Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pandorina kutija

R. Čačić: Prebacivanje kredita iz franka u eure jedino je rješenje

Kukuriku koalicija (1)
PIXSELL
04.08.2011.
u 13:18

Čelnik HNS-a dodao je da Vladine mjere kojima bi se pomoglo svima koji imaju stambene kredite u švicarskim francima otvaraju Pandorinu kutiju nepreglednih problema.

Prebacivanje kredita iz franka u kredit u eurima po tečaju kakav je bio u trenutku kada je kredit podignut, jedino je rješenje za krizu koja je nastala rastom tečaja švicarske valute, kazao je Radimir Čačić, a donosi tportal.

Čelnik HNS-a dodao je da Vladine mjere kojima bi se pomoglo svima koji imaju stambene kredite u švicarskim francima otvaraju Pandorinu kutiju nepreglednih problema. Ne može se napraviti bilo kakva mjera koja bi u diskriminacijski položaj stavila one koji imaju kredit u eurima. A to se čini ovom mjerom, kazao je Čačić.

Iako bi prebacivanje na euro bio gubitak za banke, one to moraju omogućiti, ali ne zaboravljajući  da su kamate rasle bez stvarnih razloga. Kad se napravi konačan obračun, država bi s bankama trebala podijeliti taj minus, smatra Čačić.

Na taj način podijelila bi se odgovornost između  građana koji su potpisali ugovore s bankama, banaka koje su otvorile utrku na tržištu sa smanjenim kamatama te države koja je kasno prepoznala problem i kasno reagirala.

Uz državu, koja nije reagirala, HNS smatra da je i Hrvatska narodna banka bila ta koja nije izvršila svoju ulogu jer je štitila euro, a nije vodila računa o onima koji imaju kredite u francima.

Ključne riječi

Komentara 142

OB
-obrisani-
16:31 04.08.2011.

A da se taj građevinar bavi onih što možda zna? I usput da objasni narodu kako to da mu Ferenčak nije u zatvoru nego u zajedničkom \"kukuriku\" predizbornom stožeru ?

21
21Century
18:28 04.08.2011.

Čovjeku kad se dogodi stvar kakva se njemu dogodila, razmišlja o odlasku, katarzi, ispaštanju, reviziji vlastitih stavova, a ovaj...ništa. No nije čudo, ipak je to hrvatski političar.

DA
darko9
15:00 04.08.2011.

poslije izbora kukuriku koalicija kolektivno radi harakiri zato jer bude ih hdz sa prijateljima pregazio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije