Naslovnica Vijesti Hrvatska

Račan braniteljima: Nećemo izručiti Bobetka

* Hrvatska mora biti spremna na posljedice neizručenja generala Bobetka, rekao je premijer
24. rujna 2002. u 00:00 305 prikaza

Vlada ne može postupiti prema nalogu Haaškog suda i uhititi generala Bobetka. Za taj je stav premijer Ivica Račan jučer dobio potporu svih koalicijskih partnera, čemu su prethodile temeljite konzultacije s najboljim pravnim stručnjacima te jučerašnje okupljanje Savjeta za suradnju s Haaškim sudom. Članovima Savjeta jučer se na tom sastanku pridružio i predsjednik države Stjepan Mesić. Oko 10.30 sati Orsat Miljenić, predstojnik Ureda za suradnju s Haaškim sudom, ponovno je, naime, zaprimio optužnicu protiv generala Bobetka, ovaj put s ispravljenim nalogom za uhićenje.

Vlada tu optužnicu, za koju je u preliminarnim analizama ustvrđeno da se protivi Ustavu RH, neće procesuirati, nego će čekati da se o ustavnosti toga dokumenta izjasni Ustavni sud. Vladi je neprihvatljivo kako optužnica tretira akciju oslobađanja Medačkog džepa. Oštrim stavom prema optužnici protiv generala Bobetka Vlada želi postići to da se Domovinski rat poštuje kao pravedan rat protiv agresije, a akcija Medački džep kao pravedna osloboditeljska akcija.

Važan element Vladina oštra stava prema zahtjevima Haaga jest i spremnost Hrvatske da sama sankcionira zločine počinjene tijekom Domovinskog rata.

Uz pravne i diplomatski napori

Račan je, međutim, svjestan toga da se mnogima u svijetu neće sviđati takav Vladin odgovor Haagu. U pojednostavljenoj dioptriji nekih pripadnika međunarodne zajednice, države se ocjenjuju po tome surađuju li s Haagom ili ne. Oštrim odgovorom Hrvatska preuzima rizik i treba biti svjestan toga da se mora platiti određena cijena, kaže Račan. Odgovornost je Vlade i državnih institucija da ta cijena bude što niža. Uz bitku na pravnom terenu, Hrvatska će intenzivirati i diplomatske napore kako bi svijetu objasnila svoje stavove. U okviru tih napora najavljuje se sastanak s predstavnicima stranih veleposlanstava u Hrvatskoj.

Račan kaže kako iz prijateljskih zemalja već dolaze upozorenja o posljedicama neizručenja generala Bobetka. Boreći se za istinu o Domovinskom ratu, Vlada ne smije Hrvatsku sunovratiti u sankcije, kaže premijer, upozoravajući upravo u tom kontekstu na štetnost radikaliziranja situacije oko generala Bobetka i odnosa prema Haagu.

Savezništvo u sprečavanju sankcija Račan je jučer tražio i od predstavnika braniteljskih udruga, koje po njegovu mišljenju mogu pomoći u stvaranju pozitivnog odnosa prema kažnjavanju individualnih ratnih zločina na domaćim sudovima. Za individualan zločin ne može biti opravdanja, rekao je nakon sastanka s Račanom predsjednik Hvidre Damir Varaždinac, ali ako se načelnika Glavnog stožera krivi za zločine koje su počinili drugi, onda se okriviti može svakoga. - To je kao da se premijera Račana krivi ako netko nekoga ubije, na primjer u Osijeku - kaže Damir Varaždinac.

Potpora branitelja Vladi

Predstavnicima Hvidre i Koordinacije udruga branitelja Domovinskog rata Račan je rekao da general Bobetko neće biti izručen Haagu. Damir Varaždinac poručuje da će branitelji Vladi u tome dati potporu te da će apelirati na političke stranke i građane da u tome podupru Vladu. Ako se Vlada ne bude držala tog obećanja, udruge bi svim demokratskim sredstvima spriječile privođenje Bobetka Haaškom sudu. Branitelji su od Račana jučer zahtijevali da se obrana generala Bobetka proširi i na generale Gotovinu i Ademija. Vladi i s drugih strana dolaze zahtjevi da se ospore optužnice protiv te dvojice generala. No u Vladi se smatra da će se Ademiju i Gotovini lakše pomoći indirektno, odnosno da će i njih biti lakše braniti nakon što se ospori optužnica protiv Bobetka.

Premijer Račan i jučer je razgovarao telefonski s generalom Bobetkom. Na pitanje hoće li posjetiti Bobetka, o čemu se jučer nagađalo, Račan je rekao kako taj susret najprije moraju zajednički dogovoriti.

Deana Knežević

više

MINISTAR EUROPSKIH INTEGRACIJA NEVEN MIMICA:

Spor s Haagom neće pogoršati odnose s EU

ZAGREB - Ministar europskih integracija Neven Mimica jučer je izrazio nadu kako spor Hrvatske s Haaškim sudom neće dovesti do pogoršanja odnosa s Europskom unijom i pozvao Sabor da do kraja godine donese potrebne zakone kako bi molba Hrvatske za članstvo u EU bila vjerodostojna.

Govoreći na sjednici saborskog Odbora za vanjsku politiku, ministar Mimica je rekao kako će Hrvatska nastaviti ispunjavati uvjete iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) "u uvjerenju da se spor s Haaškim sudom ne može tumačiti prekidom suradnje".

- Naš odnos s Haaškim sudom odnos je suradnje dvaju partnera, a ako jedan partner učini nešto što destabilizira drugoga, to se ne može nazvati suradnjom - rekao je Mimica u objašnjenju zašto bi međunarodna zajednica morala shvatiti hrvatske razloge za ulazak u spor s Haaškim sudom. Hrvatska ni u čemu ne kasni u ispunjavanju obveza preuzetih SSP-om, nego suprotno, nakon 11 mjeseci provođenja Sporazuma ispunila je 50 posto ukupnih mjera predviđenih za šest godina, rekao je Mimica pred članovima vanjskopolitičkoga Odbora. Kasni se u odnosu na ritam provođenja koji si je odredila sama Vlada, i to za otprilike trećinu zadanih obveza, ali su na pretjeranu ambicioznost toga plana već upozoravali i međunarodni čimbenici. (H)

više

Premijer opovrgnuo tri nove optužnice

General Đuro Dečak pitao je jučer premijera Račana je li istina da su stigle još tri nove optužnice iz Haaga. Premijer je najprije to opovrgnuo na sastanku s predstavnicima braniteljskih udruga, a potom je i novinarima rekao: - Novih optužnica nema. Barem hrvatska Vlada za njih ne zna.

Možda je u podignutoj temperaturi nakon optužnice protiv generala Bobetka netko pobrkao činjenice, nagađa Račan. Predstavnici Haaškog tužiteljstva obavljaju razne informativne razgovore, ali Vlada ne zna za to da bi se razgovaralo s još nekim tko bi bio u statusu optuženika. (dk)

više

GLASNOGOVORNICA FLORENCE HARTMANN:

Haag očekuje što skorije izručenje

ZAGREB - Nakon što su predstavnici Haaškog tužiteljstva jučer uspjeli Vladinom uredu za suradnju uručiti optužnicu kojom terete generala Janka Bobetka, zajedno s ispravljenim nalogom za uhićenje, Haag očekuje da će hrvatska Vlada postupiti po propisanoj proceduri i u što skorije vrijeme izručiti generala Bobetka Haagu - potvrdila nam je glasnogovornica Florence Hartmann.

Predstavnici hrvatske Vlade nisu izaslanicima Haaga dali naslutiti da ne namjeravaju izručiti generala Bobetka - rekla nam je Florence Hartmann, koju smo zamolili za komentar obećanja koje je premijer Ivica Račan dao jučer predstavnicima dobrovoljačkih udruga. Premijer Račan jučer je kazao kako generala Bobetka po ovoj optužnici ne namjerava izručiti Haagu.

- Haag neće mijenjati optužnicu, a njeni elementi mogu biti konfrontirani samo u sudskome postupku, nakon dolaska generala Bobetka na Sud - ponovila je jučer Hartmann naglasivši: - Treba biti jasno da Hrvatska, kao ni bilo koja druga država, ne može mijenjati optužnicu i tako utjecati na rad Suda i provođenje pravde. Hrvatska mora postupiti po nalogu Suda, uhititi generala Bobetka i početi proceduru za izručenje.

Na pitanje što ako hrvatska Vlada ostane ustrajna u svome stajalištu, Hartmann je odgovorila: - Mi ćemo o takvome stajalištu Vlade informirati suce, a oni će odlučiti koje će daljnje korake poduzeti. Hartmann također nije mogla potvrditi neslužbene informacije da su u Zagreb stigle još tri nove optužnice.

Podsjetimo, Međunarodni sud za ratne zločine ima samo jednu opciju - o nesuradnji Hrvatske obavijestiti Vijeće sigurnosti koje onda može odlučivati o eventualnom sankcioniranju Hrvatske. Sud je već jednom, zbog neizručenja Mladena Naletilića Tute i uskraćivanja dokumenata koje je Tužiteljstvo tražilo, prijavio Hrvatsku Vijeću sigurnosti, ali je kasnije sve prošlo bez većih posljedica.

Odlukom o neizručenju Bobetka, hrvatska Vlada ne namjerava prekinuti svaku suradnju s Haagom, objašnjavaju u Vladi, već se pokušava ispraviti površnost i voluntarizam Haaškoga tužiteljstva. Hoće li se međunarodna zajednica okrenuti protiv Hrvatske i njenih europskih ambicija, trebalo bi biti jasnije u nadolazećim danima. Više će, čini se, ovih dana posla imati diplomati nego pravnici.

Sanja Despot

više

BEOGRADSKI TISAK O NEIZRUČENJU BOBETKA

List "Danas" spočitava licemjerje

BEOGRAD - Odbijanje hrvatske Vlade da izruči generala Janka Bobetka Haaškom sudu licemjeran je čin s obzirom na to da Hrvatska inzistira na suradnji s Haagom kad su posrijedi BiH i SRJ, ocjenjuje u jučerašnjem komentaru beogradski dnevni list Danas.

"Stav države i njena generala u najmanju je ruku licemjeran imajući na umu njihovo zauzimanje za zadovoljenje pravde kad su u pitanju ostale dvije sudionice sukoba na prostoru bivše SFRJ. Također, on nimalo neće pridonijeti smirivanju napetosti na ovim prostorima, a ni vraćanju povjerenje Srba povratnika u vladu Ivice Račana", navodi Danas.

U kometaru se zaključuje kako bi bilo "tužno da general Bobetko svoju bogatu vojnu karijeru završi odlaskom u Haag, ali ako je nevin, onda je Haaški tribunal jedino relevantno mjesto da se to i dokaže".

Ostali dnevni listovi i dalje prenose samo agencijske izvještaje ili pisanje hrvatskog tiska o slučaju generala Bobetka. (zb)

više

NAKON JUČERAŠNJEG SASTANKA S BOBETKOM, ĐAPIĆ, KONTIĆ I RADOŠ IZJAVILI:

Zajedno u zaštitu generala

ZAGREB - Osnivanje Odbora za promicanje istine o Domovinskom ratu jučer je bilo povod nizu sastanaka u kući generala Janka Bobetka. Prije podne s generalom su razgovarali saborski zastupnici HDZ-a Jadranka Kosor i Vladimir Šeks te predsjednik HSP-a Anto Đapić koji je nakon sastanka izjavio kako nije dobro da neke stranke sadašnju situaciju koriste u političke svrhe.

Odbor je podržao i bivši ministar obrane Jozo Radoš. Rekao je da bi se o pitanju suradnje s Haagom trebalo raspravljati isključivo na sjednicama Vlade i Sabora. Potpredsjednik HSLS-a Joško Kontić nakon kratka razgovora s Bobetkom istaknuo je da HSLS nije za otkazivanje suradnje s Haaškim sudom, ali se sve političke snage trebaju udružiti u zaštiti generala.

U kuću Bobetkovih svakih je pola sata dolazio novi gost. S generalom su razgovarali predsjednik HIP-a Miroslav Tuđman i još jedan bivši ministar obrane, general Pavao Miljavac. Svojih 20-ak minuta s hrvatskim generalom u mirovini imao je i saborski zastupnik Ivić Pašalić, koji je poslije izlaska iz kuće odjurio bez komentara. Oko 15 sati ispred kuće se parkirao automobil splitskih registarskih oznaka. Kiša nije spriječila članove splitske Gradske organizacije HDZ-a da podupru generala.

Novinari su jučer od jutra čekali dolazak premijera Ivice Račana, no on se do zaključenja našega lista nije pojavio u Ulici Ivana Gorana Kovačića 25. U kući Bobetkovih najdulje su se zadržali general Ljubo Ćesić Rojs i Andrija Hebrang. (Ma. P.)

više

GENERAL JANKO BOBETKO SINOĆ NA OTV-u

Haaška je optužnica uvredljiva

- Haaška je optužnica polupismena i uvredljiva. Ako je to razina jednog suda, onda je to političko suđenje i pakiranje. Sadržaj optužnice temelji se na optužbama nekih koji su bili, lagali i optužili druge misleći da tako spašavaju svoju glavu - izjavio je Janko Bobetko u sinoćnjem intervjuu OTV-u. Dodao je kako fizički nije bio na mjestima za koja ga se tereti. Posebno se osvrnuo na izjave predsjednika Mesića koji mu se, kaže, nije javio.

- Njegove su izjave netočne i poručujem mu neka objavi pismo koje sam mu poslao. Jedan predsjednik ne može postati tužitelj - a on si je uzeo te ovlasti i to prije donošenja odluka parlamenta o važnim stvarima.

Osvrćući se na Medački džep, Bobetko je rekao kako je ta akcija trebala stvoriti uvjete za život u Gospiću jer su sa četiri točke četnici neprestano pucali.

- Kad sam 1992. godine došao u Gospić između paljbe, našao sam Norca s nešto vojnika jer su mnogi napustili Gospić. Ademiju sam rekao da akcija ne smije trajati dugo. U svim akcijama HV-a poštovane su međunarodne konvencije. Nigdje nema ni slova moje zapovijedi da se ubija - rekao je general Bobetko. (T. Bo.)

ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom

A1 izdvaja za Vas