Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD PONEDJELJKA

Putnici iz Hrvatske u tranzitu kroz Austriju ne moraju imati PCR test, ali se u prolazu ne smiju zaustavljati

AUSTRIA-NICKELSDORF-BORDER-REOPENING
Foto: /XINHUA/PIXSELL
1/3
15.08.2020.
u 07:18

Schallenberg je rekao kako je riječ o 'upozorenju o (ne)putovanju, a ne o zabrani'

Nakon što je austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova u petak upozorilo svoje državljane da zbog mogućnosti zaraze koronavirusom ne putuju u Hrvatsku, a oni koji se već nalaze u Hrvatskoj vrate odmah svojim kućama u Austriju jer će od ponedjeljka 17. kolovoza u ponoć pri ulasku u Austriju morati predočiti test ne stariji od 72 sata ili se testirati u roku 48 sati i do rezultata biti u samoizolaciji, u Redakciji ne prestaju zvoniti telefoni s raznim upitima. Što sada? Što sve od papira treba imati sa sobom? Ima li iznimaka? Da li se novo ograničenje odnosi i na putnike iz Hrvatske koji su u tranzitu odnosno samo prolaze kroz Austriju u smjeru Njemačke i drugih sjevernih zemalja? Pregršt pitanja o kojima ni na stranicama austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, niti na stranicama Ministarstva za socijalnu skrb, zdravlje, njegu i zaštitu potrošača nema odgovora.

Ono što je posve jasno i o čemu izvještavaju svi austrijski mediji je da je Hrvatska došla na „crvenu listu“ u skupinu tzv. „rizičnih zemalja“ i da putnici iz Hrvatske, uključujući Austrijance koji se vraćaju s godišnjeg odmora iz Hrvatske moraju od ponedjeljka u ponoć pri ulasku u Austriju pokazati negativan PCR korona test, ne stariji od 72 sata ili se testirati u roku od 48 sati, a do dobivanja rezultat testiranja, za koje moraju sami snositi troškove, moraju biti u kućnoj samoizolaciji. To je potvrdio i ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg u petak kasno navečer u razgovoru za austrijsku televiziju ORF.

„Nije bilo lako odlučiti se na ovaj korak jer smo stvorili probleme našim državljanima na odmoru u Hrvatskoj ili onima koji su se spremali da tamo provedu godišnji odmor. Ali morali smo zbog rastućeg broja novozaraženih povratnika iz Hrvatske i novozaraženih u Austriji“, pojasnio je Schallenberg. Na upit što će biti s onima koji su na brodovima ili negdje drugdje gdje ne znaju za novu odredbu, šef austrijske diplomacije je rekao, da nema iznimka i da za sve vrijedi isto pravilo tj. negativan korona PCR test pri ulazu u Austriju ili testiranje u roku 48 sati. Na primjedbu da su mnogi Austrijanci zatečeni iznenadnom odlukom, Schallenberg je rekao kako je riječ o „upozorenju o (ne)putovanju, a ne o zabrani“.

I to je jedino o čemu je bilo riječi. Što je s putnicima u tranzitu i ostalom, niti riječi pojašnjenja.

Zato smo nazvali u Ministarstvo vanjskih poslova na dežurni telefon br. 0043 50 11 500 (za pozive iz inozemstva) ili 0 50 11 500 ( za pozive unutar Austrije) i dobili sljedeću informaciju:

„Putnici iz Hrvatske koji su samo u tranzitu kroz Austriju prema primjerice Njemačkoj i drugim europskim zemljama ne moraju od ponedjeljka 17. kolovoza pri ulazu u Austriju imati negativni PCR test niti moraju u roku od 48 sati na testiranje, ali prolazak kroz Austriju mora biti bez zaustavljanja u toj zemlji“.

Za dodatne informacije možete nazvati navedeni broj ili ih potražiti na portalima Ministarstva vanjskih poslova : www.bmeia.gv.at , ili putem Appa (mobilne aplikacije) za smartphone www.auslandsservice.at

Na stranicama austrijskog Ministarstva vanjskih poslova pobrojana je inače 31 rizična zemlja uz sljedeći tekst:

„Zbog globalnog širenja koronavirusa trenutačno su na snazi upozorenja za putovanja u 31 zemlju. Nakon popisa Hrvatska je spomenuta u dodatnoj rečenici:

„Od ponedjeljka 17. kolovoza 2020. Na snagu stupa i upozorenje za putovanje u Hrvatsku (stupanj 6), što je najviši sigurnosni stupanj rizičnosti.

Ministar zdravlja Rudolf Anschober je rekao kako je današnjim upozorenjem o (ne)putovanju u Hrvatsku, „Hrvatska svrstana u rizične zemlje kao i zemlje Zapadnog Balkana-Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija“. Ovaj potez austrijske vlade pokušao je opravdati podacima, kako je samo u ovom tjednu u austrijskim pokrajinama bilo oko 100 novih „uvezenih“ slučajeva zaraze koronavirusom, a u proteklih 24 sata čak 57.

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
08:35 15.08.2020.

Ne zaboravimo da su austrijska i talijanska skijališta bila rasadnik korona virusa u takozvanoj Europskoj uniji!

Avatar IvanR
IvanR
08:25 15.08.2020.

Umjesto skijanja u šetnju - Gorski kotar

PE
pehlinar
11:01 15.08.2020.

Hrvatski tjedan skijaša u Itliji i Austriji treba stavit pod obavezno testiranje ili karantena prilikom povratka u RH. Oni isto moraju osjetit pad u turizmu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije