Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASTU CIJENE

Rabljeni automobili sve su skuplji u Europi, a ovo je najpopularniji model u 2021.

Ilustracija
FrankHoermann/DPA
13.01.2022.
u 16:30

Što se Njemačke tiče, cijene rabljenih porasle su za 21 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dvozanemnkasti rast cijena karakterističan je i za mnoge države u Europi

U zemljama poput Njemačke ili Austrije rabljeni automobili su iz mjeseca u mjesec skuplji nego ikad što se osjeti i na ostalim tržištima, uključujući i naše. Smanjena proizvodnja novih automobila te promjena interesa građana u pandemiji koronavirusa, koji su se počeli orijentirati na osobna vozila, a zanemarivati javni prijevoz, utjecali su i na rast cijena rabljenih vozila, javlja Revija HAK.

U slučaju posebno popularnih modela, cijene su porasle za čak 20 do 30 posto – dok je u isto vrijeme ponuda smanjena – piše njemački Focus. Autoscout24, jedna od najvećih internetskih burzi rabljenih automobila u Europi, lani je diljem Europe zabilježila rast cijene od osam posto. Pritom je ponuda smanjena za jedanaest posto. Volkswagen Golf je ostao najpopularniji rabljeni automobil u Europi 2021. godine.

Što se Njemačke tiče, cijene rabljenih porasle su za 21 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dvoznamenkasti rast cijena karakterističan je i za mnoge države u Europi. U Njemačkoj prosječni rabljeni automobil košta 21.910 eura, a gledaju li se velike europske države u Italiji je najniža cijena, 17.816 eura.

Što se marki tiče, najpopularniji su Volkswagen, pa Mercedes, BMW i Audi. Nakon Golfa najpopularniji rabljeni automobili su Audi A4 i A3 te VW Polo i Audi A6.

Prema istraživanju Autoscouta, 35 posto kupaca automobila razmišlja o kupnji rabljenog električnog modela. Unatoč lošoj izvedbi na posljednjem Euro NCAP crash testu, Renault Zoe je najpopularniji električni automobil zbog svoje prosječne cijene od 16.400 eura. Teslin Model 3 je na drugom mjestu, a Model S na trećem.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

SA
Samuraj3
20:02 13.01.2022.

Više nikada neki europski brand. Samo azijati. Čak i mehaničar mi je rekao, ako želiš da se često viđamo kupiti ćeš Golfa, ako ne uzmi Japanca i vidimo se godišnje na izmjeni ulja. Kupio Hyundai i tako i je, godišnji servis i bok. Obratite pažnju na parking ispred mehaničara, samo Volkswagen, BMW, Peugeot te ostali brandovi, a koštaju kao zlato. Mehaničari doslovno žive od njih. I da, nema to veze sa količinom prodanih. Ne hvala, više nikada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije