama prošlih sukoba u povijesti, neovisno o tome u ime kojih su ideologija i politika zločini činjeni. Nedavno sam se poklonio žrtvama Jasenovca. Danas ovdje izražavam sućut i žaljenje zbog Bleiburga. Ako to već nisu učinili oni koji su morali, činimo iznova to mi iako u doba zla Bleiburga i Jasenovca nismo ni bili rođeni, ili smo se tek rodili. Prošlost ne možemo mijenjati, ne možemo ni miriti sve one koji su sudjelovali u prošlim krvavim sukobima. Ali vrlo je važno da jučerašnji sukobi ne potiču nove i aktualne, vrlo je važno da se jučerašnja mržnja ne prenosi na nove generacije želimo li čuvati i očuvati demokratsku Hrvatsku. Današnja Hrvatska osuđuje svaki zločin upravo zato što je građena na temeljima demokracije antifašizma, odlučnog odbacivanja svakog ekstremizma u ime kojeg su činjeni zločini svake politike, svakog totalitarizma - lijevog i desnog, crvenog ili crnog. Nesreća Bleiburga i Križnog puta velika je. Trebamo je pamtiti kao opomenu. Bleiburg je opomena i svjedočanstvo zločina koji se ne smiju ponoviti. Stoga upravo ovdje želim još jedanput ponoviti kako je važno poštivati ljudska prava, ljudske živote, i ustrajati u razumijevanju, toleranciji i miru - rekao je Račan novinarim.

Račana i hrvatsko izaslanstvo na bleiburškom su polju dočekali predstavnici počasnog bleiburškog voda - Ilija Abramović i Antun Paus. Ispričali su mu ukratko kako je počasni bleiburški vod do danas uspio održavati mjesto oko spomenika te organizirati godišnju komemoraciju žrtvama. Premijeru su spomenuli da im je dugogodišnja želja da Hrvatska država pomogne u otkupu dva do tri hektara zemljišta na mjestu gdje se nalazi spomenik, i gdje se održavaju komemoracije. Račan im je obećao da će to biti jedna od tema skorašnjeg razgovora s austrijskim premijerom u Beču. Predstavnici PBV-a također su zaželjeli da se na Bleiburškom polju podigne veći spomenik žrtvama.

Na putu za Bleiburg hrvatsko se izaslanstvo zaustavilo na mariborskom groblju Dobrava. Ondje je kod spomenika i grobnice žrtvama poratnih partizanskih zločina, među kojima su mahom bili Hrvati, također položio vijenac i odao počast. Premijera su u Maribor i Bleiburg, kamo zbog - kako je rekao - sjednice Sabora nije mogao ići na današnji Spomendan, pratili potpredsjednik Vlade Goran Granić, ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar te naši veleposlanici u Sloveniji i Austriji Celestin Sardelić i Dražen Vukov-Colić.

Zvonimir Despot

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije