Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje rončeviću

Raboteg: Trebao sam biti alibi. Rončević: To nije istina!

Berislav Rončević u pratnji odvjetnice (1)
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
30.10.2013.
u 14:09

Ovdje ne samo da se sumnja u moj iskaz nego se implicira da sam sudjelovao u toj nabavi, rekao je Raboteg

U nastavku ponovljenog suđenja bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću svjedočio je bivši državni tajnik u MORH-u Mate Raboteg, koji je izjavio da ni na koji način nije sudjelovao u postupku nabave kamiona 2004. Odluku od 23. prosinca, kojom je imenovan za odgovornu osobu u postupku izravne pogodbe, kaže, vidio je tek 2008. na ispitivanju u USKOK-u. Između svjedoka i obrane zaiskrilo je nakon što je Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović stavio primjedbu na njegovu tvrdnju da nije znao da je imenovan odgovornom osobom za tu nabavu. Obrana je, naime, u spis uvrstila izvještaje iz medija iz siječnja 2005. o konferenciji za medije koju je MORH organizirao kako bi objasnio zašto su kupljeni kamioni IVECO te fotografije iz kojih je vidljivo da je Raboteg bio na toj konferenciji. Na te je riječi reagirao vidno uznemireni svjedok.

– Ovdje ne samo da se sumnja u moj iskaz nego se implicira da sam sudjelovao u toj nabavi. Nisam o tome želio prije govoriti, ali sada ću reći: Ja sam na toj konferenciji za medije trebao poslužiti kao alibi. Ne želim biti žrtveno janje. U izvještaju ''Hrvatskog vojnika'' prenosi se da su na toj konferenciji svoje mišljenje dali pomoćnici ministra Budimir i Bačić, a da Raboteg nije ništa govorio o nabavi – branio se Raboteg.

Na to je, pak, reagirao Rončević, koji je rekao da mu je Raboteg bio najbliži suradnik i da nije bio nikakav alibi te da je kao odgovorna osoba radio i na kudikamo vrjednijim poslovima od nabave kamiona.

– Osim toga, nije bilo potrebe za alibijem 23. prosinca jer tada još nikakav ugovor nije bio potpisan – rekao je Rončević.

Svjedočio je i bivši pomoćnik ministra obrane za financije Josip Budimir koji je rekao da mu je poznato da je Rončević bio nezadovoljan prvim povjerenstvom te da je imenovao pomoćnika za materijalne resurse Ivu Bačića, drugooptuženog u ovom postupku, za predsjednika drugog povjerenstva koje je provelo izravnu pogodbu. To se povjerenstvo nije sastajalo, a Budimir kaže da je u postupku sudjelovao samo kada ga je Bačić pitao koliki popust može tražiti na avansno plaćanje, na što mu je rekao neka traži tri posto. Kaže da je potpisao zadnju stranicu zapisnika, odnosno zaključke tog drugog povjerenstva, a da ostale stranice zapisnika nije vidio, no na pitanje odvjetnika Vilajtovića odgovorio je da se složio sa svime te da ne bi potpisao zapisnik da je sumnjao u neku nepravilnost.  

>> Svjedok brigadir Darko Pintarić: Tehnički zahtjevi nisu bili striktni

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije