Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17 sati i 30 minuta

Qatar Airways ima najduži let na svijetu: putnici prođu 10 vremenskih zona

Qatar
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
07.02.2017.
u 07:00

Singapur Airlines uskoro uvodi još duži
let – 15.335 kilometara do New Yorka

U Auckland na Novom Zelandu jučer je sletio zrakoplov Boeing 777-200LR Qatar Airlinesa koji je tako nakon 17 sati i 30 minuta leta po polijetanju iz Dohe dotaknuo tlo. Time je uspostavljena najduža redovna zrakoplovna linija na svijetu jer je udaljenost Aucklanda i Dohe 14.563 kilometara.

Dosad je titulu najduljeg leta na redovnoj liniji držala Air India koja povezuje izravnim letom bez zaustavljanja Delhi i San Francisco, a za taj let Boeing 777-200LR te aviokopmanije preleti 14.500 kilometara. Iako je udaljenost između ta dva grada manja ako se leti preko Atlantica, u Air Indiji su se odlučili za rutu preko Tihog oceana zbog povoljnijih vjetrova pa taj let prosječno traje oko 14 sati i 30 minuta. Na trećem mjestu je pak let Dubai – Auckland koji je nešto kraći i što se tiče kilometraže i vremena putovanja od leta Doha – Auckland. A na tom letu putnici prođu čak 10 vremenskih zona, a u Qatar Airwaysu su jučer, hvaleći se osvojenom titulom najdužeg leta, naveli da on traje duže nego trilogije filmova Gospodar prstenova i Hobbit, a koje su snimljene na Novom Zelandu. Boeing 777 koji je jučer sletio iz Dohe u Auckland ima kapacitet od 42 sjedala u poslovnoj klasi i 217 sjedala u ekonomskoj klasi. Zbog dugog trajanja leta, u njemu su bila četiri pilota i 15 članova kabinskog osoblja. Putnicima je pri tome podijeljeno 1100 šalica kave, 2000 hladnih pića i 1036 jela.

Putnici koji će letjeti direktnom linijom iz Aucklanda u Dohu pak proživljavat će najduže moguće popodne jer će napuštati Novi Zeland u 14.30 sati, a slijetat će u Dohu isti dan, nakon što prođu 10 vremenskih zona, u 22.10 sati, po lokalnom vremenu.

No, prema svemu sudeći, Doha – Auckland neće dugo biti najduži let na svijetu jer je Singapur Airlines najavio da će u 2018. uvesti non-stop let Singapur – New York, a udaljenost između ta dva grada je čak 15.335 kilometara. Singapur Airlines je već prije imao direktan, non-stop let za New York koji je trajao čak 19 sati, no zbog velike potrošnje goriva zrakoplova Airbus 340 koji je operirao na tom letu, 2013. godine ta linija je ukinuta.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije