Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Raab: Austrija je prva zemlja u Europi koja ima Dokumentacijski centar za politički islam

Ministrica integracije je rekla kako će zadaće novog Dokumentacijskog centra biti znanstveno istraživanje i dokumentacija, te prikupljanje podataka o vjerski motiviranom političkom ekstremizmu.
15. srpnja 2020. u 17:13 1 komentara 511 prikaza
Susanne Raab
Foto: BKA Andy Wenzel

Austrijska ministrica za integraciju Susanne Raab, potpomognuta s dva međunarodna stručnjaka za ekstremizam Lorenzom Vidinom, voditeljem programa za ekstremizam na američkom Sveučilištu George Washington i Mouhanadom Khorchideom, voditeljem Centra za islamsku teologiju i profesorom islamskog vjerskog obrazovanja na njemačkom Sveučilištu u Münsteru, predstavila je u srijedu na konferenciji za novinare u Beču novoutemeljeni državni „Dokumentacijski centar za politički islam“ sa sjedištem u Beču.

Beč AUSTRIJA Samo u Beču oko 1.000 putnika dnevno bez obavezne maske u javnom prijevozu

„Dosta je bilo skretanja pogleda u stranu“, rekla je Raab. Istaknula je  kako je nedavno nasilje između Turaka i Kurda na ulicama u 10. bečkom stambenom okrugu Favoriten pokazalo da „Austrija više nego ikada prije treba jedno takvo neovisno mjesto, kako bi mogla rasvijetliti pozadinu eskalacije tog nasilja“.  Posebno je podvukla značaj ovog projekta „u borbi protiv opasne ideologije političkog islama“.

Napomenula je kako je izuzetno značajno „razlikovati islam kao religiju od političkog islama kao opasne ideologije“.

Ministrica integracije je rekla kako će zadaće novog Dokumentacijskog centra biti znanstveno istraživanje i dokumentacija, te prikupljanje podataka o vjerski motiviranom političkom ekstremizmu. Centar će prema njenim riječima također promatrati aktivnosti na internetu i društvenim medijima.

„Politički islam je otrov za našu zajednicu i društveni život i protiv njega se treba boriti svim sredstvima. Osnivanjem Dokumentacijskog centra za politički islam Austrija će biti pionir u Europi“, poručila je Raab.

Dodala je  kako će javnost redovno biti izvještavana o rezultatima rada Dokumentacijskog centra, koji će svoje podatke stavljati na raspolaganje i državnim sigurnosnim i pravosudnim organima vlasti. Napomenula je kako je jedan od prioriteta predstavljenog projekta i već prethodno najavljen „Sustav ranog upozorenja na paralelna društva“.

Huawei PROMO Huawei Next Image: Inspirirajte svijet svojom fotografijom i osvojite vrijedne nagrade

Stručnjak Vidino je rekao kako je osnivanje austrijskog Dokumentacijskog centra za politički islam „vrijedan pionirski rad“, a njegov kolega Khorchide kako politički islam ima „više svojih centara u Europi nego u islamskim zemljama“.
 

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • zimerman:

    Svaka čast Austriji ,dobro ste se napokon sijetili ali bojim se da nije kasno, posto se korov dobro raširio po zapadnoj Europi.