Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Split pride

R. Ostojić: Idem na Split Pride, ruta se neće mijenjati

Predstavljanje patrolnog broda u Rijeci (1)
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
1/4
29.05.2012.
u 23:26

Povorka se na rivi može zabraniti samo ako policija nije u stanju osigurati red i mir, a to nije slučaj

– Split Pride održat će se 9. lipnja na rivi! Povorku nam može zabraniti samo policija ako smatra da skup ne može osigurati, ali pravo na javno okupljanje ne može se kršiti. Kad bi policija zabranila Pride zato što ga ne može osigurati, to bi značilo da u Splitu ne postoji sloboda javnog okupljanja. A to je onda sasvim druga priča – poručuje Sanja Juras, koordinatorica lezbijske grupe Kontra, jednog od organizatora Split Pridea koji su, unatoč odluci Grada Splita o promjeni rute, ustrajni u nakani da Pride završi na rivi.

Šundov: Sve smo rekli

Podršku organizatorima putem Facebooka dao je ministar Arsen Bauk.

"Dvadeset godina nakon međunarodnog priznanja, sedamnaest godina nakon završetka rata, petnaest godina nakon mirne reintegracije i godinu dana prije ulaska u EU u Hrvatskoj oko pitanja ljudskih prava manjina više nema mjesta za kompromise. Riva", napisao je Bauk na svom profilu.

U PU splitsko-dalmatinskoj, doznajemo iz pouzdanih izvora, pripremaju se kao da će skup biti na rivi. Zaključak Grada Splita o promjeni rute ništa im ne znači, za policiju nije obvezujući! Nisu bili na jučerašnjem sastanku u Banovini. To bi značilo da će sudionici Splita Pridea, kako su i planirali, krenuti od Strossmayerova parka (Đardina), preko Ulice kralja Tomislava, Marmontovom i skup završiti na rivi, a ne na Prokurativama, kako traži Grad.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je da je odluka Grada vezana uz promjenu dogovorene trase protivna Zakonu o ravnopravnosti spolova i znači izravnu diskriminaciju na temelju spolne orijentacije.

Jure Šundov, zamjenik splitskog gradonačelnika, izjavio je da gradska vlast ne smatra potrebnim komentirati stavove pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, ali ni drugih, poput sociologa Dražena Lalića, koji govore o Split Prideu.

– Ne komentiramo ništa. Sve smo rekli u priopćenju – odgovorio je Šundov.

Banovini prijete tužbom

Iz udruga Kontra, Iskorak i Domine najavljuju da će na Split Pride doći i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar uprave Arsen Bauk, delegacija Europske komisije, predstavnica Europskog parlamenta, veleposlanici Francuske, Velike Britanije, Nizozemske, Norveške... U koloni će biti i splitski SDP-ovci i HNS-ovci koji odluku Grada drže upitnom i izlaženjem ususret ekstremistima. Organizatori povorke još nisu dobili rješenje gradskih vlasti o promjeni trase. Dobiju li ga, tvrde, tužit će Grad.

– Gradske vlasti stvaraju negativnu atmosferu, potiču na diskriminaciju i nasilje. To mora prestati – zaključuje Sanja Juras dodajući da je ove godine stanje još gore jer Grad na službenim stranicama objavljuje peticije za zabranu Pridea.

Komentara 477

IS
istinito
07:03 30.05.2012.

Ako su u vladi pederi, to ne znaci da je i narod pederski. Pokazite im zube, ne predajte se bez borbe.

LO
Lovro2101
07:14 30.05.2012.

Kud će suza neg u oko!!!!

PO
porezni.obveznik
14:26 30.05.2012.

byker, mislis na nogometne navijace?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije