Naslovnica Vijesti Hrvatska

Račan kleknuo na Bleiburgu

* Velika je nesreća Bleiburga i Križnog puta, to je opomena i svjedočanstvo zločina koji se ne smiju ponoviti * Premijer položio vijenac i na spomenik žrtvama poratnih partizanskih zločina na mariborskome groblju Dobravi
15. svibnja 2002. u 00:00 950 prikaza

BLEIBURG - Premijer Ivica Račan, uoči današnjeg Spomendana bleiburških žrtava i žrtava Križnog puta kod spomenika na Bleiburškom polju, kleknuvši je položio vijenac te odao počast svim žrtvama Bleiburga.

- Ovdje smo, odajemo počast svim žrtvama Bleiburga. Odavde želim uputiti iskrenu ispriku i sućut svima onima čiji su životi na bilo koji način obilježeni tragedijom Bleiburga, koji su na bilo koji način zbog Bleiburga patili. Želim odati počast, pokloniti se s pijetetom svim žrtvama prošlih sukoba u povijesti, neovisno o tome u ime kojih su ideologija i politika zločini činjeni. Nedavno sam se poklonio žrtvama Jasenovca. Danas ovdje izražavam sućut i žaljenje zbog Bleiburga. Ako to već nisu učinili oni koji su morali, činimo iznova to mi iako u doba zla Bleiburga i Jasenovca nismo ni bili rođeni, ili smo se tek rodili. Prošlost ne možemo mijenjati, ne možemo ni miriti sve one koji su sudjelovali u prošlim krvavim sukobima. Ali vrlo je važno da jučerašnji sukobi ne potiču nove i aktualne, vrlo je važno da se jučerašnja mržnja ne prenosi na nove generacije želimo li čuvati i očuvati demokratsku Hrvatsku. Današnja Hrvatska osuđuje svaki zločin upravo zato što je građena na temeljima demokracije antifašizma, odlučnog odbacivanja svakog ekstremizma u ime kojeg su činjeni zločini svake politike, svakog totalitarizma - lijevog i desnog, crvenog ili crnog. Nesreća Bleiburga i Križnog puta velika je. Trebamo je pamtiti kao opomenu. Bleiburg je opomena i svjedočanstvo zločina koji se ne smiju ponoviti. Stoga upravo ovdje želim još jedanput ponoviti kako je važno poštivati ljudska prava, ljudske živote, i ustrajati u razumijevanju, toleranciji i miru - rekao je Račan novinarim.

Račana i hrvatsko izaslanstvo na bleiburškom su polju dočekali predstavnici počasnog bleiburškog voda - Ilija Abramović i Antun Paus. Ispričali su mu ukratko kako je počasni bleiburški vod do danas uspio održavati mjesto oko spomenika te organizirati godišnju komemoraciju žrtvama. Premijeru su spomenuli da im je dugogodišnja želja da Hrvatska država pomogne u otkupu dva do tri hektara zemljišta na mjestu gdje se nalazi spomenik, i gdje se održavaju komemoracije. Račan im je obećao da će to biti jedna od tema skorašnjeg razgovora s austrijskim premijerom u Beču. Predstavnici PBV-a također su zaželjeli da se na Bleiburškom polju podigne veći spomenik žrtvama.

Na putu za Bleiburg hrvatsko se izaslanstvo zaustavilo na mariborskom groblju Dobrava. Ondje je kod spomenika i grobnice žrtvama poratnih partizanskih zločina, među kojima su mahom bili Hrvati, također položio vijenac i odao počast. Premijera su u Maribor i Bleiburg, kamo zbog - kako je rekao - sjednice Sabora nije mogao ići na današnji Spomendan, pratili potpredsjednik Vlade Goran Granić, ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar te naši veleposlanici u Sloveniji i Austriji Celestin Sardelić i Dražen Vukov-Colić.

Zvonimir Despot

više

KOMENTAR

Pragmatični iskorak

Bivši predsjednik Saveza komunista SR Hrvatske i današnji premijer Republike Hrvatske Ivica Račan poklonio se na Bleiburškom polju žrtvama najvećega poslijeratnog pokolja, u kojem je ubijeno oko 200.000 Hrvata. Sjećanje na tu mračnu epizodu hrvatske prošlosti punih su 45 godina čuvali samo ljudi kojima je netko ubijen, koji su sami izbjegli pogibiji i oni koji su puškama oblikovali nepreglednu kolonu iz Hrvatske do ledine pokraj austrijskog gradića Bleiburga. Budući da bleiburška tragedija nije bila dio hrvatskog kolektivnog sjećanja, o njoj se nije učilo u školi, niti se govorilo na javnim tribinama. Njezino čupanje iz zaborava početkom devedesetih izazvalo je šok. Možda je spoznaja o tome što se dogodilo u Bleiburgu šokirala tada i Ivicu Račana. Možda ni on, kao ni potpredsjednik Sabora Zdravko Tomac, nije znao za taj zločin. No, to nije razlog za političko distanciranje i Ivica Račan jučer je pokazao da je svjestan odgovornosti koja izvire iz njegove negdašnje i njegove sadašnje dužnosti.

I dok je verbalna isprika uobičajeni, civilizirani politički čin koji se daje živima za mrtve, malo je tko očekivao da će Račan kleknuti na zemlju bleiburškog polja. Nekima će to biti ganutljivo, neki će reći da je to nepotrebna patetika. Neki će kazati da je Račan i time pokazao da je pragmatičan političar kojem će klečanje u Bleiburgu dobro doći u budućim političkim nadmetanjima. Neki će mu prigovoriti što nije u Bleiburg otišao u nedjelju nego je u ralje poslao Tomca kojeg su organizirani bukači zviždanjem spriječili da se kao bivši član SKH ispriča. Kako god bilo, nema dvojbe oko toga da je premijer Račan jučer napravio velik iskorak. Ispričavši se za zločin koji su omogućili, proveli i skrili njegovi politički prethodnici Račan je udario temelj za zaključivanje partizansko-ustaških podjela među Hrvatima.

Nakon ovoga vrijeme je da se strasti počnu smirivati, da se prestanu iskopavati i prebrojavati kosti s obiju strana, da se o zločinima počne razgovarati hladne glave, da se o njima uči u školama, da ih se proučava umjesto da se na njima razračunava... Hrvatski se narod sam u sebi mora pomiriti s mračnim epizodama iz prošlosti, a jednako su mračni i oduvijek priznani Jasenovac i desetljećima nepriznani Bleiburg. Bivši predsjednik SKH i sadašnji hrvatski premijer Ivica Račan jučer ih je i formalno izjednačio.

Mladenka Šarić

više

REAKCIJE

Vrhunski poželjna gesta

- Geste i isprike dobrodošle su za stvaranje boljeg ozračja ujedinjene i slobodne Europe. U tom smislu prihvaćam gestu Ivice Račana, kao pripadnika bivšeg hrvatskog režima i sadašnjeg predsjednika Vlade, koji je osjetio potrebu smirivanja strasti kod svih onih koji još misle drukčije. Ovaj potez predsjednika Vlade doživljavam kao vrhunski poželjnu gestu - rekao je predsjednik Sabora i HSS-a Zlatko Tomčić.

- Pozdravljamo odluku predsjednika Vlade da položi vijence na Bleiburgu kao znak odavanja počasti nevino stradalim žrtvama na Križnom putu - istaknuo je predsjednik HSP-a Anto Đapić, koji ocjenjuje kako je riječ o krupnom koraku u nadilaženju podjela u hrvatskom društvu koje su očite.

- Na Bleiburgu je počinjen zločin i za zločin se treba ispričati. No, bio bih jako sretan kad bi netko iz hrvatske desnice imao snage kleknuti u Jasenovcu - komentirao je Račanov potez politolog prof. dr. Ivan Šiber. Na pitanje o tome znače li ti Račanovi potezi i mogućnost prijevremenih izbora, prof. Šiber je rekao:

- Valja biti svjestan da se na Bleiburškom polju ne mogu dobiti glasovi onih drugih. Tko to pokuša, lupa o jednostrani zid. Nadam se i da je Tomac, koji je dosad pokušavao uspostaviti dijalog s onima s kojima se to ne može, nakon zviždanja to shvatio - kaže prof. Šiber, koji je, kaže, ugodno iznenađen odmjerenim stavovima Katoličke crkve, čiji su predstavnici nakon incidenta u Bleiburgu rekli kako to nije dobro ni za narod ni za državu. (B. Ko., S. P.)

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”