Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVORI Šefovi Vlade, Sabora i Nacionalnog odbora jučer o pregovorima s EU

Račan: Cilj EU izbori 2009.

hrv_rac.jpg
import
06.10.2005.
u 20:10

Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU sastat će se u srijedu u podne i odmah početi rad na rezoluciji kojom će Hrvatski sabor možda već sljedećeg tjedna utvrditi glavne smjernice i ciljeve koje Hrvatska želi postići pristupanjem, najavio je jučer šef tog parlamentarnog tijela Ivica Račan nakon radnog ručka s premijerom Ivom Sanaderom i vodećim ljudima Sabora Vladimirom Šeksom i Matom Arlovićem te glavnim pregovaračem Vladimirom Drobnjakom.

Glavni će cilj, kaže Račan, biti relativno teško ostvariv, ali to ne znači da ne treba biti ambiciozan, pa će vodeća misao rezolucije biti opredjeljenje za okončanje tog posla u roku koji bi omogućio hrvatskim građanima da sudjeluju na europskim izborima 2009. godine.

Radni ručak
Na radnom ručku u Banskim dvorima, uz kuhanu janjetinu, razgovaralo se dugo, uglavnom ugodno, ali, priznaje Račan, i s povremenim napetostima. On u tome ne vidi problem jer, kaže, Sanader i on jesu suradnici na europskim temama, ali su kao šefovi najjačih stranaka i protivnici.
  Svi ćemo se morati naviknuti na taj dualizam. To znači da kad surađujemo nismo u koaliciji, niti je suradnja pukla ako se zbog političkih razlika između SDP-a i HDZ-a verbalno sukobimo.

 I nas dvojica moramo biti u stanju govoriti odvajajući te dvije uloge. Ja se na to mogu naviknuti, a morat će i Sanader  kaže Račan, najavljujući da će Nacionalni odbor biti intenzivno uključen u pregovore te da će se, na primjer, upravo na tom mjestu raspravljati o polazištima za pregovore o konkretnim poglavljima koje će potom hrvatski pregovarači zastupati pred predstavnicima EU.

Uskladiti kalendar
Posao počinje praktično odmah, pa se tako već ovog mjeseca očekuje početak pregleda usklađenosti domaćeg zakonodavstva  sedam poglavlja o kojima će se pregovarati. U kalendaru će najprije biti na redu propisi iz područja znanosti i istraživanja, a odmah potom slijede obrazovanje te neka područja iz poljoprivrede, robne nabave...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije